Βασιλης Σαλταγιαννης: “η αληθινή τέχνη είναι διαχρονική και πιστεύω πως είναι δείκτης και απόρροια υγιούς κοινωνίας”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Βεβαίως και τους ενώνει. Αφ’ ενός υπάρχουν τόσες ομοιότητες και κοινά χαρακτηριστικά μέσα στα είδη της μουσικής του κάθε λαού και πολιτισμού με τους υπόλοιπους, όπως για παράδειγμα η πεντατονία ανά την υφήλιο αλλά και οι ρυθμοί. Αφ’ εταίρου τα συναισθήματα είναι κοινά στους ανθρώπους όπως και η ανάγκη έκφρασης τους μέσω της μουσικής, του τραγουδιού αλλά και του χορού. Και επιπρόσθετα η μουσικές ανταλλαγές ειδικά σήμερα που είναι πιο εύκολο να γίνουν, όχι απλά φέρνουν τους ανθρώπους σε επαφή αλλά γεννούν κάτι συνολικό, το οποίο εμπεριέχει τη διαφορετικότητα σε αρμονία.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω πολλούς μουσικούς για το έργο αλλά και το ήθος τους. Θα αναφέρω την περίπτωση του Paco de Lucia, σαν έμπνευση προσωπική. Ο φλογερός αλλά και σεβαστικός τρόπος που αποδίδει, προσδίδει στην κάθε νότα ένα χαρακτήρα. Αλλά και ο τρόπος που στάθηκε αποτελεί για μένα σημείο αναφοράς. Πάντως είναι αρκετοί που θαυμάζω για τους ίδιους λόγους..

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Σαν την αγάπη που αν αποφασίσουμε τη μοιραζόμαστε.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία;

Κατά την άποψή μου η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου από νεαρή ηλικία, ανάλογα με τα όρια και τις δυνατότητες του καθένα φυσικά, καθώς παρέχει δίαυλο συναισθηματικής επαφής και κατανόησης τους εσωτερικού και εξετερικού κόσμου, αλλά και νοητικής και ψυχοσωματικής ανάπτυξης μιας και έρχεται σε επαφή με την αρμονία. Η έκφραση μέσω της μουσικής και η δημιουργία είναι τόσο για την κάθε εποχή αλλά και για τον κάθε άνθρωπο κληρονομιά και τρόπος ζωής, έστω και σαν ακροατής. Είναι θεμέλιο για τον πολιτισμό και την παράδοση.

Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική και η τέχνη γενικά είναι ανάγκη. Είναι μια πνευματική απεικόνηση της κάθε εποχής, τόσο αλληλένδετη με το πριν και το μετά, αλλά και τόσο απαραίτητη διότι φέρει αλήθειες σχετικές με τους θεμελιώδεις νόμους, τις αξίες και τα ήθη μας. Η αληθινή τέχνη είναι διαχρονική και πιστεύω πως είναι δείκτης και απόρροια υγιούς κοινωνίας. Το αντίθετο προκύπτει από χαοτικές καταστάσεις και αποπροσανατολισμό σχετιζόμενο με κατώτερες τάσεις.
Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;
Από τη μικρή μου εμπειρία πιστεύω ότι θα του το δείξει το παιδί, θα ζητήσει κάποιο όργανο ή θα το σκαλίσει από μόνο του. Με δοκιμή και παρότρυνση.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Από τη μικρή μου εμπειρία πιστεύω ότι θα του το δείξει το παιδί, θα ζητήσει κάποιο όργανο ή θα το σκαλίσει από μόνο του. Με δοκιμή και παρότρυνση.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Απ όσο γνωρίζω στα μουσικά γυμνάσια και λύκεια, γίνεται πολύ καλή δουλειά στον τομέα αυτό που είναι πολύ σημαντικός. Δεν είμαι σίγουρος αν και στα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει επαρκής πρόβλεψη γι αυτό, γνωρίζω πάντως ότι κάποιο δάσκαλοι και καθηγητές σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων έχουν εστιάσει και κάνουν πολύ ουσιώδεις προσπάθειες.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Πάρα πολλοί με έργο, χρώμα και μοναδικότητα στο παίξιμο. Δεν γνωρίζω αν όλοι έχουν θεωρητική κατάρτιση αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Υπάρχει μια εμφάνιση στο Θέατρο άλσους Βεΐκου με το σχήμα μου στις 13/9 για το φεστιβάλ Γαλατσίου, θα παίξουμε τραγούδια από τη δισκογραφία μου και άλλα αγαπημένα από καρδιάς διασκευασμένα.
Επίσης η κυκλοφορία κάποιων singles μέσα στη χρονιά αυτή και στην ερχόμενη, τραγούδια κυρίως ρομαντικά, όπως το πρόσφατο “Είμαι Εσύ” σε στίχους Χαράς Ρίζου, αλλά και το “Είσαι νεράκι” σε στίχους Σοφίας Καποράνη που θα κοινοποιηθεί στο διαδύκτιο προσεχώς.