Ο Γεωργιανός ζωγράφος Sandro Gvinashvili συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Sandro Gvinashvili

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γεωργία, όπου σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Τεχνών της Τιφλίδας. Εργάστηκε στο National Opera Theatre της Γεωργίας ως καλλιτέχνης, σχεδιαστής και  βοηθός σκηνογράφου. Με εξειδίκευση στη ζωγραφική ταινιών και τηλεόρασης – εκπαιδευμένος στην ανάπτυξη προσανατολισμού στο χώρο των σύγχρονων μέσων, χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικές και δημιουργικές τεχνικές για την παραγωγή εικαστικών στοιχείων για ταινίες μεγάλου μήκους, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές ταινίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικές και μουσικές εκπομπές. Γλύπτης – Ιδιαίτερα ικανός να παρέχει ένα σαφές όραμα ενός ρόλου και θέσης στο πολύπλευρο πλαίσιο της διεθνούς αρχιτεκτονικής και του διεθνούς και τοπικού χώρου τέχνης. Στη Ζωγραφική – πλήρης εκμετάλλευση και διεύρυνση των δυνατοτήτων του με τις  εικαστικές δυνατότητες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με σκέψη δημιουργική για απόκτηση καλλιτεχνικής ανεξαρτησίας. Στην Graphic Art – ανέπτυξε ένα ατομικό όραμα για τη σύνθεση και τη βελτίωσή της χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμα για τη συμμετοχή μου στην Έκθεση ήταν ακριβώς η διεθνής συγκέντρωση καλλιτεχνών από πολλές χώρες. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συναντήσετε και να συγκεντρώσετε πολλές διαφορετικές κοσμοθεωρίες και πολιτισμούς.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Δεν έχω στόχευση των δημιουργιών μου. το μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι ότι η δουλειά μου θα γίνει αντιληπτή και θα εκτιμηθεί γιατί έβαλα όλη μου την καρδιά και την ψυχή σε αυτές.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Νομίζω ότι όλα θα μείνουν. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα μείνουν μέχρι να υπάρξουν στο μέλλον καλλιτέχνες που θα μεταμορφώσουν και θα βελτιώσουν όλα όσα έχουν κάνει στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτή είναι η αιώνια διαδικασία όλων των πλασμάτων όλων των εποχών.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Νομίζω ότι η τέχνη είναι σημαντική σε όλες τις εποχές, ειδικά στις δύσκολες στιγμές, γιατί η τέχνη αναπτύσσει στους ανθρώπους στοχασμούς και ένα αίσθημα ομορφιάς που είναι απαραίτητο για τη γνώση της ζωής και την αγάπη αυτής και είναι ό,τι χρειάζεται για την ειρήνη στον πλανήτη μας γη και όλη την ανθρωπότητα.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Κατά τη γνώμη μου, η ανάγκη για έναν δημιουργικό καλλιτέχνη είναι βαθιά μέχρι το επίπεδο της ψυχής και ακόμη πιο πέρα. Πρόκειται για μια πραγματική επικοινωνία μεταξύ δημιουργού και συνεργάτη, από την οποία διαμορφώνονται διάφορες ιδέες τέχνης και πολιτισμού.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr