Οι Έλληνες το 2020

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Σίγουρα η χρονιά ήταν πεσμένη λόγω πανδημίας, αλλά και πάλι υπήρξαν άνθρωποι φωτισμένοι, ταλαντούχοι, εργατικοί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν και να μας δώσουν ένα όνειρο ν’ ακουμπήσουμε. Άνθρωποι με όραμα που δούλεψαν, παρήγαγαν έργο και μας έδωσαν τροφή για σκέψη. Με το έργο τους αντιστάθηκαν στην χυδαιότητα της φτήνιας και της τσαπατσουλιάς. 

Για να αναδείξω τους Έλληνες του 2020, διάλεξα κάποιους σύμφωνα με την δραστηριότητα τους στην Καραντίνα. Την κοινωνική και καλλιτεχνική δραστηριότητα στον καιρό της Πανδημίας.

  • Γιατροί και οι νοσηλευτές

Πέρα από τους μεγαλογιατρούς και τους γιατρούς με τα φακελάκια, υπάρχουν κι’ αυτοί οι γιατροί – και οι νοσηλευτές – που μέσα στην πανδημία “έλιωσαν” στα πόδια τους για να περιθάλψουν τους αρρώστους από τον covid-19. Επαγγελματίες και εθελοντές. Αδιαφορώντας για τα ψέματα των πολιτικών και των φιλικών τους ΜΜΕ, πάλεψαν χωρίς χρήματα, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς ΜΕΘ, για να ανακουφίσουν και να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε.

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου ηγείται της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και παράγει σε πολύ χαμηλούς τόνους, έργο, ακόμα και στις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού εξαιτίας του κορωνοϊού. Το διάστημα της εξάπλωσης της πανδημίας πήρε όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σύμμαχο την τεχνολογία συνεχίζει να εκτελεί αδιάλειπτα όλες τις βασικές υπηρεσίες της με στόχο τη στήριξη των 30.000 παιδιών που έχει υπό την προστασία της. Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια ένωση 9 μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που εργάζονται από το 1996 με σκοπό την ευημερία παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την ασθένεια. Η δουλειά της είναι απίστευτη και ουσιαστική. Φέτος ειδικά στον Έβρο και γενικά στις σκληρές περιοχές πρόσφερε πολλά.  Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου με πολύ low profile κάνει έργο ζωής. Όχι μόνο φιλανθρωπίες. Ουσιαστική επιστημονική δουλειά !

  • Δημήτρης Καραντζάς

Για πολλούς είναι ο σκηνοθέτης της χρονιάς και του μέλλοντος μας. Στα 33 του χρόνια και έχοντας δώσει θαυμάσια δείγματα δουλειάς τα τελευταία 5 χρόνια, μέσα στο 2020 κατάφερε το ακατόρθωτο. Σκηνοθέτησε «Βρικόλακες» του Ίψεν, «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ, «Οιδίποδα» του Σοφοκλή/ Πιέρ Πάολο Παζολίνι και «Μήδεια» του Ευριπίδη – με εξαιρετικούς ηθοποιούς, μεγάλη επιτυχία και απίστευτα θετικές κριτικές.

  • Άρης Σερβετάλης

Ο Άρης Σερβετάλης άνετα μπορεί να θεωρεί πως το 2020 του ανήκει, γιατί με δύο…

Πλήρης κατάλογος των Ελλήνων που διακρίθηκαν μέσα στο 2020, εδώ: