Δημάκη Άννα: “Μόνο με την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με πολύ δουλειά και έμπνευση μπορεί να προχωρήσει ο πολιτισμός μας”

“…Κατάφερα να παρουσιάσω την εικαστική δουλειά μου στο κοινό στη ΔΕΘ… την ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης Δόμνα Βισβίζη, βασισμένη πάντα σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες που σώθηκαν στην πορεία του χρόνου

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Για μένα όπως και για όλο τον πλανήτη ήταν μια χρονιά με συναισθήματα ρευστότητας και ανασφάλειας που όμως με το εμβόλιο δόθηκε ελπίδα για τη νίκη του κορωνοιου. Προσωπικά ήταν μια χρονιά που  λόγω των περιοριστικών μέτρων, ακύρωσα πολλές παρουσιάσεις της δουλειάς μου που αφορά ιστορικό πρόσωπο και απεικονίζεται για πρώτη φορά.

Την ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης Δόμνα Βισβίζη. Βασισμένη πάντα σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες που σώθηκαν στην πορεία του χρόνου. Η σειρά αυτή ήταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ευτυχώς κατάφερα να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο κοινό στη ΔΕΘ όπου παρευρέθησαν ο Πρωθυπουργός, υπουργοί της κυβέρνησης όπως και φίλοι βουλευτές από την αντιπολίτευση και πολλά άτομα που θέλαν να δουν και να μάθουν μια άλλη άγνωστη πτυχή της ελληνικής επανάστασης.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Σε μια τέτοια εξέλιξη του ιού με τις μεταλλάξεις και βλέποντας τα γεγονότα παγκόσμια δικαιολογώ ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε προσπαθεί να φέρει μια ισορροπία ανάμεσα στο κλείσιμο της κοινωνίας και την προστασία της υγείας της. Αυτό μόνο μπορώ να κρίνω. Όσον αφορά  τα υγειονομικά θέματα είναι για τους επιστήμονες και τους γιατρούς. Εγώ εικαστικός είμαι…

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Πολιτισμός. Πώς να πω κάτι για αυτόν όταν ο καθένας δίνει άλλη μετάφραση στην  έννοια της λέξης αυτής. Δε θα μιλήσω λοιπόν γενικά, θα μιλήσω για μένα μέσα από την καινούργια μου δουλειά που ετοιμάζω. Μόνο με την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με πολύ δουλειά και έμπνευση μπορεί να προχωρήσει ο πολιτισμός μας.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η κανονικότητα θα έρθει όταν φύγει αυτός ο ιός. Θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις έτσι ώστε να δείχνουμε τη δουλειά μας και μέσα από αυτή να περνάμε τα μηνύματα μας ως εικαστικοί. 

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα αλλαγμένη και δεν θα έχει καμία σχέση με την παλιά μας κανονικότητα. Ας μην ξεχνάμε  ότι όλοι πιεστήκαμε ψυχολογικά και σίγουρα αλλάξαμε όλοι.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Δουλεύω σε αυτό που πάντα έκανα: στη Γυναίκα.