Μάνος Γιαλαντζής: “Έμπνευση για εμένα αποτελεί η Μυθολογία, η αρχαία Ελλάδα, η φύση…”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

ΑΤΛΑΣ

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Από νεαρή ηλικία είχα την τάση να ζωγραφίζω και γενικότερα να καταπιάνομαι με δημιουργικές ασχολίες καλλιτεχνικής φύσης. Το 1999 έτυχε να δω από κοντά και να αγγίξω ένα ψηφιδωτό. Αμέσως ένιωσα πως κάτι δυνατό με δένει με αυτήν την τέχνη. Το ενδιαφέρον μου για το πώς φτιάχτηκε ήταν πολύ μεγάλο. Το πρώτο μου ψηφιδωτό ήταν στα σχέδιά μου πλέον. Ως αυτοδιδακτος, μάζεψα μάρμαρα και γρανίτες, τα έκοψα σε μικρές ψηφίδες και σιγά σιγά αρχισα να ψηφοθετώ. Το πρωτο μου έργο άρχισε να παίρνει μορφή. Ο μαγικός κοσμος του ψηφιδωτού είχε μπει πλέον στη ζωή μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Ως αυτοδίδακτος τα έργα μου προέρχονται από ό,τι παρατηρώ γύρω μου, εικόνες, βιβλία που διαβάζω. Με συγκινεί η αρχαία Ελλάδα, τα αγάλματα, η μυθολογία, τα διάφορα τοπία και το ζωικό βασίλειο. Επομένως δεν έχω εντάξει κάπου τα έργα μου εως σήμερα.

ΜΕΔΟΥΣΑ

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Έμπνευση για εμένα αυτή την στιγμή αποτελεί η Μυθολογία, η αρχαια Ελλάδα, η φύση ακομα και τα ιδια τα υλικα που χρησιμοποιώ. Σμίγοντας την πέτρα το βότσαλο το γρανίτη και άλλα υλικα, δίνω μορφή και ζωή στην έμπνευσή μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει τα έργα σας; Προς το παρόν δεν έχω επηρεαστεί από κάποιον καλλιτέχνη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να κάνω ατομικες εκθέσεις σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, τοσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΣ

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη και η κάθε είδους τέχνη υπάρχει. Γι’ αυτό κατά καιρούς έχουμε ταλέντα στο είδος τους. Διακρινόμαστε στο εξωτερικό ανέκαθεν για τις τέχνες και τα γράμματα αλλά χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες και υποστήριξη. Ο δημόσιος χώρος χρειάζεται την τέχνη για να μπορούν οι άνθρωποι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να εκφραστούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, να γνωρίσει ο κόσμος, αυτή την υπέροχη τέχνη του ψηφιδωτού. Ακόμα να δημιουργήσω μια σχολή ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους, γιατί η Ελλάδα μας έχει πολλά κρυμμένα ταλέντα.

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/