Αντώνης Βάμβουκας: “η μουσική είναι η έκφραση της ψυχής”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Φυσικά ενώνει τους λαούς. Η μουσική μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου. Δεν έχει όρια και στεγανά. Η μουσική είναι η έκφραση της ψυχής. Μπορούν οι νότες να είναι η αφορμή για μια παντοτινή φιλία, για μια ερωτική σχέση, για μια συνεργασία, απο το πουθενά. Γιατί η μουσική ενώνει μόνο.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω απεριόριστα τον Παύλο Σιδηρόπουλο, διότι ήταν ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος, ανθρωπιστής, αυθόρμητος, αλλα πάνω απο όλα γνήσιος καλλιτέχνης. Για μένα ο Παύλος αποτελεί μοναδική πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο μας. Καί για τη στάση ζωής του και για το έργο του.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.”
Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Είναι γεγονός οτι η μουσική είναι μία. Απλά αλλάζουν τα ηχοχρώματα απο λαό σε λαό.

Οι μουσικοί μπορεί να είναι πολλοί, χιλιάδες, εκατομύρια, αλλα μιλούν την ίδια γλώσσα στην ουσία. Μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους κι ας έχουν διαφορετική κουλτούρα. Αυτό είναι μαγικό.

Η μουσική σε σχέση με τις άλλες τέχνες έχει περισσότερη αμεσότητα κι αυτό την κάνει ξεχωριστή.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία είναι απόλυτη ανάγκη για τον άνθρωπο. Μην ξεχνάμε οτι όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι ήταν μουσικοί.

Δεν είναι τυχαίο αυτό. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη μουσική, διότι τον βοηθά να αναπτύξει τη φαντασία του, την κρίση του, την αντίληψή του γενικά, τον εξευγενίζει και του προσφέρει ικανότητες και δεξιότητες που δε θα τις είχε διαφορετικά. Ιδίως σε εποχές κρίσης η μουσική αποτελεί λύτρωση για τον άνθρωπο.

Όπως λέει κι ένα ρητό: “Η ζωή δίχως μουσική θα ήταν ένα λάθος”.

Για εμένα το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος τον εαυτό του, είναι να ασχοληθεί με τη μουσική.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Για να ανακαλύψει ένας γονιός αν το παιδί του έχει ταλέντο, κατ’ αρχήν θα πρέπει να το εκπαιδεύσει απο μικρό στην ποιοτική μουσική, να ακούει απο όλα τα είδη της μουσικής, να το ωθήσει στο τραγούδι και αν δει οτι ανταποκρίνεται το παιδί να το πάει σε κάποιο ωδείο, σε μουσικό σχολείο κτλ. Αλλα θα πρέπει να το επιλέξει το ίδιο το παιδί.

Το ίδιο το παιδί θα δείξει οτι έχει κλίση στη μουσική, αν έχει καλή φωνή, αν μαθαίνει εύκολα να παίζει ένα μουσικό όργανο, αν έχει μουσικό αυτί, πολύ σημαντικό.

Τα σημάδια είναι ορατά όταν έχει κανείς ταλέντο στη μουσική. Και είναι φρόνημο, αυτό το ταλέντο να το καλλιεργήσει.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Η μουσική παράδοση διδάσκεται κατα κύριο λόγο στα στα μουσικά σχολεία, στα Ωδεία, σε σχολές χορού, σε συλλόγους, ανα τη χώρα. Στα γενικά σχολεία δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η ευκαιρία.

Τα μουσικά σχολεία όμως είναι μια τεράστια ευκαιρία διότι είναι δωρεάν και γίνεται εξαιρετική δουλειά. Φυσικά και τα Ωδεία κάνουν εξαιρετική δουλειά και μάλιστα οργανωμένη.

Όπως και οι σχολές χορού και διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι. Πρέπει να γνωρίζουμε τη μουσική μας παράδοση γιατί είναι ο ίδιος μας ο πολιτισμός και η ιστορία μας. Αλλιώς θα χάσουμε την ταυτότητά μας σαν λαός.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά υπάρχουν έλληνες μουσικοί, με άρτια τεχνική κατάρτιση, με άποψη και ταμπεραμέντο, με δικό τους χαρακτήρα, με δισκογραφία πλούσια και πολύ αξιόλογη παρουσία σε ζωντανές εμφανίσεις.

Δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις δεν προβάλλονται, διότι το σύστημα εξυπηρετεί συμφέροντα που σχετίζονται με τη μουσική βιομηχανία και όχι με τον πολιτισμό. Πολύ κακώς αλλα αυτό ισχύει.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Τα σχέδιά μου είναι η καθημερινή ενασχόληση με τη μουσική, η μελέτη, η παραγωγή και διανομή του νέου δίσκου “Παράδοση και ροκ”, τον οποίο δουλεύω 2 χρόνια, αρκετές ζωντανές εμφανίσεις, η δημιουγία νέων έργων και οι σωστές και χρήσιμες συνεργασίες, όπως με τον πολύ αξιόλολογο συνάδελφο Γιάννη Νικολάου ( Λαθρεπιβάτες ) που θα παίξουμε πολύ σύντομα στην Κρήτη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Αντώνης Βάμβουκας ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Κρήτη με το συγκρότημά του Νυχτοβάτες.

Το 1995 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο: ” To όνειρο”, στην ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία “Ηχώ”.

Μετά το 2000 πειραματίστηκε με τον ηλεκτρονικό ήχο και με τη διοργάνωση μουσικών και εικαστικών events, ενώ το συγκρότημα υπήρξε φυτώριο για τη δημιουργία καλλιτεχνικών ομάδων.

Από το 2010, ο Αντώνης Βάμβουκας και οι Νυχτοβάτες αναδιαμορφώθηκαν, σε ένα ολιγομελές, ευέλικτο σχήμα, επιστρέφοντας σε ακουστικό set με δικά τους τραγούδια και διασκευές από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο.

Παράλληλα με τη διδασκαλία κιθάρας, πιάνου και φωνητικής, ο Αντώνης Βάμβουκας συνεργάστηκε με πολλά σχήματα, αρχικά στην Κρήτη και έπειτα στην Αθήνα.

Έχει διακριθεί σε δύο μουσικούς διαγωνισμούς, τη “Μουσική Άμιλλα το 2011” (το CD κυκλοφορεί από την Antelma Music, και περιέχει το κομμάτι του Αντώνη “Μια Σιωπή”) και στο “Panda Band Contest το 2012”, “Polis art cafe Contest”( 2015 ).Πρόσφατα το τραγούδι του “Μια σιωπή”, κυκλοφόρησε για τρίτη φορά, στο cd της Ertopen “Μαζί για τη νίκη”. Τον Απρίλη του 2013 κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τραγούδια δικά του και των Νυχτοβατών με τίτλο “Μια Σιωπή” (ανεξάρτητη παραγωγή). Επίσης συμμετέχει στη συλλογή “Tο νέο ελληνικό τραγούδι”, του Menta 88fm με το τραγούδι του “Απόψε κάνει κρύο” ( Final touch the label).

Και το Δεκέμβρη του 2017 επιστρέφει στην Αθήνα, με το καινούριο του τραγούδι «Υπερπαραγωγή». Ένα τραγούδι που θα μας ταξιδέψει ευχάριστα στους ήχους της δεκαετίας του 80’s. Όσο για τη συνέχεια ο Αντώνης Βάμβουκας προετοιμάζει το κοινό του για τον νέο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει αρχές του 2018 με τίτλο «Παράδοση και Rock». Μία ιδιαίτερη δισκογραφική δουλειά όπου ο καλλιτέχνης διασκευάζει με τον δικό του όμορφο τρόπο τραγούδια παραδοσιακά και δημοτικά από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ένας δίσκος που θα κερδίσει ακόμα και τους πιο ανυποψίαστους ακροατές!

https://www.facebook.com/a.vamvoukas ( official page )

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
——————-
1995 – “Το όνειρο” ( ΗΧΩ )
2013 – “Μια σιωπή” ( NEK PRODUCTIONS )
2015- 16 “Απόψε κάνει κρύο” ( FINAL TOUCH THE LABEL )
2016 – “Στην άκρη του ονείρου” ( Final touch the label )
2018 – “Υπερπαραγωγή” – ( ανεξάρτητη παραγωγή )
2019 – “Τούτο το μήνα” ( NEK PRODUCTIONS ) – ( Απο το άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσει “Παράδοση και ροκ”