Σπύρος Μπουλής: “Θέλω να πιστεύω ότι η λαϊκή και παραδοσιακή μας μουσική θα λάβει τη θέση που της αξίζει και ότι θα συγκινήσει και θα εμπνεύσει τους νέους μουσικούς”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Βεβαίως και ενώνει λαούς και πολιτισμούς με την έννοια ότι είναι ένας τρόπος σφαιρικής επικοινωνίας. Η μουσική επικαλείται κυρίως το συναίσθημα και τον προβληματισμό σε δεύτερο επίπεδο, κάτι το οποίο είναι κοινός τόπος για όλους τους λαούς. Ενώνει τους ανθρώπους και αμβλύνει τις αντιθέσεις τους. Γιατί στο κάτω κάτω παρόμοιες δυστυχίες και παρόμοιες φιλοδοξίες, για καλύτερες μέρες, συνδέουν την ανθρωπότητα.

Ευχαριστούμε την κα. Σταυρούλα Πολλάτου για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα για έναν. Πολλοί άνθρωποι είναι σημαίνοντες για μένα. Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση έπαιξε βασικό ρόλο το οικογενειακό μου περιβάλλον και έτσι τα πρώτα μου ακούσματα ακουμπούν περισσότερο στην ελληνική ρόκ σκηνή. Όταν μεγάλωσα αργότερα ήταν μοιραίο να αναζητήσω τις πηγές της λαϊκής μας παράδοσης και του λαϊκού μας τραγουδιού, και όχι μόνο. Μπορώ απλά να σας απαντήσω ως μουσικός και τραγουδοποιός ότι θαυμάζω το “αληθινό” σε αντίθεση με το “κατασκευασμένο”.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Σαν κάτι το αισιόδοξο. Πιστεύω ότι ευτυχώς, παρόλο που η εποχή πέρα από σκληρότητα και απομόνωση, προσφέρει και ερεθίσματα καλλιτεχνικά που θα κριτικάρουν τα κακώς κείμενα. Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που αντιλαμβάνομαι γύρω μου, είναι το γεγονός ότι η αλληλεγγύη στις “πιάτσες” των μουσικών καλά κρατεί και επιβεβαιώνει το κλασσικό “οι παρέες γράφουν ιστορία”.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη για έκφραση, καλλιέργεια κοινωνικοποίηση, προβληματισμό, επικοινωνία και μια υπόσχεση για νέα δημιουργία. Έτσι θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται η μουσική και όχι ως προιον κερδοφορίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, όπως έχουμε δει, γιατί έτσι σκοτώνουμε τον πολιτισμό μας.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Νομίζω ότι κάποια πράγματα είναι εμφανή. Το θέμα είναι πώς να τα διαχειριστεί κάποιος, πως μπορεί να είναι διορατικός. Ένα παιδί θα δείξει αυτό που επιθυμεί και από κει και πέρα το βασικό είναι ο αρχικός ενθουσιασμός να μετουσιωθεί σε μια συνειδητή κατάσταση και να πορευτεί ανάλογα.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Εδώ ερχόμαστε σε μια θλιβερή πραγματικότητα. Ενώ η μουσική μας παράδοση έχει έναν τεράστιο πλούτο από καλλιτεχνικά δημιουργήματα και δείγματα πολιτισμού, η τυπική εκπαίδευση κάνει επιδερμικά πράγματα στο να την προσεγγίσει. Θέλω να πιστεύω ότι η λαϊκή και παραδοσιακή μας μουσική θα λάβει τη θέση που της αξίζει και ότι θα συγκινήσει και θα εμπνεύσει τους νέους μουσικούς.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Πάρα πολλοί και μάλιστα οι περισσότεροι είναι στην αφάνεια, περιμένοντας κάποια στιγμή να ακουστούν. Οι γνώσεις και η μουσική κατάρτιση σίγουρα βοηθούν ως εκπαιδευτικά εφόδια αλλά και στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής προσωπικότητας.
Από κει και πέρα παίζει ρόλο και το μεράκι και η αγάπη για αυτό το αντικείμενο.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Πάρα πολλά αλλά πορευόμαστε με μικρά και σίγουρα βήματα, που ελπίζω ότι θα έχουν και ένα αποτέλεσμα. Βιοπορίζομαι από το επάγγελμα αυτό και μέσω της διδασκαλίας τώρα πια αλλά και ως τραγουδιστής -μουσικός και είναι κάτι που με ευχαριστεί, αλλά θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και στο άμεσο μέλλον να μπορέσω να προωθήσω δικές μου δημιουργίες.

Βιογραφικό.

Ο Σπύρος Μπουλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995.

Απο μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, συμμετέχοντας σε συναυλίες του σχολείου και θεατρικές παραστάσεις, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου στο τμήμα σύγχρονου τραγουδιού. Γράφει τα δικά του κομμάτια ως νεός τραγουδοποιός. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας (Μπαράκι της Διδότου, Μαγεμένος Αυλός, Κρεμλίνο, Foka Negra κ.α) ένω ξεχωριστή στιγμή αποτελεί η συμμετοχή στην παράσταση ‘‘Το Μεγάλο μας Τσίρκο’’, σε σκηνοθεσία Μπέτυς Λιβανού, στο ρόλο του τραγουδιστή, στο Deree College.