Γιώργιος Ταρασίδης: “σκέπτομαι άρα υπάρχω. Σέβομαι άρα συνυπάρχω”

Έχεις σπουδάσει Μηχανικός Βιοιατρικής Τεχνολογίας, MSc. Επέλεξες να εργαστείς στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Τι θα συμβούλευες στους νέους επιστήμονες;
Θα τους συμβούλευα, εν πρώτοις, να πιστεύουν στις ικανότητές τους.
Οι Έλληνες επιστήμονες, παραδοσιακά, διακρίνονται
στο εξωτερικό.
Ωστόσο, και η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και να επενδύσει στην προαγωγή της καινοτομίας. Για να συμβεί, βέβαια, αυτό θα πρέπει πρώτα να θεσπιστούν τα κατάλληλα κίνητρα για τους νέους επιστήμονες, ώστε να επενδύσουν το προσωπικό μέλλον τους στη χώρα. Ανάλογη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει και για τον επαναπατρισμό του ανθρώπινου κεφαλαίου που σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, εργάζεται στο εξωτερικό.
Τι θα ήθελες να αλλάξεις στο δήμο σου με την εκλογή σου;
Στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, έχουν γίνει πολλές και χρήσιμες δράσεις/έργα. Η έννοια της αλλαγής, βέβαια, προϋποθέτει την αποσαφήνιση των πραγματικών δεδομένων και τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των επικείμενων αλλαγών. Συνεπώς δεν θα έλεγα ότι προτίθεμαι να «αλλάξω», αλλά να συνδράμω, σε κάθε προσπάθεια του Δήμου στην οποία θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.
Για παράδειγμα
θα ήθελα να ενδυναμώσω
ακόμα περισσότερο
την περιβαλλοντική συνείδηση των συνδημοτών μου.
Ο Δήμος μας διοργάνωσε πρόσφατα μια εξαιρετική δράση: τον Σχολικό Διαγωνισμό “Πάμε Ανακύκλωση” στα Δημοτικά σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την επιβράβευση των μαθητών σε ζητήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Ανάλογες πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ενεργοποίηση των πολιτών, θα πρέπει να αναδεικνύονται από τα μέσα ενημέρωσης και να ανατροφοδοτούνται από τη συμμετοχή όλων μας.
Έχεις μετεκπαιδευτεί στη Διαχείριση των Αποβλήτων, ποια είναι η σύνδεση, και αν θέλεις, η συμβολή του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου στην προστασία του περιβάλλοντος;
Οι σπουδές μου στη Διαχείριση των Αποβλήτων με βοήθησαν να προσεγγίσω τα περιβαλλοντικά ζητήματα εστιάζοντας περισσότερο στα οικονομοτεχνικά δεδομένα του προβλήματος.
Η ορθολογική  διαχείριση των απορριμμάτων, επί παραδείγματι μέσω της κυκλικής οικονομίας, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, έχει σημαντική συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην τόνωση της πράσινης επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επιπροσθέτως, η αξιοποίηση του μοντέλου της πρόληψης, της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, της ανάκτησης και τελευταίας της απόρριψης – σύμφωνα με την πυραμίδα διαχείρισης των απορριμμάτων – όχι μόνο εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ταυτόχρονα, εναρμονίζει τη χώρα μας με την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Το «πρόβλημα», λοιπόν, των αποβλήτων, μέσω της ορθής διαχείρισης, μετασχηματίζεται σε μία αξιοσημείωτη επιχειρηματική ευκαιρία και σε μία σημαντική προοπτική τοπικής πράσινης ανάπτυξης.
Είσαι παντρεμένος.
Τι σημαίνει για εσένα η λέξη οικογένεια;
Είμαι παντρεμένος και έχω τρία παιδιά, ενώ προέρχομαι και από πολύτεκνη οικογένεια. Οι τρεις μεγαλύτερες αδερφές μου πρέπει να σας πω ότι με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα με όλες τους τις δυνάμεις.
Θα έλεγα λοιπόν ότι η οικογένεια αποτελεί για μένα
τον σταθερότερο πυλώνα
και ευκρινέστερο σημείο αναφοράς της ζωής μου.
Ποιό είναι το moto της ζωής σου;
Σκέφτομαι άρα υπάρχω. Σέβομαι άρα συνυπάρχω.
Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη.
Υπάρχει τοπική αγορά;
Την υποστηρίζεις ως καταναλωτής;
Η τοπική αγορά της Δημοτικής Ενότητας του Χορτιάτη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υπηρεσίες και εμπορεύματα. Το μεγάλο της, όμως, πλεονέκτημα, έναντι των μεγάλων αγορών, είναι το προσωπικό ενδιαφέρον και η συνέπεια των ανθρώπων που τη συναποτελούν.
Τόσο ο ίδιος
όσο και η οικογένειά μου την υποστηρίζουμε καθημερινά.
Πολιτισμός και Αθλητισμός. Λέξεις που εκφράζουν τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. Είσαι ευχαριστημένος από τις υπάρχουσες δράσεις;
Οι πολιτιστικές και οι αθλητικές δράσεις του δήμου κάθε χρόνο  πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμος μας διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο υποδομών υποστήριξης και προώθησης πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, όπως, ενδεικτικά, κινηματογραφικές λέσχες, λαογραφικά μουσεία, αίθουσες πολιτισμού, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και κλειστά γυμναστήρια. Σε θέματα, βέβαια, πολιτισμού και αθλητισμού δεν υπάρχει οροφή. Εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο. Ιδιαίτερα στις δράσεις πολιτισμού και σεβασμού της εκκλησιαστικής κληρονομιάς του τόπου μας νομίζω ότι υπάρχει  περιθώριο και για νέες πρωτοβουλίες. Επιπλέον. η ποιοτική αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών  υποδομών αποτελεί ήδη προτεραιότητα του Δήμου μας.
Γεώργιος Ν.Ταρασίδης,
MSc Waste Management
Κινητό: 6936223785
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος 
Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη