Γιώργος Κουρούτος: “Η πλούσια Ελληνική κληρονομιά μας είναι σημαντικό να αναγνωριστεί διεθνώς και αυτό είναι και το μήνυμα που πρεσβεύει το Action in Greece”

Ο Γιώργος Κουρούτος είναι μέλος της επιτροπής γαστρονομίας του Action In Greece. Master designer of sugar art Executive pastry chef – Καθηγητής στην τέχνη των σχεδιασμών με ζαχαρόπαστα – Eισηγητής σεμιναρίων για τη χρήση της ζαχαρόπαστας 

http://www.sigmamedia.com.gr/
https://sigmagroup.com.gr/
https://actionsigmawebtv.com.gr/
http://actioningreece.com.gr/

Ποιός είναι ο τίτλος σας και μιλήστε μας για την επαγγελματική σας πορεία και την εξέλιξή σας μέσα από αυτήν. Ονομάζομαι Γιώργος Κουρούτος και είμαι επαγγελματίας ζαχαροπλάστης με ειδίκευση στην ζαχαροτεχνική. Τα τελευταία χρόνια είμαι εισηγητής σεμιναρίων ζαχαροτεχνικής σε συνεργασία με την σχολή ΙΕΚ  Grand Foyer. Στόχος μου η συνεχής εξέλιξη και απόκτηση νέων ικανοτήτων μέσα από όμορφες εμπειρίες και συνεργασίες. Είμαι ο συντονιστής και δημιουργός της σελίδας Bake my nature. https://www.facebook.com/bakemynature/?ref=page_internal

Πως αισθάνεστε που συμμετέχετε στην επιτροπή γαστρονομίας του Action In Greece; Η συμμετοχή μου στην επιτροπή γαστρονομίας του Action In Greece είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γίνω μέρος νέων εμπειριών που θα με εξελίξουν και θα μου ανοίξουν μονοπάτια που δεν είχα φανταστεί πριν. Πραγματικά αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση!

Πόσο ενδιαφέρον υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη διδασκαλία της ζαχαροπλαστικής τέχνης  και κατ’ επέκταση της ζαχαροτεχνικής στην Ελλάδα; Η ζαχαροπλαστική είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα με αποτέλεσμα συνήθως να προσελκύει μικρότερο εύρος ανθρώπων σε σχέση με τον κλάδο της μαγειρικής. Βέβαια η ζαχαροτεχνική ως μια πιο καλλιτεχνική επιλογή κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου. Κατά την προσωπική μου γνώμη, αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή παρουσίαση αυτού του είδους γλυκισμάτων, καθώς και ότι τα συναντάμε όλο και πιο συχνά σε events όπως βαπτίσεις, γάμους ακόμα και σε παιδικά πάρτι. Τέλος, οι πολλαπλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται δίνουν τη δυνατότητα σε  πολλούς ανθρώπους διαφορετικών δεξιοτήτων να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο είτε να το εξερευνήσουν.

Ποιά η συνεργασία σας με το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας; Είναι τιμή  μου η γνωριμία με υλικά και γλυκά από ζαχαροπλάστες ζαχαροπλαστεία και προϊόντα  απ’ όλη την Ελλάδα. Θα έχω την χαρά να γευτώ τις δημιουργίες τους και να τις αξιολογήσω μαζί με την υπόλοιπη επιτροπή που αποτελείται από εξαιρετικούς επαγγελματίες ο καθένας στο είδος του.

Πως αξιολογείτε την ποιότητα και τον αγώνα των ανθρώπων που υπηρετούν την παραγωγή και τη μεταποίηση προϊόντων με αυθεντική Ελληνική υπογραφή; Σίγουρα, επικροτώ τους ανθρώπους αυτούς και θαυμάζω τον αγώνα τους για την καλύτερη δυνατή ποιότητα των προϊόντων αυτών και κατ’ επέκταση τη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής και προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τι κάνει ένα ζαχαροπλαστείο να ξεχωρίσει όσον αφορά τη δική σας κρίση; Η υπερκατανάλωση και μαζική ζήτηση προϊόντων, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, αναγκάζει τους επαγγελματίες να καταφεύγουν σε πιο παραγωγικές λύσεις. Επίσης η ανάγκη για μείωση του εργατικού κόστους και κατ’ επέκταση της τιμής των τελικών προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των γλυκών και την μείωση της διατροφικής τους αξίας. Αυτός που θα ξεχωρίσει στην Ελλάδα πιστεύω είναι εκείνος που θα καταφέρει να συνδυάσει τις παραδοσιακές συνταγές, με τις νέες τάσεις και τεχνικές με απαραίτητη προϋπόθεση τη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών.

Θέλετε να μας πείτε ποιό γλυκό έχετε να θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια και ποιο ξεχωρίζετε τώρα ως αγαπημένο σας; Η αλήθεια είναι πως τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα από γεύσεις και αρώματα αλμυρού “μπουφέ”. Αλλά όταν ερχόταν η ώρα για γλυκό θα θυμάμαι πάντα το ιδιαίτερο ραβανί κατσαρόλας της γιαγιάς μου Βασιλικής. Σήμερα όμως το αγαπημένο μου γλυκό είναι η τάρτα Mont Blanc (το λευκό βουνό!).

Ποιό πιστεύετε ότι είναι γενικά το μήνυμα που στέλνει Παγκόσμια το Action In Greece; Σκοπός της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να γίνει αισθητή η Ελληνική κουλτούρα και παράδοση παγκοσμίως. Η πλούσια Ελληνική κληρονομιά μας είναι σημαντικό να αναγνωριστεί διεθνώς και αυτό είναι και το μήνυμα που πρεσβεύει το Action in Greece και κατ΄επέκταση το Ανθολόγιο με εξειδίκευση στο θέμα της Γαστρονομίας.