Τραϊκούδης Χρήστος: “Η πανδημία και όλα τα προβλήματα τα οποία ανέδειξε θα πρέπει να μας κάνουν πιο ενεργούς και πιο λογικά σκεπτόμενους πολίτες για ένα καλύτερο μέλλον”

Ο Τραϊκούδης Χρήστος, οικονομολόγος, προϊστάμενος εμπορικού τμήματος Α’ υλών εταιρείας ανακύκλωσης, Msc in politics & economics in S.E and Eastern Europe, UoM, τακτικό μέλος Δ.Σ της ΕΥΑΘ Παγίων, τοποθετείται στη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Πιστεύω ότι πάντα μπορείς να βρεις τρόπους να διαχειριστείς τον ελεύθερο χρόνο σου και δημιουργικά. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους μας πολύ δε περισσότερο για όσους η πανδημία έχει φέρει δυσκολίες νέες ή έχει οξύνει παλαιότερες. Η συνδρομή του κράτους ώστε να μετριάσει τις δυσκολίες συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν πραγματικά και αποδεδειγμένα δυσχέρειες είναι μεγάλης σημασίας.
Σίγουρα μας λείπουν πολλά από αυτά τα οποία ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας πριν την πανδημία. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι κάθε περίπου 100 χρόνια η ανθρωπότητα βίωνε παρόμοιες καταστάσεις με άσχημες επιπτώσεις.

“Το κακό είναι ότι φόβος που έχει κυριεύσει την ανθρωπότητα δεν αφορά μόνον το σήμερα αλλά στην μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.”

Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που όχι μόνο πρέπει να μας ανησυχεί και να γίνεται θέμα σε συζητήσεις αλλά να λαμβάνονται μέτρα τα οποία θα εκτελούνται άμεσα.
Η πανδημία καθώς και όλα τα προβλήματα τα οποία ανέδειξε θα πρέπει να μας κάνουν πιο ενεργούς πολίτες και πιο λογικά σκεπτόμενους ώστε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές.
Δεν προσπαθούμε μόνον να σκεφτούμε θετικά αλλά πιέζουμε να γίνουν και θετικά ώστε να εξαλείψουμε αυτόν τον φόβο και να φέρουμε στο μυαλό μας την ελπίδα.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί λίγοι θα έχουν πέσει από τα σύννεφα με όσα έχουν ακούσει. Το καλό είναι ότι ένας φαινομενικά φαύλος κύκλος εκμετάλλευσης και σφετερισμού της θέσης που κάποιοι κατείχαν αρχίζει να κλείνει. Το να εξαλειφθεί τελείως είναι πολύ δύσκολο.

“Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν αυτούς που θέλουν να εξουσιάζουν με βάση μόνον το ιδίον συμφέρον από αυτούς που θέλουν να διοικούν με σύνεση και λογική.”

Οι κλίκες, οι ομάδες συμφερόντων οι οποίες λειτουργούν ενάντια στο κοινό συμφέρον, οι σχιζοφρενείς καθημερινοί εμφύλιοι είναι αποτελέσματα όλα μίας ιστορίας η οποία δεν διδάσκεται με την αρνητική πλευρά σε σχεδόν καμία βαθμίδα εκπαίδευσης.
Και ας κάνουμε μία ερώτηση για να μην μείνουμε μόνο σε όσα ακούμε σήμερα και αφορούν συγκεκριμένους κλάδους, ας δούμε την καθημερινότητά μας, την άσχημη εικόνα των δημοσίων χώρων, τους ασυντήρητους δρόμους, τα μεγάλα έργα τα οποία ήδη έπρεπε να είχαν γίνει και ακόμη τα βλέπουμε σε μακέτες ενώ από την άλλη λακκούβες και χαντάκια πολλαπλασιάζονται, το ζουγκλοειδές αστικό περιβάλλον και πόσα άλλα τόσα στραβά και ανάποδα περί των οποίων κάποιοι με στόμφο τονίζουν σε κάθε προεκλογική εκστρατεία τους και όμως μένουν ίδια στο πέρας του χρόνου. Αυτήν την κατάσταση πώς θα την χαρακτήριζε ο οποιοσδήποτε εξωτερικός παρατηρητής και πώς θα την σχετίζατε με όσα ακούμε σήμερα;
Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει; Μακάρι να είναι αλήθεια. Πάντως κάποιοι οι οποίοι μιλούν σήμερα για τη συγκάλυψη αυτή ως φαίνεται δεν υπάρχει πλέον για όσα περιστατικά βγήκαν στην επιφάνεια. Μην περιμένουμε επίσης μία κυβέρνηση όσο θέληση και να έχει να βρει τη χρυσή συνταγή που θα τα λύσει όλα και μάλιστα σύντομα αν αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν τον λαό να μην επιμένει στην επανάληψη της ιστορίας μένουν αμέτοχοι. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που θα φθονούν «Καποδίστριες», θα απομακρύνουν από την διοίκηση του τόπου «Τρικούπηδες» και θα αποφεύγουν να αναφέρονται στην Πολιτεία του Πλάτωνος για να πλουτίζουν δια μέσω τη φυγοπονίας και της «δολιευόμενης» προβολής εκμεταλλευόμενοι την φτώχεια του συμπολίτη τους λόγω της θέσεως που έχουν ή του χρήματος που έχουν αποκτήσει με όποιο μέσο αθέμητο και μη νόμιμο την έχουν αποκτήσει. Είναι καιρός λέτε τέτοιοι να αρχίζουν να λιγοστεύουν από την κοινωνία μας;
Κυβερνήσεως, πολιτών και νομοθετών θέλοντες θα έχουμε σίγουρα ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις γιατί να μην πιστεύω στην αποτελεσματικότητά τους και γιατί να μην εμβολιαστώ;

