Διατροφικές διαταραχές: Σωστή αντιμετώπιση με τη βοήθεια των ειδικών

Για αρκετούς ανθρώπους, η πίεση και το άγχος της καθημερινότητας “μεταφράζεται” σε δυσλειτουργίες που αφορούν τη διατροφή. Ωστόσο, οι αιτίες στις οποίες αποδίδονται οι διατροφικές διαταραχές και τα διάφορα είδη τους μπορεί να είναι περισσότερες και πολυπλοκότερες.

Η αντιμετώπιση, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι μία απλή διαδικασία. Επιπλέον, είναι βασικό να έχουμε υπόψη πως κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη πάντα, οπότε τα συμπτώματα και χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου που πάσχει από κάποια διαταραχή πρέπει να μελετώνται προσεκτικά και ξεχωριστά.

Με τον τρόπο αυτό η βοήθεια που θα λάβει κάθε ασθενής είναι ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι της Διατροφικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη διάθεσή σου για να βοηθήσουν εσένα ή κάποιον οικείο σου που πάσχει από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Βουλιμία

Η νευρική βουλιμία αποτελεί μία από τις συνηθέστερες διατροφικές διαταραχές, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υπερφαγία.

Τα επεισόδια αυτά, τα οποία ακολουθούνται πάντα από κάποια εκκαθαριστική και αντισταθμιστική συμπεριφορά (όπως πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, ακόμα και κλυσμάτων), εκτός από χαρακτηριστικά ενός βουλιμικού ατόμου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα προειδοποιητικόκαμπανάκι”!

Αν έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλο τέτοιες συμπεριφορές, πρέπει άμεσα να απευθυνθείς σε ειδικό διαιτολόγο, ώστε η αντιμετώπιση να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Με τις επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία να είναι ιδιαίτερα σοβαρές έως και επικίνδυνες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Μαζί και με τη συνδρομή ενός ψυχολόγου θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια που έχουν προκαλέσει τη νευρική βουλιμία και, έτσι, να επανέλθεις σε μία υγιή καθημερινότητα.

Ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι, επίσης, μια από τις συνήθεις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Η ψυχογενής αυτή διατροφική διαταραχή μοιράζεται με τη βουλιμία ένα κοινό ως προς τις αντισταθμιστικές και εκκαθαριστικές μεθόδους, αλλά διαφέρει ως προς την κατανάλωση τροφής.

Τα ανορεξικά άτομα έχουν την τάση να καταναλώνουν πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που είναι απαραίτητες για το φύλο, την ηλικία, το ύψος ή τις δραστηριότητές τους και εκφράζουν συνεχώς ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των κιλών και την εικόνα του σώματος γενικά.

Τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω ή διάφορες άλλες συμπεριφορές, που ενδεχομένως αναπτυχθούν, ίσως αρχικά δεν σε θορυβήσουν. Το γεγονός αυτό μπορεί να τα αφήσει να εξελιχθούν και να κάνουν την αντιμετώπισή της ακόμα πιο δύσκολη. Η νευρογενής ανορεξία, όπως και η βουλιμία, μπορεί να προκληθεί από ποικίλα αίτια, γι’ αυτό είναι καλό να δίνεται προσοχή στις διάφορες απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες.

Η ομάδα της Διατροφικής Αγωγής, με τους ειδικούς διαιτολόγους-διατροφολόγους και τους ψυχολόγους της, βρίσκεται στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάθε διατροφική διαταραχή.