Μαρία Καραπαναγιώτη: “Η έκφραση μέσω της τέχνης και η συμμετοχή μας ως καλλιτέχνες ή θεατές σε αυτή, πάντα μας μεταφέρει σε ένα κόσμο ιερό”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Covid-19 Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα που θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αφενός καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου έργα που εκφράζουν την πρωτόγνωρη εποχή που διανύσαμε.

Συμμετέχετε δυναμικά και εσείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε δύο λόγια για την δική σας εικαστική παρουσία. Ακόμη κι αν οι συνθήκες υποχρεώνουν το σώμα να υπάρχει εντός ορίων, αν ακόμη θεωρούμε κάποιες στιγμές να ριζώνουμε, η Τέχνη ωθεί να απλώνουμε τα χέρια της ψυχής και του νου και το θαύμα είναι εδώ!!! Γινόμαστε κλαδιά βγάζουμε φύλλα γεμίζουμε μπουμπούκια και ανοίγουμε σε όμορφα λουλούδια. Οι Δρυάδες είναι εν Πλω με την μουσική και τον χορό τους περπατούν την σιωπή, συν..κινούν την ακινησία, ντύνουν με χρώματα τα όνειρα των θεατών που είναι συν χορευτές μαζί με τους καλλιτέχνες της επίμονης τέχνης στο ταξίδι της Ζωής, στην Performance με τίτλο “Μαγεμένη σιωπή”.

Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με την πρώτη live έκθεση αφιέρωμα Covid-19. Θεωρείτε ότι διαθέσατε αρκετό χρόνο στη δημιουργία αυτές τις μέρες του εγκλεισμού; Ο Εμπνευστής της ομάδας μας Ιωάννης Τρούκης έλεγε ότι η τέχνη είναι δώρο έμφυτο καλλιεργήσιμο και ποικίλο και ότι τα δώρα που δίνονται στην ζωή μας ακολουθούν. Ό,τι θέλουμε με την τέχνη γίνεται. Δεν πιστεύουμε λοιπόν πώς καθορίζεται η καλλιτεχνική εξέλιξη από τόπους και συνθήκες περιορισμού. Θεωρούμε ότι ο χρόνος στις μέρες αυτές ήταν μια από τις ενδείξεις του (χρόνου) με νέο βέλος στην φορά μας (κατεύθυνση).

Βοήθησε η περίοδος ώστε να εκφραστείτε μέσω της τέχνης σας ή βιώσατε δημιουργικό αδιέξοδο; Ενδυναμώθηκε το θεωρητικό υπόβαθρο όσον αφορά τη μελέτη στην ιστορία της τέχνης εφόσον δινόταν άπλετα χρονικά περιθώρια η δυνατότητα (διακόπτοντας τις πρόβες κ τις προπονήσεις) με αποτέλεσμα να βιώσουμε την εμπειρία διαφορετικών εκφράσεων της τέχνης μας μέσω της διαδικτυακής ανταλλαγής απόψεων, εκπαίδευσης, λεκτικής επικοινωνίας, σχεδιασμού κινήσεων και νέων μουσικών συνθέσεων ένδυσης των έργων μας.

Ποια υλικά χρησιμοποιήσατε ως μέσο έκφρασης; Το σώμα μας και πάλι. Απλώς δεν είχαμε την δυνατότητα της δια ζώσης αλληλεπίδρασης με τους συν χορευτές μας που είναι αναγκαία για την τέχνη του Χορού και φυσικά το νου και την ψυχή μας που είναι αλληλένδετα στη χορογραφία. Όμως τώρα είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με πολλά υλικά της καθημερινότητάς μας για την παραγωγή ρυθμών ή σκηνογραφικά που σε άλλη περίπτωση δεν θα ξέραμε πώς θα μας είναι χρήσιμα (ρούχα, χρώματα, αντικείμενα, υφάσματα κλπ)

Ενημερωθήκαμε ότι σε αυτή την έκθεση, ο θεατής θα γίνεται μέρος του project… Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλατε να μεταδώσετε στον θεατή; Ζούμε και συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε στην γη σ’ ένα σύννεφο σε μέρη της ψυχής και του μυαλού μας (Ιωάννης Τρούκης). Η έκφραση μέσω της τέχνης και η συμμετοχή μας ως καλλιτέχνες ή θεατές σε αυτή, πάντα μας μεταφέρει σε ένα κόσμο ιερό! Ιδιαίτερα ανάμεσα στην ιστορία μέσα σ’ αυτόν τον φυσικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και με τη σκέψη στις μαγεμένες σιωπηλές να παρατηρούν το παρόν. Οι κακές στιγμές του πραγματικού γίνονται όχημα για άλλες στιγμές καλύτερων εποχών. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Στα χέρια των καλλιτεχνών της Ε.Τ. μορφές και ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από την καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση.
Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σας; Η κα Μπαρζόκα που ηγείται του project την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκλησή συμμετοχής μας μετά από μια προηγούμενη συνεργασία μας θα γνωρίζει την απάντηση. Εμείς σαν ομάδα συνεχίζουμε να είμαστε εν Πλώ και θα χαρούμε να είμαστε συν κινήσει μαζί τους !!!

