Ουραγός η Ελλάδα με 0,67% των παγκόσμιων Κλινικών Μελετών μπροστά σε σημαντικές προοπτικές για ασθενείς, επιστήμονες και οικονομία

Μία εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων: έρευνα, κυκλοφορία και πρόσβαση» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 με την συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του Πρέσβη των ΗΠΑ GeoffreyPyatt.

Η συζήτηση κορυφαίων επιστημόνων και στελεχών της οικονομίας ανέδειξε τις διαχρονικές διοικητικές αδυναμίες όπου μαζί με την απουσία σύγχρονων κινήτρων έχουν συμβάλλει στον περιορισμό της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις προσέλκυσης κλινικών μελετών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. – από ουραγός που είναι σήμερα – συνεπάγεται ετήσια αύξηση 1,1 δις στο ΑΕΠ, 23.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και 270 εκατ. Ευρώ σε φορολογικά έσοδα, στοιχεία που δεν μπορούν να μας αφήνουν παθητικούς παρατηρητές αυτής της δυναμικής προοπτικής. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Ελλάδας σήμερα αποτελεί μόνο το 0,67% των παγκόσμιων κλινικών μελετών, ενώ κάθε 1% αύξηση συνεπάγεται με 10.000 ασθενείς υπό καινοτόμες θεραπείες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη του κλάδου των κλινικών μελετών δημιουργεί και απελευθερώνει ένα νέο πλαίσιο προοπτικών για την χώρα μας», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος, συμπλήρωσε ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η μικρή θέση της Ελλάδας στο πεδίο των Κλινικών Ερευνών και για να απελευθερωθεί το δυναμικό που έχει η χώρα μας, ενώ ο Κωνσταντίνος Συρίγος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νέων Φαρμάκων τόνισε: «H ανάπτυξη Κλινικών Μελετών δρα ως καταλύτης για την δημιουργία κέντρων και κλινικών αριστείας ενώ ασθενείς με σπάνια ή δυσίατα νοσήματα αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονα, καινοτόμα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα» 

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ,
Θανάσης Κυριαζής Γ.Γ. Έρευνας & Καινοτομίας, Δημήτρης Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ,
 Πασχάλης Αποστολίδης Γενικός Γραμματέας, ΣΦΕΕ, , Πέτρος Σφηκάκης Πρόεδρος Ιατρικής
 Σχολής ΕΚΠA, Prof. Nadir Arber Integrated Cancer Prevention Center, Israel, Γιάννης Βάλβης Head of Life Science, Partner Deloitte, Βασίλης Γοργούλης Καθηγητής & Δ/ντής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ανδρέας Μόσχος Διευθύνων Σύμβουλος Next Cro, Λεωνίδας Στεφανής
 Καθηγητής & Δ/ντής Ιατρικής Σχολςή ΕΚΠΑ, Γιάννης Χονδρέλης Συντονιστής Κλινικών
Μελετών, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – Lilly.

Εγγραφείτε το κανάλι YouTube/CompeteGR
Χορηγοί εκδήλωσης: Abbvie, Lilly ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, NextCro