Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λουκάς: Παιδικό βιβλίο του Μίχαελ Έντε από τις εκδόσεις Κέδρος

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λουκάς είναι ένα από τα σημαντικότερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, που έχουν αγαπήσει ήδη πολλές γενιές αναγνωστών.

Τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου το 1961. Έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Έχει γίνει κουκλοθέατρο, θεατρικό έργο, κινούμενα σχέδια και ταινία.

Η σπουδαία συγγραφέας Κίρα Σίνου μετέφρασε το βιβλίο στα ελληνικά, αποδίδοντας μοναδικά το χιούμορ και το πνευματώδες όσο και τρυφερό ύφος του Μίχαελ Έντε.

Περιγραφή

Το μικροσκοπικό νησί της Καλοχώρας είναι πια υπερβολικά μικρό για να χωράει τον βασιλιά Αλφόνσο τον Δώδεκα-πα-ρά-τέταρτο και τους άλλους… τέσσερις κατοίκους του. Έτσι, ο μηχανοδηγός Λουκάς και η Έμα, η παλιά ατμομηχανή του, πρέπει να φύγουν. Μαζί τους θα φύγει κι ο μικρός Τζιμ Κνοπφ, ή Τζιμ ο Κουμπής, το αγοράκι που έφτασε στην Καλοχώρα μέσα σ’ ένα δέμα και ονειρεύεται να εξερευνήσει τον κόσμο.

Από περιπέτεια σε περιπέτεια, θα φτάσουν στο Πινγκ, την πρωτεύουσα της Μανδάλας, και θα μάθουν για την απαγωγή της κόρης του αυτοκράτορα, της πριγκίπισσας Λι Σι. Η πριγκίπισσα βρίσκεται, λέει, αιχμάλωτη στην Πόλη των Δράκων… Ο Λουκάς, ο Τζιμ και η γενναία Έμα θα ξεκινήσουν να τη βρουν. Τους περιμένουν μεγάλοι κίνδυνοι, τρομερές εκπλήξεις και απρόσμενες συναντήσεις. Ίσως στην πορεία να λύσουν και μερικά μυστήρια…

Ετοιμαστείτε να ζήσετε την πιο καταπληκτική, την πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής σας!

Βιογραφικό

Ο Μίχαελ Έντε γεννήθηκε το 1929 σε μια μικρή πόλη της Βαυαρίας. Το 1948 ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως ηθοποιός, και άρχισε να παίζει σε διάφορα μικρά θέατρα της βόρειας Γερμανίας. Αργότερα εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου. Το 1956 πέρασε μια καλλιτεχνική κρίση, εγκατέλειψε το θέατρο και έγραψε τις περιπέτειες του Τζιμ Κνοπφ. Τουλάχιστον 10 εκδότες απέρριψαν το έργο. Το 1960, το βιβλίο Ο Τζιμ Κνοπφ και ο μηχανοδηγός Λουκάς επιτέλους κυκλοφόρησε, από τον Thienemann, εκδοτικό οίκο της Στουτγκάρδης. Την επόμενη χρονιά έλαβε το εξαιρετικά έγκριτο Γερμανικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Το 1962 κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος με τις περιπέτειες του Τζιμ Κνοπφ, με τίτλο Ο Τζιμ Κνοπφ και οι Άγριοι 13. Και τα δύο βιβλία εκδόθηκαν στα ελληνικά από τον Κέδρο, το 1984 και το 1990 αντίστοιχα, σε μετάφραση της καταξιωμένης συγγραφέα Κίρας Σίνου. Οι περιπέτειες του Τζιμ Κνοπφ έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε 30 γλώσσες.

Επόμενος μεγάλος σταθμός στο έργο του, το βιβλίο Μόμο, που τιμήθηκε με το Γερμανικό και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Βιβλίου και έγινε ταινία. Το 1979 εκδόθηκε το έργο που τον έκανε ακόμη πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο, η Ιστορία χωρίς τέλος, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Το 1994 εμφάνισε καρκίνο στο στομάχι και εγχειρίστηκε για πρώτη φορά, και το 1995 πέθανε από την ίδια ασθένεια.

Μέχρι τον πρόωρο θάνατό του είχε τιμηθεί με 41 βραβεία, γερμανικά και διεθνή.

ISBN: 978-960-04-4928-0, Ημ. έκδοσης: 1/6/2022, Σελ.: 328, Τιμή: 14.40€