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Έχουμε στερηθεί πολλά. Με λίγη υπομονή και ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών οι οποίοι δεν μας τα λένε επειδή έτσι τους κατέβηκε από το κεφάλι τους ξαφνικά αλλά λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, αυτά που σήμερα στερούμαστε σύντομα θα τα έχουμε. Μας λείπουν οι παρέες μας, οι κοινωνικές συναναστροφές, οι δια ζώσης συζητήσεις, οι αγκαλιές με αγαπημένα μας πρόσωπα, οι αθλοπαιδιές, τα ταξίδια και τόσα άλλα για τα οποία πρέπει να καταβάλουμε ακόμη λίγη προσπάθεια εν προκειμένου να τα ξαναχαρούμε. Κάποιοι αναφέρονται στη χρήση του διαδικτύου ως υποκατάστατου σε όσα σήμερα στερούμαστε αλλά σίγουρα δεν είναι έτσι χωρίς να μπορούμε να πούμε πώς δεν βοήθησε μερικούς από εμάς οι οποίοι ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε.

“Η πανδημία αφορά όλους μας όπως και όλους μας αφορούν οι επιπτώσεις που έχει σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν.”

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Οι αλλαγές που θα δούμε δεν θα είναι λίγες ούτε αμελητέες και δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας. Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι πολλά προβλήματα αφορούν μόνο την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όμως εμμέσως την ανάγκη που έχει η χώρα μας να υπερνικήσει τις παθογένειες της και τον λαϊκισμό ο οποίος, και ‘δω είναι η αντίφαση, προσπαθεί να ελληνοποιήσει το ζήτημα χωρίζοντας τους πολίτες σε αρνητές και μη, σε αριστερούς και δεξιούς (χωρίς να τους εξηγεί τι σημαίνουν σήμερα οι δύο αυτές έννοιες), σε ψεκασμένους και μη, χρησιμοποιώντας και λοιπούς άλλους μετεμφυλιακούς νέο-ελληνικούς χαρακτηρισμούς με αποτέλεσμα και ιός να μεταδίδεται σε περισσότερους λόγω της άρνησης ύπαρξής του αλλά και μέρος της κοινωνίας να συνεχίζει να αποπροσανατολίζεται από τα σημαντικά προβλήματα.
Ο ιός λοιπόν δεν είναι ψέμα, ούτε αστείο, ούτε είναι ακίνδυνος, διαφορετικά σε πολλά κράτη από όπου εισάγουμε την τεχνολογία την οποία δεν τη δημιουργούν τυχαίοι άνθρωποι θα είχαν ήδη αντιδράσει αν επρόκειτο για απάτη ή συνομωσία. Το άλλο δε, να εμπλέκονται χωρίς να αναλύονται επαρκώς και μόνο ως ταμπέλες πολιτικές θεωρίες και έννοιες ως προς τη διάσταση που έχει δοθεί παγκοσμίως στην πανδημία είναι άκυρο, άκαιρο και δεν βοηθά στην ομαλή αντιμετώπιση της.
Ήδη είχαν δρομολογηθεί αλλαγές στην εργασία όπως την ξέραμε τόσα χρόνια και πριν την πανδημία. Το διαδίκτυο, η ρομποτική, η ηλεκτροκίνηση και η ανάγκη να ανακόψουμε την κλιματική αλλαγή αποτελούν στοιχεία τα οποία θα φέρουν αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

“Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές τις αλλαγές θα τις ακολουθήσουμε ως χώρα; Εσείς τι λέτε έχουμε τις υποδομές για να τα καταφέρουμε; Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για να μην μείνουν πίσω οι τελευταίες από τις εξελίξεις οι οποίες ήδη δρομολογούνται στο εξωτερικό; Πώς θα κρατηθεί όρθια η χώρα στο μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κινδύνους που ελλοχεύουν;”

Να μερικά ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει να απαντήσει καθένας μόνος του ώστε να σχηματίσει μία εικόνα για το ποιο θα είναι το μέλλον μετά τον απεγκλωβισμό. Λάβετε δε υπόψη ότι οι εξελίξεις πιθανώς θα τρέξουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με τη ράθυμη λειτουργία της ελληνικής γραφειοκρατίας περί της οποίας τις όποιες παθογένειες θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάξει θα πρέπει τούτες οι ενέργειες να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας.