Ακριβός Ζερβός: “ASKOS – Ένα αρχαίο όργανο σε online μαθήματα”

ASKOS είναι ένα νέο project διδασκαλίας της τσαμπούνας – ο ελληνικός άσκαυλος σε μία εκδοχή του.

Την ιδέα και την υλοποίηση είχε ο Ακριβός Ζερβός, 25 χρονών, με καταγωγή από τη Σύρο, που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Η Τσαμπούνα είναι ένα μουσικό όργανο εκστατικό, ένα όργανο του γλεντιού. Η λέξη τσαμπούνα είναι ένα αντιδάνειο απ’ τα Ιταλικά: η λέξη “συμφωνία” μεταφέρθηκε στα ιταλικά ώς “τσιμπόνια” ή “τσαμπόνια” και επέστρεψε ως “τσαμπούνα”. Κι αυτό προέκυψε από τη Συμφωνία των δύο αυλών, των δύο φωνών.
Κατασκευάζεται 100% από φυσικά υλικά: ο ασκός από δέρμα κατσίκας, οι αυλοί από καλάμια και κέρατο αγελάδας και το επιστόμιο από ξύλο. Κι αυτό γιατί ήταν το όργανο των βοσκών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα υλικά που βρήκαν στο περιβάλλον τους, ή αλλιώς τα τα αχρησιμοποίητα μέρη της τροφής τους, για να φτιάξουν πολιτισμό: να κατασκευάσουν το μουσικό τους όργανο και να παίξουν μουσική.

Η ιστορία της τσαμπούνας είναι τεράστια: από τον αυλιτή της Κέρου (ειδώλιο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού), που παίζει διπλό αυλό, στις τοιχογραφίες του Μεσαίωνα με ασκαύλους, ως τους τσαμπουνιέρηδες που παίζουν σήμερα στα γλέντια…
Ένα όργανο που υπάρχει σε πάρα πολλές περιόδους της ιστορίας, και σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου (γκάιντα, bagpipe κλπ).
Και σήμερα, που μέσω του ίντερνετ γίνεται ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας, η τσαμπούνα διδάσκεται με online μαθήματα.

Στο κανάλι ASKOS στο Youtube υπάρχουν δωρεάν βίντεο διδασκαλίας με τραγούδια και πληροφορίες για το όργανο. Και με απευθείας επικοινωνία με τον Ακριβό Ζερβό προσφέρονται ατομικά μαθήματα μέσω Skype. Επίσης, στο facebook και στο instagram δημοσιεύονται κείμενα και φωτογραφίες αρχείου σχετικά με το όργανο.

Ακριβός Ζερβός
facebook.com/askosmusic
instagram.com/askosmusic[email protected]
https://www.youtube.com/channel/UCiODMOLvWXSnLNQ-zrmZzrw/

Βιογραφικό.
Λέγομαι Ακριβός Ζερβός, μεγάλωσα στη Σύρο, οι γονείς μου κατάγονται από τη Σύρο και τα Χανιά.
Πρωτοάκουσα τσαμπούνα και τουμπί σε ηλικία 10 ετών. Πλησίασα τον άνθρωπο που έπαιζε τσαμπούνα και του ζήτησα να μου μάθει. Ο Ιωσήφ Πρίντεζης έγινε ο δάσκαλός μου. Ξεκίνησα με το μονοτσάμπουνο, σε λίγους μήνες έπιασα τσαμπούνα -κι ας μη μπορούσα να ελέγξω τον όγκο της!- και σιγά-σιγά έμαθα να παίζω κι έγινε μέρος του σώματός μου.
Απ’ την ίδια χρονιά ξεκίνησα να συμμετέχω στις Παγκυκλαδικές Συναντήσεις Λαϊκών Οργάνων -κάθε καλοκαίρι και σε διαφορετικό νησί των Κυκλάδων- όπου γνώρισα, άκουσα, μιμήθηκα και γλέντισα με πολλούς ωραίους τσαμπουνιέρηδες -μάστορες του οργάνου. Οι Συναντήσεις προσκάλεσαν με τον καιρό μουσικούς και από την υπόλοιπη επικράτεια της τσαμπούνας -νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα, Κρήτη- ακόμα και μουσικούς με γκάιντες, από βόρεια Ελλάδα. Έτσι, οι γνώσεις και τα ακούσματα διευρύνθηκαν τόσο που αντιλήφθηκα ότι αυτό το όργανο είναι αμέτρητο.
Σε ηλικία 15 ετών μου απονεμήθηκε Έπαινος σε Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, για την παρουσίαση τραγουδιών με τσαμπούνα και τουμπί.
Στη Θεσσαλονίκη, από το 2012, σπούδασα παραδοσιακό κλαρίνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αρμονία στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Η τσαμπούνα είναι πάντα μαζί μου. Στα γλέντια, στις χαρές, στα ταξίδια, στις παρέες των φοιτητικών χρόνων, αυτό το όργανο είναι η έκφρασή μου.
Με άλλους 24 μουσικούς από τις Κυκλάδες, προσκληθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το 2011 και στις Βρυξέλλες το 2013, όπου παρουσιάσαμε τη μουσική των Κυκλάδων.
Σε Μουσική Εβδομάδα του Erasmus+, το 2014, στη Bourges της Γαλλίας, παίξαμε μουσική με τσαμπούνα και τουμπί, μαζί με φίλους, σε νέους μουσικούς από 4 ευρωπαϊκές χώρες.
Το 2013-2015, συμμετείχα στο συγκρότημα team OY τσαμπουνας, όπου παίζαμε νησιώτικά τραγούδια με τσαμπούνα, τουμπί και λαούτο σε πειραματικές διασκευές με τζέμπε, τσουμπούς, μπάσο κλαρινέτο και κιθάρα σε μαγαζία της Θεσσαλονίκης.
Το 2016-2017, με το συγκρότημα Αφραγκοσυριανοί, παίζαμε σκοπούς και τραγούδια του γλεντιού από τα νησιά και τη Μικρά Ασία, με τσαμπούνα, τουμπί, βιολί, κλαρίνο και λαούτο.
Από το 2018, με το συγκρότημα Seker, παρουσιάζουμε μουσικές απ’ όλη την Ελλάδα. Η τσαμπούνα είναι το βασικό στοιχείο του γλεντιού, όταν αυτό έρχεται στα νησιώτικά τραγούδια.
Η ιδέα για το πρότζεκτ ASKOS ήταν βασική για το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών που ως τώρα έχω μαζέψει πάνω σε αυτό το όργανο, με ανθρώπους που το ξέρουν ή πρώτη φορά το γνωρίζουν, το αγαπάνε και θέλουν να μάθουν να εκφράζονται με αυτό.