Συνέντευξη της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, Ερατώ Αλακιοτζίδου

Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε τη δισκογραφική της παραγωγής Light Over Darknes στα editors choice( Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική. Μια σημαντική διάκριση. Το περιμένατε; Και τι σημαίνει αυτό για το δίσκο και για εσάς προσωπικά;

Ναι, όντως αυτό είναι μια πολύ  σημαντική διάκριση και για τη δισκογραφική εταιρία που συνεργάζομαι αλλά και για μένα προσωπικά, όπως επίσης για να τους μουσικούς του διάσημου κουαρτέτου εγχόρδων Lutoslawsky.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ηχογράφηση αυτή αποτελεί δείγμα γραφής και αναφοράς των έργων των μεγάλων αυτών συνθετών και στέκεται δίπλα με άλλες διεθνείς υψηλού επιπέδου ηχογραφήσεις, ενώ έχει ήδη αποσπάσει με το ξεκίνημά του (1η Σεπτεμβρίου) εξαιρετικές κριτικές.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο τρόπος σκέψης, ερμηνείας να είναι αναγνωρίσιμος από το διεθνές κοινό, αλλά και να αγγίζει με έναν τρόπο διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες ερμηνείες που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα.

Επιπροσθέτως είναι σημαντική διάκριση και για την Ελλάδα, καθώς ελάχιστοι είναι οι Έλληνες σολίστες που έχουν διακριθεί με τόσο σημαντικές διακρίσεις διεθνώς. Ελπίζω πως θα υπάρξει και συνέχεια καθώς η παραγωγή αυτή έγινε με πολύ μεγάλη αφοσίωση και αγάπη.

Τι περιλαμβάνει αυτός ο δίσκος και πώς προέκυψε;


To Light Over Darkness αποτελεί το επισφράγισμα μιας συνεργασίας με το διάσημο Πολωνικό κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawsky Quartet και περιλαμβάνει  έργα του A. Schnittke ( Σνίτκε) και του G. Kancheli ( Καντσέλι).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Καντσέλι και ο Σνίτκε – συνθέτες της avand garde- έχουν έναν μοναδικό τρόπο γραφής που εκτός από τα προσωπικά βαθιά συναισθήματα που προσπαθούν να εκφράσουν με διαφορετικούς τρόπους – διατηρούν τη σιωπή σαν βασικό συστατικό χρώματος σε έναν καμβά– ο οποίος την εμπεριέχει σαν πρωταρχικό και βασικό χρώμα. Η ανακάλυψη αυτής της μουσικής, στην οποία πάντα κάτι παραμένει κρυμμένο σαν ένα παγόβουνο που ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται από κάτω, με ανάγκασε να γνωρίσω μέσω διαφορετικών γραφών, ανθρώπινα συναισθήματα και νοήματα που ήταν θαμμένα. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη που υπήρξε με τους πραγματικά εξαίρετους μουσικούς του κουαρτέτου.

Παράλληλα κυκλοφόρησε και μια δισκογραφική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2017 με έργα Ελλήνων συνθετών. Είναι η πρώτη διεθνής παραγωγή στην οποία προβάλλονται τόσοι πολλοί Έλληνες συνθέτες. Πώς είναι αυτό το πρότζεκτ; Και πώς έγινε η επιλογή των κομματιών;

 

Στο δίσκο συμμετέχουν 14 Έλληνες συνθέτες. Η επιλογή των συνθετών έχει ως αφετηρία εμβληματικούς συνθέτες που διακρίνονται για την τεχνική τους ικανότητα, τη συνοχή και τη σαφήνεια της μουσικής σκέψης. Συνθέτες οι οποίοι δημιούργησαν μια στέρεα σύγχρονη παράδοση στην Ελλάδα και προετοιμάζουν το έδαφος για τη νεότερη γενιά δημιουργών. Περιλαμβάνονται επίσης και νεότεροι συνθέτες που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, δημιουργώντας νέους ηχητικούς κόσμους. Ο πλουραλισμός στις αισθητικές κατευθύνσεις των έργων αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του cd. Ανάλογη σπουδαιότητα αποτελεί η συνεργασία μου με τους ίδιους τους συνθέτες κατά την περίοδο της προετοιμασίας της ηχογράφησης. Με βοήθησε στη διερεύνηση του τρόπου σκέψης και στην επίτευξη μιας ερμηνείας που να είναι όσο πιο κοντά στις προθέσεις τους. Μέσα από την αυθεντικότητα αυτής της συνεργασίας ξετυλίγεται μια ηχοχρωματική βεντάλια που οι ρυθμικές και δυναμικές λεπτομέρειες αποτελούν πρόκληση ερμηνευτικών απαιτήσεων.

Η διάρκεια των έργων είναι μικρή και στο σύνολό τους φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια ιστορία μεσογειακού –θα έλεγα– τύπου αισθαντικότητας και ευαισθησίας.
Ποια τα επόμενα βήματα; Πότε θα ακούσουμε δείγμα της νέας σας δουλειάς στην πόλη μας;


Ήδη υπάρχει η κυκλοφορία των δίσκων σε όλο τον κόσμο από την Κίνα μέχρι την Αμερική και φυσικά στην Ευρώπη και είναι επίσης διαθέσιμος και διαδικτυακά στο itunes, Spotify, κ.α. Στην Ελλάδα έχουν έρθει σε κάποια επιλεγμένα μουσικά καταστήματα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως μικρά δισκοπωλεία, καθώς όπως ήδη γνωρίζετε η Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ πολύ μακριά από κάθε μουσική πραγματικότητα και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Θα υπάρξουν κάποιες παρουσιάσεις-συναυλίες σε ευρωπαϊκές πόλεις και φεστιβάλ που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται.

Η έναρξη των συναυλιών ξεκινάει με ατομικά ρεσιτάλ, διαλέξεις και master courses τον Ιανουάριο στην Πορτογαλία, κατά τα οποία θα προβληθεί το έργο των Ελλήνων συνθετών. Ακολουθεί η Ολλανδία, η Ιταλία και διάφορες πόλεις της Ελλάδας που έχουν έντονη καλλιτεχνική δράση όπως η Καλαμάτα, κ. α.
Στην Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στις 7 Μαρτίου στην αίθουσα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου στην ανακαινισμένη επιβλητική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, ενώ αναμένονται και άλλες συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ελπίζω να υπάρξει και αντίστοιχη πρόσκληση και ενδιαφέρον, από τους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, να φιλοξενήσουν τα παραπάνω πρότζεκτ.

Η Ερατώ Αλακιοζίδου ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης από το 2002. Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών.
Έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διάδοση της σύγχρονης μουσικής και στην ίδρυση νέων μουσικών θεσμών στη Βόρεια Ελλάδα ,όπως είναι το φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Συνθέρμια», η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία, η «Ηχοσυγκυρία», το Δίκτυο Δημοτικών Ωδείων, ενώ έχει διοργανώσει πολλές μουσικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων «Tangos a Cuatro» (2000-2010) του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idee Fixe»(2004-) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας beartive(2013). Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικέ, προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου: Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon( μαθητής  της Ilona Kabos, Claudio Arrau & Arthur Rubinstein). Μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της παρουσίας της στον καλλιτεχνικό χώρο και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές της από την προσωπική της ιστοσελίδα. http://eratoalakiozidou.weebly.com/