ΣΒΕΑΠ – Ανοιχτά βιβλιοπωλεία

Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο τη ζωή κάθε κοινωνίας.

Είναι κοινό μυστικό πως όσο πιο πολύ ταυτίζεται η ζωή ενός ατόμου με το βιβλίο τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης ζωής του. Εδώ και χρόνια το βιβλίο βρίσκεται σε πτώση, η πτώση τζίρου είναι κάθε χρόνο μεγάλη και επίσημη πολιτική βιβλίου δεν υπάρχει.

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία όχι μόνο δεν βοήθησε το βιβλίο αλλά το άφησε να μαραζώσει. Οι δυσκολίες για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς και μεσαίους εκδότες και βιβλιοπώλες εδώ και μια δεκαετία γίνονται μεγαλύτερες και τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς. Μια ντουζίνα εκδοτών εκδίδουν την πλειοψηφία των βιβλίων, τα τοποθετούν σε σούπερ μάρκετ, πάγκους παζαριών, το μοιράζουν μέσα από τις εφημερίδες και το διακινούν μέσα από λιγοστές μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και πολυκαταστημάτων που αποκτούν ολοένα καi μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Με αφορμή την πανδημία του Κορωναιού, οι συνάδελφοι βιβλιοπώλες δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς αυτό το μήνα κλήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο να κλείσουν τα καταστήματά τους και υποστούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημία.

Με επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία για τους εξής λόγους:

α) για την πνευματική ανακούφιση των πολιτών κατά τη νέα περίοδο του εγκλεισμού,

β) για την άμεση επαφή με το κοινό, καθώς η προμήθεια του βιβλίου μέσω των εταιριών ταχυμεταφοράς έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και

γ) πιο σημαντικό από όλα, για την προμήθεια της σχολικής ύλης που έχουν ανάγκη οι μαθητές καθώς τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά, είτε στις αίθουσες είτε μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ζητάμε ΑΝΟΙΚΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ, για την πνευματική ωφέλεια του κοινού και την οικονομική των επαγγελματιών, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως έκαναν οι συνάδελφοι μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας. Παλεύουμε με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατί έχουμε κοινά προβλήματα.

Ανοιχτά βιβλιοπωλεία σημαίνει ΖΩΗ: για το κοινό, για τις οικογένειες των συναδέλφων.
Το Δ.Σ. του ΣΒΕΑΠ