Γιάννης Μασούτης “βασικός παράγοντας επιτυχίας, το πάθος, το όραμα, ο στόχος”

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και διευθύνων σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., κύριος Γιάννης Μασούτης, αποκλειστικά στο polismagazino.

– Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να πετύχει αυτήν την περίοδο;
Να έχει όραμα και στόχους. Να έχει πάθος για αυτό που κάνει. Πάντα ήταν, είναι και θα είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας το να έχει κανείς πάθος με αυτό που ασχολείται.
Βασικό είναι επίσης να συγκροτήσει μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών που θα εργάζονται μαζί για το κοινό όραμα και στόχους.

– Ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση για να βγει η χώρα μας από την κρίση;
Η λύση είναι μόνο μία, επενδύσεις. Επενδύσεις σε τομείς με διάρκεια όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία, το εμπόριο και φυσικά, επενδύσεις σε υποδομές.

– Εχει «μυστικό» η επιτυχία; Τι συμβουλές θα δίνατε σήμερα σε ένα νέο επιχειρηματία;
Να λειτουργεί μεθοδικά, όχι βιαστικές κινήσεις. Με λίγα λόγια, να έχει υπομονή.

– Ο νομός Αττικής πλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς του Ομίλου Μασούτη. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην επέκταση των δραστηριοτήτων και εκτός της Μακεδονίας;
Η εταιρεία έχει πορεία 42 χρόνων και μέσα σε αυτά κατάφερε να γίνει κυρίαρχη στη Βόρεια Ελλάδα. Αναπτύσσεται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Βορείου Αιγαίου. Η επέκταση στην Αττική ήταν η φυσική εξέλιξη του αναπτυξιακού μας σχεδίου και μόλις δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία, πραγματοποιήθηκε. H εταιρεία αναπτύσσεται τώρα και στην Αττική και την Ανδρο. Διαθέτει δίκτυο με συνολικά 330 καταστήματα. Απασχολεί 8.100 εργαζόμενους.

– Εχετε εκλεγεί Πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε μεταξύ της διοίκησης μίας μεγάλης επιχείρησης και των καθηκόντων του προέδρου του ΕΒΕΘ; Ποια τα σχέδιά σας και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι;
Δραστηριοποιούμαι πολλά χρόνια στον επιχειρηματικό τομέα και ο θεσμός θα πρέπει να εκπροσωπείται από έμπειρους επιχειρηματίες. Η διοικητική επιτροπή και το ΔΣ του ΕΒΕΘ απαρτίζονται από τους πιο ενεργούς και δυναμικούς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης με σημαντική παρουσία σε κάθε κλάδο.
Κάθε αξιόλογο μέλος ανάλογα με το είδος της εταιρείας του μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του και εκπροσωπεί τον κλάδο του γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες που έχει.
Όλοι μαζί δημιουργήσαμε μια ισχυρή ομάδα και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο για την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.

– Η συνεργασία μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσω του Φιλανθρωπικού της Οργανισμού «Αποστολή», και της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε επιχειρηματία που επιθυμεί να «προσφέρει» στο συνάνθρωπό του. Περιγράψτε μας τον τρόπο και το σκοπό της φιλανθρωπικής αυτής συνεργασίας.
Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση κάθε μεγάλης εταιρείας να προσφέρει με οποιονδήποτε τρόπο στην κοινωνία. Εμείς κάναμε αυτή την ενέργεια όχι με στόχο την προβολή ούτε τη δική μας, ούτε της Αποστολής. Δεν ζητήσαμε καμία συμμετοχή των καταναλωτών, αλλά αναλάβαμε εξ ολοκλήρου το κόστος. Η εμπειρία και η οργάνωση της Αποστολής βοήθησε ώστε η προσφορά να είναι ουσιαστική. Καταλαβαίνουμε ότι ο συνάνθρωπός μας που έχει οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ίσως ακόμη πιο δύσκολο για αυτόν και την οικογένειά του να συμμετάσχει σε κάποιου είδους συσσίτιο όπου πιθανόν να μην ήθελε να «εκτεθεί» σε κόσμο και να γνωστοποιήσει την κατάστασή του. Ετσι, υπολογίσαμε τις ανάγκες κάθε οικογένειας σε τρόφιμα και ετοιμάσαμε το πακέτο αυτό που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για έναν μήνα.
Είμαστε μαζί με την Αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη.

https://www.masoutis.gr/