Δημητριος Μπουρας: “Μέσα από τον χορό καταφέρνουμε να διώξουμε το άγχος και για δυο ώρες να ταξιδέψουμε σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας”

Ξεκίνησα τους παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς σε ηλικία 7 ετών.

Αμέσως άρχισε μέσα μου να λειτουργεί το ομαδικό πνεύμα και η επικοινωνία με άλλα παιδιά της ηλικίας μου που είχαμε το ίδιο hobby.

Σε λίγα χρόνια η θέρμη για τον παραδοσιακό χορό, μου έδωσε το έναυσμα να θέλω να μαθαίνω όλο και περισσότερα για την ιστορία του κάθε χορού, την τοπική φορεσιά καθώς και για πολλά άλλα λαογραφικά στοιχεία. Αναζητώντας λοιπόν να βρω όλο και περισσότερα στοιχεία, έφτασα στην πόρτα του θεάτρου «Δόρα Στράτου» και πήρα μέρος στην οντισιόν για το επαγγελματικό συγκρότημα που έδινε παραστάσεις όλο το καλοκαίρι στον ανοιχτό θέατρο στον λόφο του Φιλοπάππου.

Έτσι ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κλήθηκα να διδάξω παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς σε διάφορους φορείς στην Αθήνα και το εξωτερικό κάτι το οποίο κάνω μέχρι και σήμερα.

Το 2008 είχα την τιμή να είμαι στην αποστολή των χορευτών που εκπροσώπησε την Ελλάδα, στο Πεκίνο της Κίνας, σε μια παγκόσμια διοργάνωση που πραγματοποιούταν λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνο.

Από τότε και στο εξής ταξίδεψα σε πολλές γωνιές του πλανήτη με ομάδες, με σκοπό την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τον Απρίλιο του 2017 έλαβα πρόσκληση από ελληνική κοινότητα της Αμερική να μεταβώ εκεί και να τους μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου. Από τότε η συνεργασία μας είναι συνεχής.

Από το 2016 μετά από προτροπή του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Συναίσθημα», δημιουργήσαμε μια ομάδα που διδάσκεται παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς στον πολυχώρο τέχνης και έκφρασης +Αίσθημα στην οδό Αθηνάς 30 στο μοναστηράκι. Αυτή η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια απαρτίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών που κάθε Παρασκευή 18:00-20:00 έρχονται με την καλύτερη τους διάθεση να διδαχθούν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το μάθημα δεν περιλαμβάνει μόνο την εκμάθηση και εκτέλεση των βημάτων του κάθε χορού. Ως μέλος του κύκλου ο κάθε μαθητής, γίνεται μέλος της ομάδας.

Ο κύκλος έχει δύναμη… προστατεύει, αποφορτίζει και δημιουργεί μια μικρή κοινότητα όπου όλοι μαζί νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Κέντρο αυτού του κύκλου… η Ελλάδα μας και η πλούσια πολιτιστική της παράδοση, όπου όλοι οι Έλληνες έχουμε χρέος για την διατήρηση, διάσωση και διάδοση της.

Μέσα από τον χορό καταφέρνουμε να διώξουμε το άγχος και για δυο ώρες να ταξιδέψουμε σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας. Η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή και ο κύκλος μας μπορεί να γίνει όσο μεγάλος εμείς θέλουμε γι αυτό προτρέπω όποια/οιον έχει διάθεση, να έρθει μαζί μας να χαθούμε στα άδυτα της μαγευτικής χώρας μας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Παρασκευή 18:00-20:0 στον πολυχώρο τέχνης και έκφρασης «Συναισθηματική Διαλεκτική», Αθηνάς 30 Μοναστηράκι, 5ος όροφος.

Τηλ επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 6946105520 κα Σοφία Ρίζου