Στέλιος Καλαθάς: “Οι καλλιτέχνες έχουμε χρέος να δώσουμε στον κόσμο ανοιχτά παράθυρα στην σκέψη και φως στις ψυχές των ανθρώπων”

“Πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε στο φως και να πορευόμαστε με αισιοδοξία και δύναμη στα δύσκολα. Η συναισθηματική διαλεκτική, μας βοηθάει πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας.”

www.facebook.com/theatro33 synaisthimatikhdialektikh.com

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Τα συναισθήματά μου για την χρονιά που έφυγε είναι ανάμεικτα. Σίγουρα όμως κρατάω το γεγονός ότι αυτή η χρονιά μας χάρισε το εμβόλιο που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι σε αυτήν την οικουμενική απειλή.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η κάθε κυβέρνηση σε κάθε χώρα σε περίοδο πανδημίας έχει να βγάλει πολλά κάστανα από τη φωτιά και να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ελευθερία του καθενός και την κοινωνική ευθύνη που έχουμε όλοι μας ως πολίτες μιας οργανωμένης κοινωνίας. Η ιστορία θα δείξει τα Λάθη και τα Σωστά. Όταν αυτός ο τυφώνας περάσει και η σκόνη καθίσει.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Οι συνθήκες δε βοηθούν, παρόλα αυτά ο πολιτισμός αν τον αφήσουν κι αν τον βοηθήσουν θα παίξει για άλλη μια φορά ουσιαστικό ρόλο στην ψυχαγωγία αλλά και τη θεραπεία του κοινού. Νομίζω ότι κι εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε χρέος να δώσουμε στον κόσμο ανοιχτά παράθυρα στην σκέψη και φως στις ψυχές των ανθρώπων αυτή την τόσο σκοτεινή εποχή.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες να προτείνουν λύσεις γι’ αυτό το θέμα. Το να είμαστε όλοι ειδικοί και να εκφράζουμε απόψεις μέσα από την ημιμάθειά μας, το θεωρώ μεγάλο λάθος.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Θέλω να πιστεύω στο αισιόδοξο σενάριο που λέει ότι σε λίγους μήνες όταν θα έχει κοπάσει και αυτό το κύμα της θα είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα. Κάθε πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε αρχή και τέλος. Νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σ’ αυτό το τέλος.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Για την καινούργια χρονιά ετοιμάζουμε στο θέατρο κάτω απ’ τη γέφυρα μία υπέροχη φάρσα που σκηνοθετεί ο Θανάσης Θεολόγης και θα παίζω έναν πολύ χαρακτηριστικό ρόλο δίπλα σε αξιόλογους συναδέλφους. Ενώ παράλληλα ξεκινάνε νέοι κύκλοι στις ομάδες που έχω στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη της μεθόδου που διδάσκω εδώ και 18 χρόνια και ονομάζεται συναισθηματική διαλεκτική. Η νέα χρονιά με βρίσκει πιο επικεντρωμένο με τις ομάδες μου στην ενδυνάμωση της προσωπικότητάς μας μεσα απο ασκήσεις και τεχνικές διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων. Πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε στο φως και να πορευόμαστε με αισιοδοξία και δύναμη στα δύσκολα. Η συναισθηματική διαλεκτική μας βοηθάει πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας.