Σκηνή Επί Πόλεως: Και τώρα; Πού; Από πού; Με ποιόν τρόπο;

Εργαστήριο με τον Θωμά Βελισσάρη & Τελική παρουσίαση

Διάρκεια εργαστηρίου 25-28/6 & 1-3/7
Τελική Παρουσίαση: 3/7

Το πρόγραμμα LABattoir, έχοντας ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με την περιοχή της Β’ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σε συνεργασία με το Θέατρο Εταιρότητα και την monstrare art group ένα ερευνητικό εργαστήρι υποκριτικής και δημιουργικής αναπαράστασης με στόχο την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φορητής Σκηνής Επί Πόλεως, της τέχνης και της τεχνικής του θεάτρου, επιλέγοντας ως χώρο πραγματοίησης του μια εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά επί της οδού Κώττα Ρούλια.

Το εργαστήριο θα είναι ανοιχτό και σε κοινή θέα. Το κοινό και οι περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν δημιουργικά.

Στον συντονισμό και την εμψύχωση ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θωμάς Βελισσάρης.

Εισαγωγή για τη “Σκηνή Επί Πόλεως”

Η Σκηνή Επί Πόλεως είναι ένα project του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης.

Το εργαστήριο
Με αφορμή το έργο του Bernard – Marie Koltès, «Δυτική Αποβάθρα» (μτφ Βασίλης Παπαβασιλείου, εκδ. ΑΓΡΑ), η Σκηνή Επί Πόλεως θα στηθεί σε εξωτερικό χώρο – στην Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης – με στόχο να αποτελέσει το πραγματικό στοιχείο στο έργο του Koltès, αλλά και το θεατρικό σημείο αναφοράς του εξωτερικού χώρου.
Στην «Δυτική Αποβάθρα» συναντιούνται τρεις διαφορετικοί κόσμοι που προσπαθούν να συνδιαλλαγούν μπροστά στην είσοδο ενός υπόστεγου. Τρεις κόσμοι που ενδεικτικά αποτελούν το δυναμικό των κατοίκων μιας μεγαλούπολης: αστοί, μετανάστες και ανένταχτοι. Το υπόστεγο είναι ένας τόπος συνάντησης αυτών των ετερόκλητων κόσμων και η αφορμή για να συνομιλήσουν. Εάν δεν υπήρχε το «πέρασμα» ως αφορμή για αναμέτρηση, δεν θα υπήρχε και η αναμέτρηση. Από την συνάντηση, το κέρδος είναι η συνάντηση. Το γεγονός είναι – έστω μέχρι να πέσει η αυλαία, που χωρίζει την σκηνή από την πλατεία και την ημέρα από την νύχτα – η σύμπτωση.
Με αφορμή την πραγματική συνθήκη μέσα στην θεατρική – και το αντίστροφο – στο εργαστήρι θα τεθούν ζητήματα σε σχέση με το πώς μπορεί κανείς να αποδώσει τις έννοιες – που αναφέρονται πιο κάτω – στο έργο του Koltès και μετέπειτα τους ρόλους. Τι είναι ένα σημείο αναφοράς και τι σημαίνει για κάποιον να το έχει χάσει; Τι είναι ένα «πέρασμα» από μία κατάσταση σε μία άλλη; Πώς ορίζεται η μεταιχμιακή κατάσταση τού να παραμένει κανείς στο «υπόστεγο»; Πώς ένας κόσμος μπορεί να πλησιάσει έναν άλλον και να συνυπάρξει χωρίς «προβολές» και προκατασκευασμένες απόψεις; Τι είναι το «εγώ» (και ο ρόλος) όταν βρίσκομαι σε έναν χώρο που δεν μπορώ να συγκρίνω με κανέναν άλλον και που δεν έχω καμία ανάμνηση από αυτόν; Και εν τέλει τι είναι ένας «ρόλος» σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα (κοινωνικά, υπαρξιακά, θεατρικά, πολιτικά);

Το πρόγραμμα LABattoir τροφοδοτεί το εργαστήριο με το project Σκηνή Επί Πόλεως και με την δημιουργική συμμετοχή της ομάδας του Media LAB. Από την ομάδα του Θεάτρου Εταιρότητα συμμετέχουν δημιουργικά (εκτός του Θωμά Βελισσάρη) η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Μαρία Καβαλιώτη, η μουσικός και ηθοποιός Ευτυχία Καβαλίκα και ο μουσικός Μανώλης Σταματιάδης. Συμμετέχουν επίσης δημιουργικά οι ηθοποιοί της ομάδας monstrare art group και δραματολογικά η Γιάννα Τσόκου.

