Φωτεινή Παππά: “Η ζωγραφική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, κατάθεση ψυχής!”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Γύρω εκεί στα 15 μου κατάλαβα ότι μπορούσα να σχεδιάζω πολύ καλά . ’Ολα μου τα βιβλία ήταν γεμάτα σχέδια.

Στα 34 όμως αποφάσισα να συναντηθώ με το όνειρό μου. Δούλεψα από το 1997 έως το 2013 όπου αποφάσισα να πάρω μέρος σε έκθεση πρώτη φορά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Γεννιέται και εξελίσσεται με πολύ δουλειά. Οι διάφορες καταστάσεις που ζει τον ωριμάζουν και τον εμπνέουν.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αγάπη και αλήθεια…Δυο λέξεις που με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο –καλλιτέχνη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Ναι. Την έμπνευση μου την αντλώ κυρίως από ποιήματα. Διαβάζοντας ποίηση ταυτίζω συνήθως τα δικά μου συναισθήματα και σκέψεις με τα γραφόμενα.

Η ζωγραφική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, κατάθεση ψυχής!
Όπως γράφω και στο βιογραφικό μου η ζωγραφική για μένα είναι ποίηση, ανάγκη έκφρασης.

Για μένα και θεραπεία ψυχής. Κατάφερα με την ζωγραφική να ξεπεράσω την κατάθλιψη που με παίδευε πάνω από 5 χρόνια. Δεν μπορώ πλέον να ζήσω χωρίς να ζωγραφίζω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Αισιόδοξη, υπομονετική ,απλή και αληθινή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σύντομα θα κυκλοφορήσουν 3 ποιητικά βιβλία με εξώφυλλα ζωγραφικής μου. Και ετοιμάζομαι για την 5η ατομική εκθεσή μου .

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Η Φωτεινή Παππά γεννήθηκε στο χωριό Καμαρίνα του Δήμου Ζαλόγγου στην Πρέβεζα.

Το 1997 αποφάσισε να συναντηθεί με το όνειρό της. Διαβάζοντας διάφορα βιβλία μελέτης ζωγραφικής άρχισε να ξεδιπλώνει την ψυχή της.

Το 2006 αρχίζει να δίνει έργα της σε gallery και γίνεται η πρώτη πώληση έργου της.

Το 2013 παίρνει μέρος με 3 έργα της στο διαγωνισμό ‘’energy Athens’’του EUROPEAN CENTER,Mητροπόλεως 74,Πλάκα,Αθήνα και επιλέγεται να εκθέσει έργα της.

Στην ίδια διοργάνωση επιλέχτηκε και το 2014 και το 2017.
Τον Αύγουστο του 2014 κάνει την πρώτη της ατομική στην πινακοθήκη ‘’Γιάννης Μόραλης’’στην Πρέβεζα.

Μετά την ατομική της αναζητά την ταυτότητά της καλλιτεχνικά.Αρχίζει να βαδίζει στα μονοπάτια της ποίησης.

Διαβάζοντας ποιήματα του Σακελλάρη Καμπούρη στέκεται στους στίχους ……οι γυναίκες όταν επιστρέφουν στη γη……στης στολισμένης ‘Aνοιξης την αγκαλιά.. ως ανθοί ξαναγεννιούνται…….;

Ενα προσωπικό βιωμά της στην εφηβεία συναντιέται με τους στίχους του ποιητή και δίνεται η αφορμή να γεννηθεί η σειρά ‘’ΑΝΘΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ’’για να δώσει το δικό της μήνυμα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών.

Η ποίηση γίνεται ο χώρος έμπνευσης της.

Κάπου εδώ συναντιέται με τον αγαπημένο της ποιητή και φίλο Χάρη Παπασάββα.

Σχεδιάζει 8 έργα από την ποιησή του τα οποία κοσμούν το εσωτερικό του βιβλίου του ‘’Οργασμός αγάπης’’και το εξώφυλλο.Επίσης το έργο ‘’ελπίδα’’έγινε εξώφυλλο στην β΄έκδοση του βιβλίου του ‘’Ωδή στην γυναίκα’’,καθώς το εξώφυλλο και 8 έργα στο 3 βιβλίο του΄΄το όνομά σου… Αγάπη΄΄.

Συναντιέται επίσης με την ποίηση της Μαγδαλινή-Αρτεμισίας ,σχεδιάζει το εξώφυλλο από το βιβλίο της ‘’Ποικιλόμορφα και Ανάλεκτα’’ και 4 έργα της κοσμούν το εσωτερικό του.

Συναντά την Σταυρούλα Δεκούλου-Παπαδημητρίου,την Ειρηάννα Γαλλιατάκη,την Μαρία Νάντη,τον Γαβρίλη Ιστικόπουλο,την Κων να Καρυπίδου, ,την Μαρία Γκούμα,τον Σπύρο Ποταμίτη,την ‘Αννα Γεωργαλή,την Κωv να Σταθακοπούλου,τον Δημ.Δ.Δημητριάδη κλπ.

Επίσης εξώφυλλα έχουν γίνει στα βιβλία ‘’οι δροσοσταλίδες της ψυχής μου’’της Νίκη Ρεπάνη,’’ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ’’του Σωτήρη Σπηλιώτη , στο βιβλίο ‘’ΚΟΛΑΣΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ’’ και ‘’ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΑ’’του ιδίου .Στο βιβλίο της Αντωνίας Στεφάνου΄΄ ΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ΄΄.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε 9 εικαστικά ανθολόγια ,σε 4 εικαστικά ημερολόγια και 4 Διεθνή βιβλία Τέχνης.
Η σειρά ‘’ΑΝΘΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ’’ παίρνει δεκάδες διακρίσεις σε διαδικτυακούς διαγωνισμούς τέχνης και γίνονται αφιερώματα σε διαδικτυακές σελίδες και περιοδικά.Τον Δεκέμβριο 2018 η σειρά τιμήθηκε με το βραβείο ΄΄CARAVAGGIO’’για την χαρακτηριστική γραφή της. .Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό όπως… 1- στην διεθνή έκθεση γυναικών ””International women’s Art Exhibition” ΣΤΗΝ Vithika Art Gallery,στην INΔIA .2- Tον Iούνιο 2017,τον Μάρτιο 2018 και Μάρτιο του 2019 έλαβε μέρος με την ΤΗΕ ARTBOX PROJECT Basel 1.0 στην Ελβετία, την Νεα Υόρκη και Ζυρίχη αντίστοιχα,τον Οκτώβριο 2018 στην Σικελία κλπ.
Έχει πάρει μέρος συνολικά σε 85 ομαδικές εκθέσεις όπως Ποσειδωνία Σύρου,gallery Art Kolonaki,, Gallery Time of Art Κηφισιά, στο Φ.Σ. Παρνασσός,με την Π.Ε.Λ.Τ ,στο Αrt Festival Kefalonia 2015 στην Δημ.πινακοθήκη ‘’Κέφαλος’ .

Το 2016 στο πνευματικό κέντρο Αθήνας στο 7ο World Philosophical Forum και 2017,2018 αντίστοιχα έλαβε μέρος στην έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του 8ου,9ου World Philosophical Forum.

Τον Οκτώβριο έλαβε μέρος στην Διεθνή έκθεση International Painting Exhibition for Peace and Friendshp στην Αρχαία Ολυμπία ,στο ΄΄ΜΕΛΙΝΑ΄΄, σε εκθέσεις με το Σύλλ. καλλιτεχνών Ηλιούπολης’,σε φιλανθρωπικές εκθέσεις..κλπ και 4 ατομικές¨
1 ατομική…2014 Στην Δημοτική Πινακοθήκη ‘’Γιάννης Μόραλλης’’ στην Πρέβεζα
2 ατομική…2016 Στην Δημοτική βιβλιοθήκη στο Κιάτο με την στήριξη του ‘’ΜΕΛΑΝΘΙΟΥ’’συλλόγου.
3 ατομική …2016 Στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης με την στήριξη του ΟΠΑΠ Δήμου Βόλβης .
4 ατομική….2017 στον εκθεσιακό χώρο του AthensHeart αφιερωμένη στην Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών ,υπό την αιγίδα του συλλόγου καλλιτεχνών Ηλιούπολης.

Στα Διεθνές περιοδικά σύγχρονης τέχνης το Γαλλικό Spotlight Art Magazine /1 , Spotlight Art Magazine /6 και Spotlight Art Magazine/ 8 ,καθώς και το Α5 Magazine της Αγγλίας.

Έργα της κοσμούν ιδιωτικούς και Δημόσιους χώρους.
email…[email protected]…….THΛ…6947602341….2107293630
https://www.facebook.com/foteinh.pappa.73