ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ: “είναι μια αφυπνιστική ιστορία, που «αφηγείται» με το δικό της τρόπο, το δράμα του ολοκαυτώματος, με πολλά γνήσια Σμυρναίικα τραγούδια…”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΙΝΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ»

Ένα σημαντικό θεατρικό έργο ανεβαίνει στο Ηρώδειο την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση, που διαβάζοντας το δελτίο τύπου, αμέσως σου κάνει εντύπωση το πόσο σπουδαίοι συντελεστές «μαζεύτηκαν» για αυτή την παράσταση…

Ονόματα που εγγυώνται όχι μόνο την επιτυχία και την καθηλωτική ερμηνεία, αλλά και την άρτια θεατρική υπόσταση του έργου, στοιχεία που σίγουρα κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο.

Το κείμενο και η υπόθεση είναι γραμμένα από την Τάνια Χαροκόπου, που αν κρίνουμε από τα προηγούμενα συγγραφικά της έργα, είναι μια συγγραφέας, όπου έχει την ικανότητας να βρίσκει τον καθολικό σφυγμό, να απευθύνεται δηλαδή σε όλους.

Τη ρωτάμε λοιπόν:

– Πειτε τε μας κυρία Χαροκόπου επιγραμματικά τι πραγματεύεται το έργο «Ανάμνηση Σμύρνης»;

Είναι μια ιστορία, μια μυθοπλασία, που με αφορμή το περιεχόμενο μια γυάλας, έρχεται στο «σήμερα», η ιστορία των Σμυρναίικων τραγουδιών.

Την ανακαλύπτουν τυχαία μια ομάδα νέων, μιας πάντας ροκάδων, οι οποίοι δοκιμάζοντας την εκτέλεση αυτών των τραγουδιών, βλέπουν να εκτυλίσσονται και τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης.

Είναι μια αφυπνιστική ιστορία, που «αφηγείται» με τον δικό της τρόπο, το δράμα του ολοκαυτώματος, με πολλά γνήσια Σμυρναϊκά τραγούδια…

– Ακούγεται ενδιαφέρον…

Και είναι. Πιστέψτε με. Κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα αυτά που έχουν παιχτεί η γραφεί..

Παίζει ρόλο η επιτυχημένη σύμπραξη όλων μας, η εφευρετικότητα και η σκηνοθετική επιδεξιότητα του Δημήτρη Μαλισσόβα, η παράλληλη σκηνική δράση του χθες και του σήμερα, που συγκινεί και αποκαλύπτει ένα συγκερασμό των γενεών και η ατμοσφαιρική και ιδιότυπη έμψυχη παρουσίαση ιστορικών γεγονότων…

ΜΕ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑ

– Και τι ήταν αυτό που σας έκανε να καταπιαστείτε με αυτό το θέμα;

Το έναυσμα μου το έδωσε η δημοσιογράφος φίλη μου Βασιλεία Ζερβού. Η καταγωγή της από την Μικρά Ασία, η αγάπη της για την γιαγιά της, την έκαναν να μου προτείνει να γράψω ένα έργο, θεατρικό, που να αφορά στα Σμυρναϊκά τραγούδια… Ήταν ένα όνειρο δικό της κι εμένα μου αρέσει να μπαίνω σε τέτοια όνειρα. Και το έργο «ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ», είναι το αποτέλεσμα σήμερα, ένα χρόνο μετά…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ” ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ!

– Κα. Χαροκόπου γράφετε κάτι άλλο τώρα;

Έχω ήδη παραδώσει σε παραγωγό και σκηνοθέτη ένα έργο, που πρώτα ο Θεός, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί κι αυτό. Δεν είναι όμως της παρούσης θα τα ξαναπούμε γι΄αυτό σε επόμενη συνάντηση μας…..
Έχουμε εστιάσει τώρα όλη μας την προσοχή, στην 1η Σεπτεμβρίου που πλησιάζει και στην επιτυχία του έργου μας.
Ηρώδειο είναι αυτό… Με σεβασμό στην ιερότητα του χώρου, ευχόμαστε όλα να πάνε καλά!!

– Σας το εύχομαι κι εγώ ολόψυχα αν και μπορώ να το εγγυηθώ από το λίγο που μου επιτράπηκε να παρακολουθήσω την σημερινή πρόβα. Και μπορώ να πω πως αυτό το έργο με τους συντελεστές του, εγγυάται χρονική αντοχή και Πανελλαδικό «άπλωμα»…

Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ωραία κουβέντα μας!

(Και να μην ξεχάσουμε ότι τα έσοδα από αυτή την παράσταση είναι για φιλανθρωπικό σκοπό θα διατεθούν στο σωματείο μαζί για τη ζωή που αφορά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού!)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η συγγραφέας Τάνια Χαροκόπου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος ΙΕΚ δημοσιογραφίας. Γράφει στίχους τραγουδιών, μυθιστορήματα, Θεατρικά έργα.

Είναι μέλος και της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και στιχουργών Ελλάδας και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων.

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ», « ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ» και «ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» «ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ», «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΣ ΤΗ ΣΙΩΠΗ», «ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΖΟΡΙΑ»
Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, όπως «ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ», «Η ΣΙΩΠΗ», «ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ», «ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ», «ΑΝΑΜΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ» «ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ» και άλλα, που έχουν ανέβει με επιτυχία, σε μεγάλες αθηναϊκές θεατρικές σκηνές.

Αρθρογραφεί σε περιοδικά και σε εφημερίδες.
Μιλάει Αγγλικά.
Είναι παντρεμένη με τον Δανιήλ Σαλπαδήμα και έχει δύο γιούς.