ΕΛΕΝΑ ΛΥΤΡΑ: «Η Ψυχή αναπνέει. Άκου…»

“Μου αρέσει να σχεδιάζω το «πού θέλω να πάω», όμως πάντα είμαι ανοιχτή σε ένα ανώτερο θεϊκό σχέδιο που μου αποκαλύπτεται σιγά σιγά.”

Είστε πολύπλευρη καλλιτέχνης και δραστηριοποιείστε στο χώρο των Performing Arts (Καλλιτεχνική Επιτέλεση). Σε ποιους τομείς εστιάζετε μέχρι στιγμής; Ο κλάδος της Performance Art (Καλλιτεχνική Επιτέλεση) είναι πολυδιάστατος και ο κάθε δημιουργός τον προσεγγίζει βάσει της καλλιτεχνικής του πρόθεσης και του δημιουργικού αποτελέσματος που επιθυμεί να αποδώσει. Προσωπικά, μέχρι τώρα η εστίασή μου είναι στη συγγραφή/ποίηση (performance και κείμενο), στο χορό, στη σωματική συνειδητότητα-επίγνωση, τη διαλογιστική κίνηση, το σωματικό θέατρο (physical theatre), ενώ παράλληλα επικεντρώνομαι στην έρευνα επί του αντικειμένου σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, αγαπώ και εστιάζω στο συνδυασμό των κλάδων Performance-Ψυχολογία και βρίσκω τον εαυτό μου να πειραματίζεται και να εκφράζεται καλλιτεχνικά μέσω της ζωγραφικής, μουσικής, φωτογραφίας και του βίντεο.

Ποιο είναι το περιεχόμενο του πρώτου σας ποιητικού έργου; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. Το πρώτο μου ποιητικό έργο είναι το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ (Ιούλιος 2019, Εκδόσεις Χάρη Πάτση) που πραγματεύεται την Αναγέννηση του εαυτού σε ψυχή και σώμα. Είναι ένα έργο αφιερωμένο στην τραυματισμένη ενέργεια μέσα μας, που αποζητά έκφραση, αποδοχή και θεραπεία, και κυρίως στην πολύτιμη εσωτερική μας δύναμη που είναι ικανή να μετατρέψει τον εισβολέα-κόκκο (τραύμα) σε ένα πολύτιμο Μαργαριτάρι, το θαύμα της Αναγέννησης. Το εσωτερικό ταξίδι ξεκινάει από το βίωμα και την αναγνώριση του τραύματος και οδηγείται σταδιακά στην αποδοχή και αγάπη του εαυτού για αυτό που πραγματικά είναι. Είναι ένα έργο – σύμβολο πίστης στον Ανώτερο εαυτό μέσα μας, που ζητά από εμάς τους ίδιους να τον φέρουμε σε αυτόν τον κόσμο.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ; Η δημιουργία του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΟΥ είναι αποτέλεσμα της προσωπικής βιωματικής μου εμπειρίας, που μέσα από το ψυχοθεραπευτικό μου ταξίδι ως θεραπευόμενη, τη μελέτη μου στον κλάδο της Ψυχολογίας, το διαλογισμό και τη θεωρητική-πρακτική εμπειρία και έρευνα στην Καλλιτεχνική Performance, κατέληξα να αποδώσω το εσωτερικό βίωμα ποιητικά σε μορφή κειμένου, ζωγραφικής, video και φωτογραφίας.

Έχετε επόμενα σχέδια για το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ; Το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ φέρει όραμα θεραπείας και Αναγέννησης και απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, σκοπεύω να επικοινωνήσω εις βάθος το έργο, την ουσία και τις αξίες του οράματός μου και σε καλλιτέχνες και επιστήμονες της Τέχνης. Έπειτα, όταν αυτό το στάδιο ωριμάσει, οραματίζομαι την ιδανική στιγμή που θα του δώσω τη μορφή χορευτικής-physical theatre performance.

Έχετε γράψει κάτι άλλο μετά το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ; Ολοκλήρωσα πρόσφατα ένα ατομικό ερευνητικό project με θέμα “The Internationalization of Ancient Greek Theatre and the Transfer of Ethics” (“Η Παγκοσμιοποίηση του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου και η Μεταφορά της Ηθικής”). Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των ακαδημαϊκών μου σπουδών και δημοσιεύτηκε στο νέο πανεπιστημιακό βιβλίο “Business Ethics Theory” by Thanopoulos, John, Petratos, Panagiotis, 2020. To project μου βασίστηκε στο συνδυασμό των επιστημονικών πυλώνων: Performance, Ψυχολογία, Οικονομικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Βιολογία της Πεποίθησης.

Δουλεύετε πάνω σε κάποιο νέο project αυτό τον καιρό; Δουλεύω με τον εαυτό μου για την ισορροπία της ψυχής μου και αυτό από μόνο του αποτελεί σπουδαίο υλικό για καλλιτεχνική ή επιστημονική δημιουργία, που εν γένει θα πάρει τη μορφή project, όταν οι εσωτερικές διεργασίες ωριμάσουν μέσα μου.

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει πιο έντονα από το λύκειο. Η πρώτη μου “συγγραφική έκρηξη” έγινε στα 20 μου χρόνια.

Τι είναι ο χορός για εσάς; Όσο μου επιτρέπουν η εμπειρία και οι γνώσεις μου μέχρι εδώ να καταλάβω και να ορίσω, χορός για εμένα είναι η σωματοποίηση της ψυχής και της ενέργειας που φέρει μέσα του ο χορευτής/performer. Για μένα ο χορός, πέραν της τεχνικής του διάστασης και του εξωτερικού performative αποτελέσματος που δημιουργεί, έχει μια ισχυρή ψυχογραφική διάσταση που με καλεί να την ανακαλύψω.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή και το χορό; Η έμπνευση έρχεται με τη μορφή δημιουργικής ορμής και εσωτερικής συγκίνησης την ώρα που συνδέομαι με την αλήθεια της στιγμής ή το αντικείμενο της δημιουργίας.

Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό στάδιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας; Την παύση, το κενό και τον αφουγκρασμό τους.

Ποιες λέξεις σας εκφράζουν ως καλλιτέχνη; Ροή, εσωτερικός παλμός, πάθος, έρευνα, φαντασία, αλήθεια, πρόθεση συνειδητότητας, εμψύχωση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Εμπνευσμένη, πολυδιάστατη, δημιουργική, ήρεμη δύναμη.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από τη ζωή μέσα μου και γύρω μου. Το θαύμα της ζωής με κινεί, με συγκινεί και μου δίνει ανεξάντλητη δυναμική δημιουργίας. Με εμπνέει η εσωτερική πρόθεση για υγιή αυτό-αγάπη και αυτοπραγμάτωση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης;
Πάνω απ’ όλα, είμαι ψυχή και άνθρωπος και μου αρέσει να δουλεύω από μέσα προς τα έξω. Η πρόκληση για εμένα είναι να αγαπήσω και να αποδεχθώ βαθιά την αυθεντικότητα μου, να θεραπεύσω και να εμψύχωσω τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη μέσα μου και να τους εκφράζω πάντα αυθεντικά, πολύπλευρα και εμπνευσμένα.

Τι είναι “καλλιτέχνης” για εσάς; Ένας Εργάτης του Φωτός.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Αυτή τη στιγμή η ματιά μου μού επιτρέπει να δω μία «πληγή»-κενό στην (ελληνική) κοινωνία και κυρίως στην καλλιτεχνική κοινωνία, τα οποία πιστεύω αρχικά χρειάζονται αποδοχή και αγάπη. Διαισθητικά και λογικά ορμώμενη από όσα μπορώ σήμερα να παρατηρήσω και να αναγνωρίσω, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι η Τέχνη, ο κλάδος της Καλλιτεχνικής Performance και οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα – και ίσως παγκοσμίως- βρίσκονται σε «υπο-λειτουργία» και ανισορροπία, και πιστεύω ότι, αν κάτι δε λειτουργεί και δεν ισορροπεί εξωτερικά, χρειάζεται να κοιτάξουμε εσωτερικά, γιατί ό,τι συμβαίνει έξω, συμβαίνει και μέσα. Επίσης, από τη στιγμή που η Τέχνη μπορεί να είναι μία ανάσα, συντροφιά και μεγάλη επιρροή για πολλούς ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο, αναρωτιέμαι αυτή η «υπο-λειτουργία» και η ανισορροπία τι είδους επιρροή και συνέπεια μπορεί να έχει στους ανθρώπους που συνδέονται με την Τέχνη (καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης) πρώτα από όλα σε πνευματικό-ψυχικό επίπεδο και, δευτερευόντως, σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής τους.

Ποια φράση, που σας εκφράζει, θέλετε να μοιραστείτε; «Η Ψυχή αναπνέει. Άκου…»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μου αρέσει να σχεδιάζω το «πού θέλω να πάω», όμως πάντα είμαι ανοιχτή σε ένα ανώτερο θεϊκό σχέδιο που μου αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Για αυτό και το πρωταρχικό «μελλοντικό» μου σχέδιο είναι να γνωρίζω και να εναρμονιστώ πλήρως με το νόημα της ζωής μου, ώστε να δρω με έμπνευση σύμφωνα με αυτό. Αυτό που τώρα γνωρίζω είναι ότι η πρόθεση μου είναι πάντα να μαθαίνω και να εμπνέομαι από σημαντικούς και τους ιδανικούς για εμένα δασκάλους-μέντορες, να ερευνώ και να δημιουργώ τα έργα μου με ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση και ταπεινότητα, ώστε να είμαι σε θέση να προσφέρω με συνειδητότητα και ευγνωμοσύνη στην ανθρωπότητα μέσα από την καλλιτεχνική και συνολική μου δράση.

Ποια είναι η πρόθεσή σας ως δημιουργός-καλλιτέχνης; Ως Δημιουργός-Εργάτης του Φωτός, ζητώ να συν-δημιουργώ με το Φως. Η πρόθεσή μου είναι να δίνω στους ανθρώπους εμ-ψύχωση, αφύπνιση, συνειδητότητα, κίνητρα αγάπης, θεραπείας και αυτοπραγμάτωσης και να φωτίζω ευγενικά μέσα τους, τόσο μέσα από τα έργα τέχνης μου και την performance μου, όσο και -πάνω από όλα- μέσα από την ίδια μου τη ζωή. Μπορώ να αναγνωρίσω ότι η εξωτερική μου πρόθεση είναι, πρωτίστως, η εσωτερική και μακροπρόθεσμη πρόθεση προς τον ίδιο μου τον εαυτό.

Διευθύνσεις Social Media:
• Facebook: 1) Έλενα Λύτρα, 2) Μαργαριτάρι
• Instagram: elena_lytra_

• BINTEO-TRAILER ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ: https://www.facebook.com/106541544129257/videos/526217067960629

https://www.facebook.com/106541544129257/videos/329527561350736
• E-mail: [email protected]

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΛΕΝΑ ΛΥΤΡΑ

Προφίλ
Δημιουργός/Συγγραφέας έργων ψυχοσωματικής εμψύχωσης, αφύπνισης και συνειδητότητας, πολύπλευρη καλλιτέχνης, performer, εμψυχώτρια, με βιωματική-θεωρητική εκπαίδευση και έρευνα στην σωματική συνειδητότητα και διαλογιστική κίνηση, με αγάπη και στόχευση στην Καλλιτεχνική Επιτέλεση (Performance Art Studies) με στόχο την προαγωγή της αξίας της επίγνωσης και της θεραπείας στη διαδικασία δημιουργίας, με δράση και εστίαση στην εμψύχωση σαν μέθοδο προσέγγισης της ζωής, με τετραετή εμπειρία στην εμψύχωση παιδιών και γονέων, με γνώσεις και ικανότητες στην διοργάνωση και υλοποίηση project, με ποικίλες καλλιτεχνικές και οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες, με όραμα και εμπνευσμένη δυναμική δημιουργίας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

• ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ (Συγγραφή ποιητικού έργου, αυτοέκδοση και διακίνηση)
• Συγγραφική Δραστηριότητα/Κειμενογραφία/Ανάληψη Εργασιών και Επιχειρηματικών Project/Επιμέλεια Κειμένων (π.χ Personal Development and Team Leadership, Sports and Art Management and Practice, Marketing Communication & Social Media, κ.α)
• Εμψύχωση Παιδιών – Γονέων και Performance

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

• Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά
• Performance: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πρακτικές Εφαρμογές, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (διδάσκουσα Ιόλη Ανδρεάδη)
• Ψυχοπαθολογία Βρέφους, Παιδιού και Εφήβου, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

• Σωματική Συνειδητότητα και Επίγνωση( Physical Consciousness-Mindfulness):

•Amerta Movement Meditation & Self Awareness focusing on the Performative aspect of Ritualistic expression: Διαλογιστική κίνηση – Amerta movement: με τον master teacher από την Ινδονησία Suprapto Suryodarmo

«The principles of Contact Improvisation – Spirals, flow and connectivity», «The listening body, its qualities of expression and its music. Physical dialogues, body in transformation» με τεχνικές Somatics, Authentic Movement, Contact Improvisation (Μονοετής κύκλος εκπαίδευσης με την Χριστίνα Κλεισσιούνη σε συνεργασία με Αλίκη Δουρμάζερ, Christina Svane)
• Εκπαιδευτικοί Κύκλοι Performance: Σωματικό Θέατρο, Κλασικό Μπαλέτο , Σύγχρονος Χορός, κ.α
• Ψυχολογία : “Η Τέχνη στην Ψυχική Νόσο”, “Ναρκισσισμός και Υπερευαισθησία” κ.α

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Έρευνα, σεμινάρια, μελέτη βιβλίων ψυχολογίας-συνειδητότητας, εκπαίδευση και στόχευση στον mindful και υγιεινό τρόπο ζωής, ψυχοθεραπεία, θετική ψυχολογία, διαλογισμός, διατροφή, ταξίδια, sports, μουσική, ζωγραφική, φωτογραφία, σκηνοθεσία/δημιουργία βίντεο, κοινωνική εθελοντική συνεισφορά, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση/συνείδηση, πνευματικότητα