Έκθεση μικρογλυπτών στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

Έκθεση είκοσι μικρογλυπτών, με θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, φιλοξενείται σε αίθουσα διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Τα μικρογλυπτά διαστάσεων 50Χ50, που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι έργα της εξειδικευμένης σε θέματα υγείας – δημοσιογράφου Λέλας Κεσίδου και είναι φτιαγμένα από λευκό ψυχρό πηλό διακοσμημένο με φύλλα χρυσού.

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, καθηγητή Δημήτρη Κούβελα, με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας του Τμήματος Επιστημών Συμπεριφοράς και Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου στο «British Medical Journal» το Δεκέμβριο του 2019.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκαν 6710 άτομα σε βάθος 14ετίας, έδειξαν ότι η ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, όπερες, συναυλίες, γκαλερί, εκθέσεις και σε άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνδέονται με τη μακροζωία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μια-δυό φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου.