Αγγελική Γκιώνη: “Εμπνέομαι από οτιδήποτε ερεθίζει τη φαντασία μου και την αισθητική μου”

Συμμετοχή μου στην TRII ART HUB
Τίτλος θεματικής “Ιαπωνία”

“Η τέχνη στο δημόσιο χώρο, η σωστή εικαστική παρέμβαση, θα μπορούσε να λειτουργήσει λυτρωτικά στην επικοινωνία με το κοινό και να δημιουργήσει θετική αποδοχή.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από μικρό παιδί, το μόνο που ήθελα ήταν να ζωγραφίζω. Πολλές φορές ενώ έγραφα ένα κείμενο, παράλληλα σε κάποιο άλλο σημείο του χαρτιού σκιτσάριζα κάτι που είχα δει και μου άρεσε. Στα 17 μου με την βοήθεια του ζωγράφου Γ. Γεωργόπουλου ανακαλύπτω τις βασικές αναμίξεις των χρωμάτων και σαν αποτέλεσμα αυτού, δημιουργώ το πρώτο μου πίνακα με λάδι, ο οποίος ακόμη “κοσμεί” ένα τοίχο του πατρικού μου. Σπούδασα στη δημόσια σχολή Δομικών Τοπογράφων και Διακοσμητών, όπου και αποφοίτησα με μεγάλη ευχέρεια στο τεχνικό σχέδιο. Μετά ακολούθησε μια παύση αρκετών χρόνων, λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Το 2008, ένιωσα έντονα την ανάγκη να εκφραστώ μέσω της ζωγραφικής και αναζήτησα έναν χώρο που θα μπορούσα να μάθω και να δημιουργήσω. Αυτός ο χώρος ήταν τα εργαστήρια του ΠΑΟΔΗΛ του δήμου Ηλιούπολης, με δάσκαλο για τα πρώτα δύο χρόνια τον κ. Μπάμπη Παπαγιάννη. Τα επόμενα τρία συνέχισα με το Ζωγράφο-Σκηνογράφο κ. Νικόλα Κληρονόμο, οι συμβουλές του οποίου με “συντροφεύουν” μέχρι σήμερα, σε τεχνικές της ζωγραφικής και χαρακτικής τέχνης. Συμμετείχα σε όλες τις ετήσιες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής του ΠΑΟΔΗΛ και μετά σε διάφορες γκαλερί της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής:
· «ART begins at the end of your comfort ZONE». Επιμέλεια: Δόμνα Χανουμίδου. ArtZone42 Gallery, Αθήνα
· «Η Αρμονία του Διαφορετικού». Εικαστική Ομάδα «Κοινός Τόπος, 1». Επιμέλεια: Αφροδίτη Γιάννη, TriiArt Hub, Αθήνα.
· «Sazae-Oni». Επιμέλεια: Δόμνα Χανουμίδου. ArtZone42 Gallery, Αθήνα.
· «Contemporary Madonnas». Επιμέλεια: Δόμνα Χανουμίδου. ArtZone42 Gallery, Αθήνα.
1st Touring 4Art «Show me what you got: 2019».Govedarou Art Gallery, Θεσσαλονίκη.
“Sin as a Portrait” Επιμέλεια Όλγα Λατουσάκη, Chili Art Gallery, Αθήνα.

Αρκετά από τα έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, Αυστρία Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ρωσία και Αμερική.

“Φεύγοντας η μέρα”
Ακρυλικά σε καμβά 60×160 cm
Ανήκει

Σε ποιό ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Οι θεματικές που έχω αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα, βρίσκονται στο φάσμα μεταξύ ρεαλισμού και ιμπρεσιονισμού.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από οτιδήποτε ερεθίζει τη φαντασία μου και την αισθητική μου. Τοπίο, πρόσωπο αλλά και μία κίνηση ή έκφραση, αρκεί να μου γεννήσει την εικόνα ενός έργου.

“Κήπος”
Χαρακτικό 35×25 cm
Έξι τυπώματα linoleum

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σαφώς δέχομαι επιρροές. Υπάρχουν έργα που θαυμάζω παλαιότερων αλλά και νεότερων ζωγράφων. Είμαι συνεχώς σε αναζήτηση ερεθισμάτων ώστε μέσα από αυτά να μαθαίνω και να εξελίσσομαι.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Η πρόκληση είναι καθημερινή για έναν καλλιτέχνη.
Θα πρέπει να δημιουργεί και να τον ικανοποιεί πλήρως αυτή η δημιουργία ανεξάρτητα με τις προσδοκίες που έχει ο καθένας. Μια ατέρμονη σχέση!
Μεγάλη πρόκληση επίσης για εμένα, πατώντας στο παρόν, είναι να παραμείνουμε υγιείς και αισιόδοξοι. Μου λείπει τρομερά η δια ζώσης επικοινωνία με άλλους καλλιτέχνες, σε χώρους εικαστικούς για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

“Ενατένιση”
Ακρυλικά και κάρβουνο σε καμβά 30×30 cm
Ανήκει

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Οι εικαστικές τέχνες δεν έχουν την αποδοχή και στήριξη που τους αρμόζει, πρωτίστως από το κράτος και κατα δεύτερον από το κοινό, λόγω έλλειψης ανάλογης παιδείας.
Η οικονομική κρίση και τώρα η πανδημία, έχουν πλήξει βαριά τον πολιτισμό ο οποίος δύσκολα θα επανέλθει στην θέση που ήταν και ακόμη πιο δύσκολα στη θέση που του αξίζει. Η τέχνη σε δημόσιο χώρο, η σωστή εικαστική παρέμβαση, θα μπορούσε να λειτουργήσει λυτρωτικά στην επικοινωνία με το κοινό και να δημιουργήσει θετική αποδοχή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να μπορέσω να συνεχίσω αυτό που ήδη κάνω.
Να εμπνέομαι, να δημιουργώ, να εκθέτω τα έργα μου στο κοινό. Να πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις που συμμετέχω – βρίσκονται σε αναβολή λόγω της πανδημίας – και τελικά να ολοκληρώσω μια ενότητα από έργα που ετοιμάζω από καιρό.

“Pregnant Madonna”
Ακρυλικα σε καμβά 70×50 cm
Ανήκει