Νίκος Παπαδόπουλος: “…Να δημιουργείς επειδή κάτι έχεις να πεις και να το εκφράζεις με τρόπο όμορφο και θελκτικό”

Ο πρωτοψάλτης, ερμηνευτής, μουσικοσυνθέτης, και ποιητής Νίκος Παπαδόπουλος απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr.

Πώς περνάτε το χρόνο σας στην απομόνωση και στην καραντίνα; Αυτή την περίοδο, σίγουρα είναι αισθητός ο περιορισμός. Κοινωνικά, επαγγελματικά, καλλιτεχνικά… Ωστόσο, αξιοποιώ αυτό το διάστημα δημιουργικά. Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν σταματάει ποτέ για εμένα…

Ως νέος, πολυτάλαντος και καταξιωμένος πλέον καλλιτέχνης πείτε μας τη γνώμη σας για το μέλλον της τέχνης. Υπάρχει “ελπίς επιβίωσης” του καλλιτέχνη για το αύριο; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσο υπάρχει άνθρωπος υπάρχει και τέχνη. Δεν πέθανε ποτέ. Ούτε σε καιρό πολέμων και εθνικών ή παγκόσμιων δυσκολιών και ανακατατάξεων. Με το πέρασμα του χρόνου μεταβάλλεται, αλλάζουν τα μέσα, αλλάζουν οι τρόποι αναπαραγωγής της κ. άλ., αλλά η τέχνη δεν πεθαίνει. Ζει και θα ζει μέχρι το τέλος της Ιστορίας…

Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά; Ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά λόγω της πανδημίας και της καραντίνας καθυστερήσαμε λίγο. Έτσι, εκτός απρόοπτου θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Έχετε αναφερθεί εκτενώς σε παλαιότερες συνεντεύξεις στη μουσική σας. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για την ποίησή σας. Πείτε μας ένα βασικό χαρακτηριστικό της ποίησής σας. Ένα χαρακτηριστικό της ποίησής μου είναι η ισορροπία λογικής – συναισθήματος. Σε ένα ποίημα αν δεν υπάρχει “δυνατός” σκελετός, ο οποίος συμβολίζει τη λογική (το λόγο για τον οποίο γράφτηκε, την κεντρική ιδέα του, την επιχειρηματολογία) πρόκειται για “παραπληγική”, επιδερμική ποίηση. Αν πάλι δεν υπάρχει γοητευτική “σάρκα”, δηλαδή το συναίσθημα (τον τρόπο παρουσίασης) το ποίημα δε θα έχει λυρικότητα. Το ιδανικό για μένα είναι ο αρμονικός συνδυασμός. Να δημιουργείς επειδή κάτι έχεις να πεις και να το εκφράζεις με τρόπο όμορφο και θελκτικό.

Photo: Μάρκος Παπαγεωργίου/ OrthodoxiaInfoto.gr

Ποια είναι η θεματολογία των τραγουδιών της επερχόμενης δισκογραφικής σας δουλειάς; Τα τραγούδια αυτά δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν ένα σενάριο. Το θέμα της θεατρικής παράστασης για την οποία γράφτηκαν είναι: η ξενιτιά. Τα περισσότερα τραγούδια αναφέρονται σε ξενιτιά, αλλά όχι όλα. Ωστόσο, στην ποίησή μου πάντα το “συγκεκριμένο” ανάγεται στο “γενικό”. Π.χ.: Καποιο ποίημα αναφέρεται σε έναν ξενιτεμένο. Δεν εγκλωβίζεται όμως ο στίχος σ’ αυτό το πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο λειτουργεί αντιπροσωπευτικά για μία ή και περισσότερες ομάδες ανθρώπων ή συμβολικά εκφράζοντας όλους τους ανθρώπους. Έτσι τα περισσότερα ποιήματά μου μπορούν να εκφράσουν κάθε άνθρωπο, κάθε εποχής…

Υπάρχει η σκέψη να ξανανέβει η θεατρική παράσταση “ο Σταθμός” , για την οποία γράφτηκαν τα τραγούδια της ομώνυμης δισκογραφικής σας δουλειάς; Ναι, φυσικά. Έχει προγραμματιστεί να ξανανέβει η θεατρική παράσταση αφού κυκλοφορήσει το cd και να ερμηνεύσω ξανά τις συνθέσεις μου επί σκηνής. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να τελειώσει η καραντίνα και οι περιορισμοί της πανδημίας.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr Ευχές για το νέο έτος. Να έχουμε μια καλή χρονιά! Με ψυχική και σωματική υγεία και δύναμη! Το νέο έτος να μας φέρει αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε…!