Βασιλάκη-Καρόζη Όλγα (Όλια): “…Με εμπνέει η δυναμική, η ασταμάτητη, η θαρραλέα, η γυναίκα νικήτρια”

Βασιλάκη-Καρόζη Όλγα (Όλια), Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Π.Γ.Ν.Θ Αχέπα, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στις 8 Μαρτίου και με αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr απευθύνει 6 ερωτήσεις στη γυναίκα, τη μητέρα, την σύντροφο, την εργαζόμενη της διπλανής πόρτας.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει και γιατί; Θα ήταν αδύνατον να ξεχωρίσω μία από τις χιλιάδες γυναίκες-πρότυπα. Πρότυπά μου είναι όσες γυναίκες κατάφεραν να γράψουν ιστορία. Όσες δεν φοβήθηκαν να δημιουργήσουν, να παλέψουν για την ισότητα των φύλων και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, περνώντας στην ιστορία. Η δυναμική, η ασταμάτητη, η θαρραλέα, η γυναίκα νικήτρια. Μία γυναίκα πρότυπο για μένα, ήταν η μητέρα μου. Μου έμαθε να λέω συγγνώμη και σ’ αγαπώ. Ήταν πηγή έμπνευσης.

Έχεις υποστεί κάποια μορφή βίας έως σήμερα; Τι σημαίνει για εσένα το κίνημα #MeToo; Φυσικά και έχω υποστεί πολλών ειδών βίας, ακόμα και σήμερα, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ανήκω στη γενιά της υπακοής σε στερεότυπα και της  προσαρμογής στις νόρμες που θέλουν τη γυναίκα να έχει λιγότερα δικαιώματα και ευκαιρίες από τους άνδρες. Από τις σουφραζέτες φτάσαμε στο #Metoo οπότε είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανθρωπότητα. Είναι σίγουρα η εποχή της γυναίκας, αρκεί να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο…

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία; Στην προσωπική ζωή, η ύπαρξη μίας ισορροπημένης οικογένειας. Στην επαγγελματική ζωή, η αναγνώριση της προσφοράς του Ιατρού και της Δημόσιας Υγείας από τους συμπολίτες μας στα χρόνια της πανδημίας Covid 19.

Καριέρα ή οικογένεια; Καριέρα ή οικογένεια; Μήπως και τα δύο; Μία δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να δημιουργήσει την οικογένειά της και να απολαύσει τη θαλπωρή. Προσωπικά δε βρέθηκα ποτέ σε δίλημμα, τόσο η καριέρα, όσο και η οικογένεια χρειάζονται αρκετές ώρες αφοσίωση, γρήγορους ρυθμούς και μεγάλες αντοχές. Μία αντίστοιχη ερώτηση υποθέτω δε θα είχε τεθεί ποτέ σε άντρα!!

Πως θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα; Ο ρόλος της γυναίκας είναι πολυπαραγοντικός, διότι πρέπει να ισορροπεί μεταξύ των ρόλων που υπηρετεί, της συζύγου, συντρόφου, φίλης, μάνας, κόρης και εργαζόμενης. Τη χαρακτηρίζω σαν μία πολυμορφική γυναίκα-ηρωίδα, Wonder Woman, συνειδητοποιημένη και ασυμβίβαστη να προσπαθεί με μαεστρία να ανταπεξέλθει στη σύγχρονη κοινωνία. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να έχει αποκτήσει δικαιώματα χειραφέτησης, αλλά αυτό συνεπάγεται και ατελείωτες υποχρεώσεις.

Ποιο είναι moto της ζωής σου; Moto δεν έχω. Εστιάζω στη δουλειά μου, βάζω συνέχεια νέους στόχους και αναλαμβάνω την ευθύνη για τις πράξεις μου. Μία φράση που θα μου ταίριαζε είναι του Albert Einstein: Δεν έχω κάποιο ξεχωριστό ταλέντο μόνο τεράστια περιέργεια.