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία; Χτύπημα μπορεί να θεωρηθεί αν η πολιτική ηγεσία του τόπου αγνοήσει και δεν βοηθήσει από πλευράς οικονομίας την πολιτιστική παραγωγή (οι τελευταίες κινήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού δείχνουν ότι δεν θα το κάνουν).
Διότι από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, ιδεών και παραγωγή έργων Τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της είναι υπαρκτή.
Η Πολιτιστική Επικοινωνία πιστεύουμε ότι θα είναι πιο ουσιαστική διότι γίνεται κατανοητό πλέον από την πλευρά των καλλιτεχνών πως σύμπνοια και συνεργασία πολλών μορφών τέχνης θα δυναμώνει το πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Οι θεατές θα ευαισθητοποιούνται ώστε να εισάγουν την ΤΕΧΝΗ στην ΥΠΑΡΞΗ τους. Kαλλιτέχνες και κοινό εγκαλούμεθα να την μετατρέψουμε σε ΖΩΗ που αξίζει σε όλους μας!!!!!!!!!!!

Βιογραφικό. Μαρία Kαραπαναγιώτη – Τρούκη

Χορογράφος – χοροθεραπεύτρια- Εκπαιδευτικός Γεωλόγος Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ομάδας “ΔΡΥΑΔΕΣ εν ΠΛΩ” και βασική χορογράφος της ομώνυμης Ομάδας Σύγχρονου Χορού – Χοροθεάτρου. Tutor της μεθόδου Χοροχρωμα (διδασκαλία επιστημών μέσω τεχνών) και DanceDisability (μέθοδος διδασκαλίας χορού σε ΑμεΑ Και μη Ειδικεύεται ως δασκάλα χορού με παιδιά με αναπηρία στο Παρίσι και αρχίζει να προσφέρει εθελοντικά μαθήματα χορού σε πολλά ιδρύματα, έργο για το οποίο βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο το 2004. Εκπαιδεύεται στη χοροθεραπεία με πρωτόγονη έκφραση (France Billman) και κάνει έρευνα σε ψυχιατρικές κλινικές και ιδρύματα. Με την εκπαίδευση της στο Πανεπιστήμιο του Βόλου στην Ειδική Αγωγή προτείνει το Χορόχρωμα για τη διδασκαλία θετικών επιστημών με μεγάλη επιτυχία στην εφαρμογή ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ με την καλλιτεχνικη ομάδα Δρυάδες Εν Πλω ΤΗΝ 1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΧΟΡΟΥ ΑμεΑ ΚΑΙ ΜΕΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ το 2014 τομή στην αναπηρία και μη .Βρισκόμαστε πλέον καθ οδό για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αμεα κ μη ,τον Οκτώβριο του 20 και η 7η Πανελλήνια με συμμετοχές από εξωτερικό και όλη την Ελλάδα το οποίο έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας του Υπουργείου Πολιτισμού και την οικονομική στήριξη του.

Η καλλιτεχνική ομάδα Δρυάδες εν Πλω (www.dryadesenplo.gr) με πρόεδρο την διευθύντρια και χορογράφο της ομώνυμης ομάδας χορού κα Μαρία Καραπαναγιώτη απαρτίζεται από μέλη που η πλειονότητα τους έχει καλλιτεχνική και επιστημονική κατάρτιση.

Με συνέπεια την οδήγηση της εταιρείας σε δρόμους επιστήμης και πολιτισμού με τις κάτωθι δραστηριότητες
Εκπαιδευτική… Εργασίες και έρευνες σε σημεία τομής τέχνης και επιστήμης, ώστε η διδασκαλία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να γίνεται αποδοτικότερη. Ένα από τα Προγράμματα διδασκαλίας μέσω τεχνών είναι το χορόχρωμα βοηθώντας στο μέγιστο στην ευαισθητοποίηση στις τέχνες και στην καλύτερη βιωματική αφομοίωση γνώσεων.
Πολιτιστική… δραστηριότητα δημιουργώντας παραστάσεις, χορευτικές, χοροθεατρικές, εικαστικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων παιδιών και ενηλίκων σε θέατρα, φεστιβάλ σε πολλές πόλεις βοηθώντας στην αποκέντρωση των τεχνών
Χορευτική… δραστηριότητα με πολλές εκφάνσεις όπως δημιουργία χορογραφιών, συμμετοχών σε χορευτικά σχήματα η μετακλήσεις χορευτικών σχημάτων και εισηγητών στην επαρχία από Αθήνα και εξωτερικό.
Όλα αυτά βοηθούν να αναδεικνύονται εκφράσεις, ιδέες και ταλέντα δίδοντας χώρο, χρόνο και ερεθίσματα πολλαπλά.
Η Καλλιτεχνική εταιρεία από το 2006 έως σήμερα έχει στο ενεργητικό της χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, επιστημονικές συζητήσεις, έρευνες σχετικά με τη σπουδαιότητα της τέχνης στην εκπαίδευση, συνεργασία με καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, σεμινάρια εκπαίδευσης ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια, διαλέξεις, άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, έκδοση βιβλίων και παραγωγή DVD, παρουσιάσεις στην τηλεόραση, συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ με συνεχές όραμα και προοπτική αληθινής δημιουργίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο τους στο site στο www.dryadesenplo.gr