Νίκος Αρβανιτάκης: “Αυτόν τον καιρό, γράφω ένα μυθιστόρημα, με αρκετά στοιχεία παρμένα από την πραγματικότητα και την αληθινή ζωή των ανθρώπων”

“Όταν ένα έργο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, έστω και στα πλαίσια της λογοτεχνίας, θα πρέπει να είναι πραγματολογικά ακριβές”

Πότε νιώσατε για πρώτη φορά την ανάγκη της συγγραφής; Από τότε που φοιτούσα στην Τετάρτη τάξη του εξατάξιου Γυμνασίου. Θυμάμαι που η καθηγήτρια, μας έδινε το θέμα της έκθεσης ιδεών κι εγώ της επέστρεφα ένα μικρό διήγημα. Από τότε υπήρξαν και οι πρώτες παραινέσεις των φιλολόγων μου, να ασχοληθώ με το γράψιμο.

«Ο Λευκός Φασίστας» είναι το νέο σας βιβλίο. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός απλού χωροφύλακα, που υπηρετώντας στην Αθήνα και τον Πειραιά, κατά τη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου, κατορθώνει, μέσα από τη φλόγα ενός μεγάλου, τραγικού έρωτα, να βοηθήσει την Αντίσταση, διακινδυνεύοντας τη ζωή του και επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Επίχαρμου: “Νους ορή και νους ακούει. Τα δε άλλα τυφλά και κωφά”. Τον ακολουθώ από την αρχή της υπηρεσίας του μέχρι το τέλος της ζωής του, επιδιώκοντας να τονίσω ότι τα φαινόμενα απατούν. Ένας άνθρωπος, που για τον πολύ κόσμο, ήταν θέσει φασίστας, στην πραγματικότητα ήταν το εντελώς αντίθετο. Οι παντός είδους βεβαιότητες και απερίσκεπτες γενικεύσεις, δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Ποια η σχέση σας με την πολιτική; Είναι αδύνατον να λέγεσαι πολίτης και να μην σε ενδιαφέρει η πολιτική, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Αλλιώς είσαι ένας «ιδιώτης», με τη σημασία που έδιναν στη λέξη οι Αρχαίοι Έλληνες. Ισόβιο έντονο ενδιαφέρον, λοιπόν.

Η Ιστορία πώς επηρεάζει το έργο σας; Αρκετά θα έλεγα. Όταν ένα έργο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, έστω και στα πλαίσια της λογοτεχνίας, θα πρέπει να είναι πραγματολογικά ακριβές. Τώρα, ως προς την Ιστορία ως πηγή έμπνευσης, θα έλεγα ότι οι επιρροές είναι πολλές και συμβαίνουν αυτόματα, όταν μάλιστα τυχαίνει κάποιος να την αγαπάει και ως επιστήμη.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας λογοτέχνες; Πολλοί. Αναφέρομαι σε κάποιους, που με σημάδεψαν από νεαρή ηλικία: Διονύσιος Σολωμός, Στράτης Μυριβήλης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Έρνεστ Χεμινγουέι, Τζον Στάιμπεκ και από τους νεότερους, ο Ουίλιαμ Φώκνερ, ο Κόρμακ Μακ Καρθυ κ.α.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια; Αυτόν τον καιρό, γράφω ένα μυθιστόρημα, με αρκετά στοιχεία παρμένα από την πραγματικότητα και την αληθινή ζωή των ανθρώπων. Μου αρέσει αυτό. Πολλές φορές η ζωή ξεπερνά και την πιο ισχυρή φαντασία.

Ευχαριστώ πολύ.