Ελένη Κουμαντάνου: “Ας αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο! Αυτό κάνει το Action In Greece: έναν κόσμο καλύτερο!”

Συνέντευξη του μέλους της Επιτροπής της Ελληνικής Γαστρονομίας, κας Ελένης Κουμαντάνου

Φώτο Κουμαντάνου Ελένη

“Ευχαριστώ την κυρία Σοφία Στάμου για την πρότασή της και για την άψογη συνεργασία μας σε αυτό το όμορφο ξεκίνημα το οποίο πιστεύω θα μας οδηγήσει σε όμορφα αποτελέσματα”

Ποιός είναι ο τίτλος σας και μιλήστε μας για την επαγγελματική σας πορεία και την εξέλιξή σας μέσα απ’ αυτήν. Η καταγωγή μου είναι από Λαμία Φθιώτιδας. Ξεκίνησα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα από τη Λάρισα. Στη συνέχεια έκανα έναν κύκλο εργασιών γενικότερα στα 12 χρόνια παραμονής μου εκεί στη Θεσσαλία, Καλαμπάκα, Βόλο, Λάρισα, Πλαταμώνα και τα τελευταία 5 χρόνια βρίσκομαι στην Αθήνα όπου και συνεχίζω την επαγγελματική μου πορεία. Έχω περάσει από ξενοδοχεία, εστιατόρια, ιταλικά, ρεστοράν, έχω δοκιμάσει πολλές κουζίνες όπως μεσογειακή, μεξικάνικη, ιταλική, γαλλική.

Ειδικεύομαι σε σεμινάρια επάνω σε όλες τις κουζίνες, διδάσκω 10 χρόνια σε κρατικά, ιδιωτικά ΙΕΚ και σε κολλέγια μαγειρικής. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία 3 χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε διάφορα νησιά ως private chef σε βίλες. Yπήρξα Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων.

Πως αισθάνεστε που συμμετέχετε στο Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας του Action In Greece; Η συμμετοχή μου στο ανθολόγιο της Ελληνικής γαστρονομίας προσωπικά με τιμά στο ότι μπορώ και χρησιμοποιώ κάποια προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και η βοήθειά μου στο αποτέλεσμα θα είναι σημαντική στο να αφήσουμε μία παρακαταθήκη στην Ελληνική μας κουζίνα. Ευχαριστώ την κυρία Σοφία Στάμου για την πρότασή της και για την άψογη συνεργασία μας σε αυτό το όμορφο ξεκίνημα το οποίο πιστεύω θα μας οδηγήσει σε όμορφα αποτελέσματα. 

Πόσο ενδιαφέρον υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη διδασκαλία της μαγειρικής  και ζαχαροπλαστικής τέχνης στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια η τάση στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική είναι αρκετά μεγάλη, νομίζω ότι έχει περάσει τον πήχη σε κάθε επάγγελμα ειδικά στον τουρισμό έχοντας τεράστια απήχηση. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στην τηλεοπτική μαγειρική και στην επαγγελματική. Το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιληφθεί βιώνοντάς το. 

Ποιά η συνεργασία σας με το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας; Η συνεργασία μου με το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας έχει δύο σκέλη, ότι συνεργαζόμαστε επάνω στις συνταγές δημιουργώντας τα food star videos των διακεκριμένων παραγωγών και η πρόταση των διοργανωτών να συμμετέχω στην επιτροπή Γευσιγνωσίας του Ανθολογίου της Ελληνικής Γαστρονομίας Α-Ω του Action in Greece

Πως αξιολογείτε την ποιότητα και τον αγώνα των ανθρώπων που υπηρετούν την παραγωγή και τη μεταποίηση προιόντων με αυθεντική Ελληνική υπογραφή; Είναι ευχαρίστησή μου στο να χρησιμοποιώ προϊόντα ανθρώπων που έχουν παλέψει για το τελικό τους αποτέλεσμα. Είναι ένας βιοποριστικός αγώνας όπου οι κόποι αυτών των παραγωγών δικαιώνονται και μέσα από αυτό εμείς καλούμαστε να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλα είναι αλυσίδα και η μαγειρική δεν είναι μόνο μαγειρική αλλά και λειτούργημα όταν την κάνεις για κάποιο σκοπό. 

Τι κάνει μια επιχείρηση εστίασης να ξεχωρίσει όσον αφορά τη δική σας κρίση; Μία επιχείρηση για να ξεχωρίσει το πρώτο που πρέπει να χρησιμοποιεί είναι πολύ καλή πρώτη ύλη για να κάνει την διαφορά και γευστικά και αισθητικά. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι τα χέρια που θα την δουλέψουν πρέπει να είναι γνώστες του αντικειμένου. Εάν δεν υπάρχουν σωστά χέρια στα σωστά υλικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που περιμένουμε. Όλο αυτό βέβαια ακολουθείται και από μία πολύ καλή διαφήμιση! 

Θέλετε να μας πείτε ποιό πιάτο έχετε να θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια  και ποιο ξεχωρίζετε τώρα ως αγαπημένο σας; Αγαπημένο λαχταριστό πιάτο που θυμίζει μαμαδίστικη κουζίνα… μέχρι τώρα το σκέφτομαι και η μυρωδιά του περνάει μπροστά μου… Πατατάκια τηγανητά με μοσχάρι κοκκινιστό. Αγαπημένο τωρινό πιάτο δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα, θεωρώ όμως πως ό,τι είναι με ζυμαρικό είναι και αγαπημένο. 

Ποιό πιστεύετε ότι είναι γενικά το μήνυμα που στέλνει Παγκόσμια το Action In Greece; Η Action in Greece προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα το οποίο θεωρώ με την εμπειρία μου ότι έχει να κάνει με το πώς θα αναδείξουμε προϊόντα τοπικά, δουλειά παραγωγών, πώς ένα προϊόν μπορούμε να το εξελίξουμε και πού μπορούμε να το φτάσουμε μέχρι και την τελική του μορφή. Έχει να κάνει με ήθη, έθιμα του τόπου μας, παραδόσεις και όλο αυτό να το γνωρίσει ο κόσμος, ο απλός λαός της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Διότι όταν έχεις τον τόπο, το μεράκι, την αγάπη μπορείς και τα αξιοποιείς κατάλληλα. Ας αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο! Αυτό κάνει το Action In Greece: έναν κόσμο καλύτερο !  

Σας ευχαριστούμε θερμά!

http://www.sigmamedia.com.gr/

https://sigmagroup.com.gr/

https://actionsigmawebtv.com.gr/

http://actioningreece.com.gr/