Εισηγητής του εργαστηρίου
Ο Θωμάς Βελισσάρης γεννήθηκε το 1977 στην Θεσσαλονίκη.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ – 1999, ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου», 2000 – 2014 όπως και του Θεάτρου Εταιρότητα, όπου το 2014 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής. Το έτος 2008 υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Νέου Δημιουργού της ένωσης κριτικών θεάτρου, ενώ το έτος 2011 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο. Ως ηθοποιός, έχει παιξει στις περισσότερες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» και του Θεάτρου «Εταιρότητα». Έχει επίσης συμμετέχει σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει επαγγελματικά στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», στο Θέατρο Εταιρότητα, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, στην παιδική σκηνή Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει διασκευάσει για το θέατρο έργα των: Αδελφών Γκριμμ, Άλφρεντ Ντέμπλιν, Αριστοφάνη κ.α. Έχει επίσης γράψει τέσσερα πρωτότυπα θεατρικά έργα. Διδάσκει υποκριτική, φωνητική, αυτοσχεδιασμό και κίνηση από το 2001 σε θεατρικά εργαστήρια.
Έχει διδάξει υποκριτική και ορθοφωνία στις σχολές: ΚΘΒΕ, Σύγχρονο Θέατρο – Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ανδρέας Βουτσινάς, ΙΑΣΜΟΣ και Ωδείο Αθηνών.

H Γιάννα Τσόκου είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης όπου σπούδασε Θεατρολογία και Ιστορία της Τέχνης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης» της Ρούλας Πατεράκη.
Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ (1989-2003) με αντικείμενο την εκδοτική δραστηριότητα του θεάτρου, εκθέσεις και την καταγραφή της παραστασιογραφίας του ΚΘΒΕ (1961-2001). Έχει οργανώσει και παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Δίδαξε Ιστορία Θεάτρου στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» (2008-2017), όπου ίδρυσε το τμήμα «Η Θεατρική Τέχνη στην Εκπαίδευση» ειδικά για εκπαιδευτικούς. Μέλος της Επιτροπής κρίσης για την απονομή «Κρατικού βραβείου συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου» του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2004. Το 2015-16 οργάνωσε τα μαθήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο το θέατρο.
Από το 2011 ορίζεται μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης της οποίας είναι πρόεδρος από το 2014.

Κοιν.Σ.Επ Πολιτισμού Monstrare – Παραστατικές Τέχνες και Δημιουργική Γραφή

Η Κοιν.Σ.Επ Πολιτισμού Monstrare – Παραστατικές Τέχνες και Δημιουργική Γραφή ιδρύθηκε το 2018 από μία ομάδα δέκα νέων καλλιτεχνών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό της την οργάνωση και εκτέλεση θεατρικών παραστάσεων, την προαγωγή των παραστατικών τεχνών εν γένει, καθώς και την ανάδειξη του σύγχρονου παγκόσμιου θεατρικού λόγου. Βασική επιδίωξή της αποτελεί η οργάνωση ενός συνόλου ποικίλων καλλιτεχνικών δράσεων μέσα στην πόλη, οι οποίες θα ανοίξουν μια δημιουργική συνομιλία με ένα ευρύτερο δίκτυο ανθρώπων, χώρων και μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης. Κατά τη θεατρική περίοδο 2019-2020 η ομάδα έκανε την επίσημη έναρξη των καλλιτεχνικών της δραστηριοτήτων με την παράσταση Ουτοκία – Παραλλαγή στους Όρνιθες σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη.

Πρόγραμμα LABattoir:
Το LABattoir είναι μια κοινωνικά διαδραστική μηχανή για την παραγωγή πολιτισμού, ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας που απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας, προτείνοντας και εφαρμόζοντας λύσεις και εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον, με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού.
Το LABattoir είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, βασισμένη σε ένα concept της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ArtBOX, με έδρα το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δωρεάς των €10 εκατομμυρίων που έχει διαθέσει το ΙΣΝ προς το Δήμο.

Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίου:
Tρίτη 25/6 – Παρασκευή 28/6: 19.30 -22.30
Δευτέρα 1/7 -Tρίτη 2/7: 19.30 -22.30
Παρουσίαση αποτελέσματος:
Τετάρτη 3/7: 21.00
Χώρος διεξαγωγής: Δημοτική παιδική χαρά επί της οδού Κώττα Ρούλια πλησίον της εισόδου του One Salonica.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο και κοινή θέα ανοιχτό στο κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει την πραγματοποίησή του.

Με την υποστήριξη του One Salonica.

Teaser δράσης: https://www.youtube.com/watch?v=Zh3tG8tOhwo

Περισσότερες πληροφορίες:

www.labattoir.org