«Σε μια νέα πατρίδα» ιστορικό ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ3

Αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη (β’ μέρος) και το 8ο επεισόδιο της νέας πετυχημένης σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ, κάθε Παρασκευή στις 19.00 από την ΕΡΤ3

Μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας

Trailer: https://fb.watch/hHRmFlftGX/

Συνεχίζεται με επιτυχία η εβδομαδιαία προβολή από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 (κάθε Παρασκευή στις 19.00), των  επεισοδίων της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing.

Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.

Μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί ήδη τα επτά  πρώτα επεισόδια:

  1. Η αρχή του δράματος (https://fb.watch/hpkCW_Rggu/).
  • Ορεστιάδα: «Η νεότερη πόλη στην ιστορία της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη (Δεδέ Αγάτς): η φιλόξενη γωνιά της Ακριτικής Ελλάδας (https://fb.watch/hpkpPqha_L/).
  • Καβάλα: «Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης των προσφύγων» https://fb.watch/hpRpHHUAxO/
  • Θεσσαλονίκη (α’ μέρος): «Η Εγκατάσταση: Προσφυγικές εγκαταστάσεις στην Καλαμαριά και το Παλαιό Χαρμάνκιοϊ». (https://fb.watch/hOlxF-mFlP/).

Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα πρώτα επεισόδια που συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται, μέσα από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix (https://www.ertflix.gr/series/ser.224984-se-mia-nea-patrida).

Το 8ο κατά σειρά επεισόδιο που θα προβληθεί αυτή την Παρασκευή στις 19.00 το απόγευμα είναι επίσης αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη (β’ μέρος) με τον τίτλο: «Το προσφυγικό αποτύπωμα: Δημιουργία νέας τάξης στην αγορά, το εμπόριο, τα γράμματα και τις τέχνες». (https://fb.watch/h_Tsv_Kwyu/).

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Θεσσαλονίκη, το επεισόδιο εστιάζεται στην όσμωση της προσφυγικής παρουσίας στην πόλη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Συνεπώς, το επεισόδιο επικεντρώνεται στις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, οικονομικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των προσφύγων που διαμόρφωσαν την πόλη και όλη την χώρα και διατηρούν ακόμη και σήμερα ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους.

Αρχικά, παρουσιάζεται ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ προσφύγων και ντόπιων στο επίπεδο του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας. Παρουσιάζεται επίσης  η πολιτισμική τους ιδιομορφία όπως αυτή αποτυπώνεται στη μουσική και στη συμβολή τους στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Στη συνέχεια περιγράφεται η μικρασιατική και ποντιακή κουζίνα με τις έντονες γεύσεις και τα αρώματα και το πώς οι πρόσφυγες τα μετέφεραν και συνέχισαν αυτή τη γαστρονομική παράδοση στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη θρησκευτική ευλάβεια των προσφύγων και στα κειμήλια που έφεραν μαζί τους αλλά και στη δημιουργία σημαντικών συλλόγων, όπως η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, αναφέρονται, οι συλλογικές πρωτοβουλίες των προσφύγων στον αθλητισμό που εκδηλώθηκαν με τη δημιουργία αθλητικών συλλόγων που ξεχώρισαν όπως ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.

Παράλληλα, παρουσιάζονται και θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πόλη όπως ο εμπρησμός στον εβραϊκό συνοικισμό του Κάμπελ. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος αναφέρεται στις προσφυγικές εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική, όπου εγκαθίστανται πρόσφυγες κυρίως σε μοναστηριακά μετόχια των Μονών του Αγίου Όρους και δημιουργούν τις νέες πόλεις και χωριά της Χαλκιδικής. Το επεισόδιο συνεχίζει με την οδυνηρή ιστορία της Κατοχής, της εξολόθρευσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τελικά του Εμφυλίου Πολέμου. Οι προσωπικές μαρτυρίες των απογόνων των προσφύγων που βρίσκονται διάσπαρτες στο επεισόδιο διανθίζουν την ιστορική αφήγηση. Το επεισόδιο καταλήγει με μια κριτική ματιά στην προσφυγική κληρονομιά στο σήμερα.

Στο  επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται

Θεοδόσιος Κυριακίδης | Δρ Ιστορίας

Ευάγγελος Χεκίμογλου | Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας

Γιάννης Τσεκούρας | Μουσικολόγος – Ανθρωπολόγος

Μαρία Παπανικολάου | Ιδιοκτήτρια σχολής μαγειρικής

Σοφία Ουργαντζίδου | Σεφ

κ. Ιουστίνος | Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς

Κωνσταντίνος Νίγδελης | Διευθ. Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού

Ανατολή Δημητριάδου | Πρόεδρος Μέριμνας Ποντίων Κυριών

Γεώργιος Λυσαρίδης | Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχη Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Αραμπατζή | Δρ. Ιστορίας

Στράτος Δορδανάς | Επίκουρος Καθηγητής ΠΑΜΑΚ

Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού | Ιστορικός, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ

Βλάσης Βλασίδης | Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οι συντελεστές  της παραγωγής

Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής

Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης

Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασίλης Λωλίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης

ArtDirector: Παντελής Κάσδαγλης

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης

Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης

Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής

Πρωτότυπη Μουσική: SocialProductions – Γιώργος Ξουλόγης

MotionGraphics: Θωμάς Δουκινίτσας

Λογιστική Υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης