Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ δυναμικά εναντίον του BULLYING και της Βίας

ΒΙΑ-Ενδοσχολικός εκφοβισμός=οι μάστιγες της εποχής μας.

Μια θεατρική παράσταση ευαισθητοποίησης των παιδιών

ΚΗΦΙΣΙΑ : συμμορία 8 νεαρών επιτέθηκαν σε 17χρονο και το τραυμάτισαν με μαχαίρι.
ΑΛΙΜΟΣ : Έξι αγόρια και τρία κορίτσια, επιτέθηκαν σε 14χρονο αγόρι το χτύπησαν  με μαχαίρι και του απέσπασαν το κινητό του τηλέφωνο. 
Ηλιούπολη……
Γαλάτσι…..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ  25 συμμορίες ανηλίκων από μία σε κάθε μεγάλη περιοχή (Σεπόλια, Κολωνό, Κηφισιά, Παγκράτι, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό κ.ο.κ.), δρουν στην Αττική, που προχωρούν σε τουλάχιστον 20-30 ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους ή άλλων παιδιών και εφήβων κάθε μήνα , με δεκάδες ακόμη περιστατικά να μην δηλώνονται καν στις Αρχές, υπό τον φόβο αντιποίνων. https://www.in.gr/2021/11/16/greece/oi-25-symmories-anilikon-pou-droun-stin-attiki

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ακουμπάει όλο και νεαρότερες ηλικίες. Στις γειτονιές, στους δρόμους μέσα στα σπίτια και στις οικογένειες και κυρίως στα σχολεία.

Αυτό το θέμα  είναι το αντικείμενο της παράστασης που  παρουσιάζει το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ στο θέατρο αλλά ΚΑΙ στα σχολέια.   
Τίτλος του «Γιάννης “Χ”=ξένος».
Απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. 
Η παράσταση μετά από ευρύτατη έρευνα είναι προϊόν συνεργασίας δύο οργανισμών. Του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Δύο οργανισμοί που εγγυώνται την ποιότητα και το βάθος της ερευνάς παιδαγωγικά και αισθητικά.

Με συμμετοχή 5 ηθοποιών και του ίδιου του σκηνοθέτη, παρουσιάζουν την παράσταση, τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της βίας/εκφοβισμού, συνομιλούν με τα παιδιά και ρίχνουν άπλετο φως στο αποτρόπαιο φαινόμενο. 

Η παράσταση και η παρουσία του θεάτρου στο σχολείο είναι ένα γεγονός πολυσήμαντο.

1. Η ίδια η παράσταση δίνει στα παιδιά έντονα ερεθίσματα και τα ευαισθητοποιεί ώστε να αμυνθούν για τον εαυτό τους και για τον υλικό τους κύκλο των συμμαθητών, και

2. Δίνει αφορμές στην εκπαιδευτική κοινότητα τους σχολείου (Διεύθυνση, Καθηγητές και μαθητές) να έχουν ένα συνεχή διάλογο και προβληματισμό πάνω στο αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο.

Κειμενο- σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό-κοστούμια ΜΙΚΑ ΠΑΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Βίντεο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί
ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΡΚΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ, ΤΡΥΦΩΝ ΜΠΑΡΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΤΑΛΙ ΦΛΟΥΡΗ.

Η παράσταση είναι ειδικά δομημένη έτσι ώστε να διακόπτεται στα καίρια σημεία και ο σκηνοθέτης (ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ) που είναι πάντα παρών αναπτύσσει μια συζήτηση με τα παιδιά του σχολείου ώστε να συνειδητοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Bullying και της κάθε μορφής βίας και να ευαισθητοποιηθούν. Για τον ίδιο λόγο οι δύο οργανισμοί έχουν εκδώσει και ένα βιβλίο με τίτλο ‘ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ BULLYING” το οποίο αφήνουν στο σχολείο για περαιτέρω δουλειά μεταξύ καθηγητών και μαθητών.