ΛΟΛΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ: “Η πορεία μου στη Μουσική ξεκινάει σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου”

• Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Οι πρώτες μουσικές αναμνήσεις που έχω είναι η μητέρα μου να παίζει στο πιάνο ο πατέρας μου δίπλα στο πικ απ με ακουστικά και ο παππούς μου με την κιθάρα του τα καλοκαίρια στην Χαλκιδική και το soundtrack του “An American tale” του James Horner

• Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ευτυχώς έχω ήδη βρεθεί με κάποιους που θα ήθελα πραγματικά να βρεθώ , αλλά υπάρχουν καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελα πραγματικά να συνεργαστώ γιατί έχουν συγκινήσει και επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό, είτε στην ελληνική σκηνή, είτε στην διεθνή. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα, θα την αφήσω ως μυστήριο να πλανάται (χαχαχ)

• Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η πορεία μου στην Μουσική ξεκινάει σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ύστερα ωδεία, πιάνο, θεωρητικά, χορωδία που μου άλλαξε την ζωή, με δασκάλα την σπουδαία Λιλή Τσιτριμπίνη. Μετά σπουδές στο Παρίσι, πέντε χρόνια πολύ σημαντικά στην γενικότερη διαμόρφωση και τροπή της ζωής μου και αργότερα απρόσμενες και πολύ ωραίες συνεργασίες με μουσικούς και καλλιτέχνες που εκτιμώ και θαυμάζω. Συνεργασίες στο Θέατρο και ως μουσικός, συνθέτης και ως εν δυνάμει ηθοποιός. Και φυσικά η ευλογημένη συγκυρία του να είσαι δάσκαλος, που με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο και μου έχει διδάξει αρετές, που ούτε φανταζόμουν. Γενικά αισθάνομαι τυχερή και ευγνώμων για όλα αυτά, πλήρης και ευτυχής.

• Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι ιδιαιτερα πλέον. Είμαι αρκετά συμφιλιωμένη πια με κάποια πράγματα και σίγουρα με τις προτεραιότητές μου. Τί είναι δηλαδή πραγματικά σημαντικό και Τί όχι. Θεωρώ ότι όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και όλα έχουν την γοητεία τους και κάτι να σου μάθουν. Να σε κάνουν καλύτερο. Για μένα ουσιαστικά δεν υπάρχει ποτέ αποτυχία. Η αποτυχία έχει να κάνει με τον στόχο που εμείς οι ίδιοι θέτουμε κάθε φορά. Είναι απλά μία προσπάθεια, μία “πίστα” που πρέπει να περάσουμε. Πιστεύω πως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε υποτιθέμενη αποτυχία. Σαν μια δοκιμασία που έχει κάτι να μας διδάξει. Τώρα όσον αφορά την επιτυχία , το θέμα είναι πώς την διαχειρίζεται κανείς και τί ακριβως σημαίνει για τον καθένα επιτυχία, στην ουσία της. Η επιτυχία ειναι πολύ προσωπικό και υποκειμενικό ζήτημα τελικά.

• Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Γενικά αυτή είναι μία συζήτηση , που κάνω πολύ συχνά και με τους μαθητές μου. Θεωρώ τα talent shows, ένα προϊόν αρκετά εμπορικό, που όμως δεν ξέρω κατά πόσο στην πραγματικότητα, είναι όντως μία ευκαιρία για τους συμμετέχοντες ή είναι περισσότερο μέσο προβολής των κριτών και του εκάστοτε καναλιού, παραγωγής κτλ κτλ. Γενικά είμαι πολύ αντίθετη στην ιδέα του διαγωνισμού και του ανταγωνισμού, για αυτό και δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε κάτι τέτοιο από στάση και θέση. Ειδικά όσον αφορά στην τέχνη, θεωρώ ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ουσία της. Γενικά θέλει λίγο προσοχή το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά αν αφορά νέα παιδιά, που ενδεχομένως να απογοητευτούν βαθιά ,αν δεν τα καταφέρουν και αυτό να τους κοστίσει ή να τους κάνει να τα παρατήσουν. Είναι έντονη η έκθεση και δύσκολα διαχειρίσιμη.

• Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ονειρεύομαι κυρίως συνεργασίες με ανθρώπους που έχουμε κοινή οπτική και κίνητρα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η αφετηρία και ο κοινός στόχος. Στην ουσία των πραγμάτων και στην ειλικρινή προσέγγιση του αντικειμένου. Επίσης πολύ σημαντικό συστατικό είναι η αισθητική που φυσικά προκύπτει από τα παραπάνω .

• Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Δεν είμαι ακριβώς σε θέση να απαντήσω κάτι τέτοιο. Ίσως αφορά έναν άλλο χώρο που δεν γνωρίσω καλά. Πάντως σίγουρα αυτό προϋποθέτει και μια ενδεχομένως οικονομική επιφάνεια που δεν έχουν όλοι οι καλλιτέχνες . Δυστυχώς αυτό βέβαια κάνει πολλές φορές τα πράγματα όχι και τόσο αντικειμενικά. Δηλαδή ίσως η προβολή στο ευρύ κοινό , να μην έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο ή την αμεσότητα και ικανότητα κάποιου, την δημιουργικότητα και το περιεχόμενο, αλλά με άλλους παράγοντες. Εγώ επιλέγω συνεργάτες στο αντικείμενο αυτό, δηλαδή της επικοινωνίας και του promo, που εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα και έχουμε μια κοινή ευαισθησία στα πράγματα.

• Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά σχέδια προς το παρόν αφορούν το να &ταξιδέψουμε & και να διηγηθούμε τις “6 Αυτοτελείς Ιστορίες” (κυκλοφορεί απο την mlk) στην Αθήνα και στην επαρχία, το καλοκαίρι, όπως επίσης συναυλίες με την μπάντα “Improvisation A la Grecque” (Γιώργος Λιμάκης , Αστέρης Παπασταματάκης, Γιάννης Παπαγιαννούλης), όσο και την προετοιμασία του επόμενου album και κάποια vidéo project με κάποιους εκλεκτούς φίλους.