Μεγάλη Επιτυχία για το 4ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου

Δυναμικά έκλεισε και αυτή η χρονιά για τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις 17/12/2022, 14:00-21:30, στο Μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οργανισμό Αρχύτας και την ευγενική στήριξη της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πλήθος κόσμου από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια έδωσαν το παρόν, τίμησαν τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, το έργο και τους Συγγραφείς του, Μέλη, Φίλοι, Συνεργάτες, Νέοι και Μεγαλύτεροι, Εκλεκτές Προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, αλλά και κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση άνοιξαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Αντιπρόεδρος Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης. Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών, Διεθνολόγος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, η τιμώμενη Πρύτανης Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, ο τιμώμενος ποιητής Σταύρος Ζαφειρίου, ο Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC) Institut français de Grèce, Χριστοδούλου Νικόλας, ο Ιστορικός – Δημοσιογράφος Ανδρέας Σταματόπουλος, η Καθηγήτρια Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δριτσάκη Χάϊδω και ο Γιώργος Αρέστης, πρώτος Δικαστής της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, νυν δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ.

Το πρόγραμμα για το 4ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εξελίχθηκε ως εξής:

–  «Για τον Μανώλη Αναγνωστάκη». Παρουσιάστηκε η Ανθολογία Νέων του ΣΠΕΚ αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη με απαγγελίες και αφηγήσεις των διακριθέντων.

– «Ο Προφήτης» του Καλίλ Τζιμπράν, «Φράσεις Κυπρίων Ποιητών. Μνήμη, Συνείδηση, Δράμα της Κύπρου», «Λεύκιος Ζαφειρίου, τρίγλωσση ανθολογία ποιημάτων». Παρουσιάστηκαν τα νέα έργα του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπροέδρου του ΣΠΕΚ, Συγγραφέα. Ο κ. Νίκος Ευθυμίου, φιλόλογος, παρουσίασε την ανθολογία του Δρα Ιωσηφίδη για τον Λεύκιο Ζαφειρίου και μίλησε για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου ποιητή.

«Μια Ηλιαχτίδα Ανατολής στη Δύση», «Ελλήνων Μύθοι», «Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού». Παρουσιάστηκαν τα νέα έργα του κ. Ελευθέριου Πλουτάρχου, Γραμματέα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Εκπαιδευτικού, Συγγραφέα. Η κα Ράνια Τσαραμανίδου, παιδαγωγός, μίλησε για το νέο audiobookvideo book του συγγραφέα.

– «Χωρίς Προσανατολισμό», «Όταν Χαράζει». Παρουσιάστηκαν τα νέα έργα του κ. Νίκου Νεοκλέους, Επιστήμονα, Ποιητή. Ο κ. Σωτήρης Αργυρού, φιλόλογος, μίλησε για τον ποιητή και το έργο του.

«100 Ανάσες Μακριά από τον Εφιάλτη». Παρουσιάστηκε το νέο έργο του κ. Χρήστου Ντικμπασάνη, Καθηγητή, Ποιητή, Συγγραφέα και Μελετητή των Θρησκειών. Ο κ. Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός – Δημοσιογράφος, μίλησε για το έργο του συγγραφέα..

– «Στο Περιβόλι της Ποίησης», «Στο Χάδι του Ανέμου». Παρουσιάστηκαν τα νέα έργα του Δρα Γεράσιμου Τζιβρά, Χειρουργού Ιατρού, Ποιητή. Η κα Φρύνη Παναγιωτοπούλου, φιλόλογος, μίλησε για το νεοεκδοθέν eBook του ποιητή.

– «ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ, Ω Σμύρνη Εσύ Μαργαριτάρι». Χαιρετισμός του Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Ελλάδος, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη. Παρουσιάστηκε η νεοεκδοθείσα Ανθολογία Ποίησης – Πεζόμορφου Στοχασμού του ΣΠΕΚ, ακολούθησαν απαγγελίες και αφηγήσεις των διακριθέντων του ομώνυμου διαγωνισμού.

– Απονομή «Βραβείου Ανθρωπισμού -2022» από τον ΣΠΕΚ στην Πρύτανη Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη και στον Καθηγητή Ιατρικής Κύπρο Νικολαΐδη.

– Απονομή «Βραβείου Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του -2022» από τον ΣΠΕΚ στον Συγγραφέα Σταύρο Ζαφειρίου και στον Συγγραφέα Νίκο Ορφανίδη.

– Τιμητικές Διακρίσεις σε Προσωπικότητες. Νέα Επίτιμα Μέλη ΣΠΕΚ.

– «Μουσικό Ταξίδι από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη» με τον Σωκράτη Παπαϊωάννου, τραγουδοποιό, τον Γιάννη Ρουκά, τραγούδι και την Περσεφόνη Μήλια, ερμηνεύτρια.

Στη συνέχεια βλέπουμε επιλεγμένες φωτογραφίες από την εκδήλωση και παρακολουθούμε τα βίντεο που τη συνοδεύουν:

Πρώτος Μέρος – Βίντεο «Μανόλης Αναγνωστάκης, Παρουσιάσεις Βιβλίων – Συγγραφέων»

Δεύτερο Μέρος – Βίντεο «Ιωνία – Σμύρνη, Παρουσίαση Ανθολογίας – Τιμώμενων, Βραβείο Ανθρωπισμού, Βραβείο Λογοτέχνη, Επίτιμα Μέλη»

Τρίτο Μέρος – Βίντεο «Μουσικό Ταξίδι από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη»

Τέταρτο Μέρος – Βίντεο «Πλήρες Φωτογραφικό αφιέρωμα»

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
HELLENIC CYPRIOT CULTURAL ASSOCIATION
Web: www.cultural-association.org
E-mail: [email protected] 
Facebook | YouTube | Twitter Instagram | LinkedIn