Βούλα Παπατσιφλικιώτη: «Στόχος μου είναι να “μπολιάσω” τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία.»

Είναι δύσκολο πράγμα το να ασχολείσαι με παιδιά. Να προσπαθείς να τα διαπαιδαγωγήσεις, να τους δώσεις αξίες, να δημιουργήσεις σωστούς χαρακτήρες. Πόσο μάλλον να τα κάνεις να αγαπήσουν μια μορφή ψυχαγωγίας, το βιβλίο, που δυστυχώς έχει χάσει πολύ από τη δημοτικότητά της στις μέρες μας, λόγω της μεγάλης και γρήγορης εξάπλωσης του ίντερνετ και των ευκολιών που αυτό προσφέρει.
Κάποιοι όμως προσπαθούν ακόμα να δώσουν μορφή στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτού του κόσμου και να τους οπλίσουν με τα απαραίτητα εφόδια για να ακολουθήσουν μια σωστή πορεία, απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Και να τους μάθουν να νικάν τις φοβίες τους με Καλοσύνη και Τόλμη!

Ένα από αυτά τα άτομα είναι η Συγγραφέας, Παιδαγωγός και Δημοσιογράφος, Βούλα Παπατσιφλικιώτη!

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Το σεργιάνι στο μονοπάτι της συγγραφής ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Είναι μία επιλογή που δεν ήταν στα αρχικά μου σχέδια. Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Ελπίδα! Είναι το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω, μέσα από την γραφή μου, στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες μου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η έμπνευσή μου είναι τα παιδιά, το μέλλον αυτού του κόσμου.
Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί τα μηνύματα που δύσκολα οι λέξεις θα του πούνε. Στόχος μου είναι να “μπολιάσω” τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Απλά πράγματα, αλλά πολύτιμα για την ζωή μας!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη έχει σπουδάσει Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια λόγου, ασκείς τη δημοσιογραφία, αρθρογραφείς στη μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ασχολείσαι με τους παραδοσιακούς χορούς, λατρεύει τα ταξίδια και είναι συγγραφέας. Πολύ απλά όλες αυτές οι ιδιότητες είναι κρίκοι στη ζωή ενός ατόμου. Την βοηθάνε να εξελιχθεί και να στέκεται όρθια σε μια εποχή που ισοπεδώνει ανθρώπους και συναισθήματα. Πάνω από όλα όμως παλεύει να είναι άνθρωπος με το Α κεφαλαίο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

Περίληψη

Σε μία πόλη που βασιλεύει η ευτυχία, την Φελιτσιτά, ζει ένα κοριτσάκι με καρδιά χρυσή, που την λένε Καλοσύνη! Έχει όμως ένα μεγάλο ελάττωμα, φοβάται πολύ. Στην ίδια πόλη μένει και ένα κακός μάγος, ο Φόβος. Όταν μια μέρα μαθαίνει την αδυναμία του κοριτσιού ετοιμάζει ένα μαγικό ξόρκι και καλεί όλες τις φοβίες της. Θα καταφέρει η καλή της φίλη, η πασχαλίτσα που την λένε Τόλμη, να την βοηθήσει και τα μάγια να τα λύσει; Με ποιο τρόπο θα μάθει η μικρούλα να νικάει τους φόβους της; Ένα παραμύθι, που μέσα από την ποίηση και το τραγούδι, μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να νικάνε τους φόβους τους για να ζούνε ήρεμοι και ευτυχισμένοι!

Βιογραφικό

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείτε μέχρι και σήμερα. Είναι Δημοσιογράφος (μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογραφίας F.I.J.E.T.), Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια λόγου. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας Duende-Art (http://duende-art.webnode.gr/), στην οποία πραγματοποιεί συνεντεύξεις με εκπροσώπους των τεχνών, κριτικές λογοτεχνικών κειμένων και θεατρικών παραστάσεων, και είναι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, γράφοντας άρθρα με θέματα σχετικά με τα παιδιά.
Ο χορός, η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής σύμφωνα με την Martha Graham, την συντροφεύει σε όλη, σχεδόν, την μέχρι τώρα ζωή της. Από μικρή της άρεσε να χορεύει. Το έβλεπε σαν ένα μέσο εκτόνωσης των συναισθημάτων της. Επίσης η λατρεία της για την παράδοση και την λαογραφία, συντέλεσε και αυτό το διάστημα μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς, σε πολιτιστικό σύλλογο της πόλης της.
Συμμετέχει με κείμενά της στις συλλογές διηγημάτων «Θέρος και Θεριά» & «Οδός Αμαρτίας Αριθμός 12», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μάθε το Φόβο να νικάς!», το οποίο επανεκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις Ελκυστής. Επίσης από τις εκδόσεις Ανάτυπο κυκλοφορεί το δεύτερο παιδικό της βιβλίο με τίτλο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;».