Λογοθέτης Φάνης: “Αν η φωτογραφία ή το ζωγραφικό έργο είναι “τίμιο” θα γεννήσει συναισθήματα και αυτά μπορούμε να τα εκφράσουμε με λέξεις”

“Φτιάχνω εικόνες στατικές και κινούμενες, άλλες φορές προσπαθώ να πω ιστορίες και άλλες φορές προσπαθώ να κλέψω στιγμές.
Συνήθως όμως λειτουργώ σαν διαθλαστικό σώμα και υπάρχουν φορές που γίνομαι καθρέφτης.”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι σας “έλκει” ο φακός; Ξεκίνησα νωρίς να καταπιάνομαι με εικόνες, πιο πολύ σαν παιχνίδι μιας και ήμουν στο γυμνάσιο. Αν και δεν είχα στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον ανθρώπους να ασχολούνται με τη φωτογραφία ή την τέχνη – για κάποιον λόγο οι φωτογραφίες μου ασκούσαν μια γοητεία και όσο μεγάλωνα άρχισα να ανακαλύπτω τον κόσμο της.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω πολύ στην έφεση σε κάτι! Υπάρχουν άνθρωποι με κλίση στη μουσική, στους αριθμούς ή τη ζωγραφική χωρίς να το έχουν σπουδάσει ή να το έχουν δουλέψει. Ξέρω ανθρώπους που βγάζουν εξαιρετικές εικόνες έτσι αυθόρμητα και αβίαστα. Αυτό είναι ένα πράγμα, όμως το να γίνει κανείς καλλιτέχνης απαιτεί κόπο, διάβασμα, αίμα – δάκρυ, σπουδή και πάρα πολύ παρατήρηση.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Είμαι γνωστός για τις εμμονές μου και σε εικαστικό και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αν με ρωτάτε νομίζω είμαι απλά επίμονος.

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Αν δεν πλημμυρίσουμε με συναισθήματα κάτι δεν πήγε καλά !
Αλλά ναι αν η φωτογραφία ή το ζωγραφικό έργο είναι “τίμιο” θα γεννήσει συναισθήματα και αυτά μπορούμε να τα εκφράσουμε με λέξεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Φτιάχνω εικόνες στατικές και κινούμενες, άλλες φορές προσπαθώ να πω ιστορίες και άλλες φορές προσπαθώ να κλέψω στιγμές.
Συνήθως όμως λειτουργώ σαν διαθλαστικό σώμα και υπάρχουν φορές που γίνομαι καθρέφτης.

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Η φωτογραφία έχει πάρα πολλές κατηγορίες από ρεπορτάζ μέχρι φωτογραφία άγριας φύσης. Βιοποριστικά μπορεί κανείς να κάνει διάφορα πράγματα αξιοποιώντας τις γνώσεις του και την αισθητική του. Επίσης όσο πιο καταρτισμένοι και πιο “ενημερωμένοι” είναι οι φωτογράφοι σε σχέση με τις τάσεις της φωτογραφίας σε καλλιτεχνικό και μη επίπεδο, τόσο καλύτερες δουλειές θα βλέπουμε είτε είναι γάμος είτε φωτογράφιση προϊόντων ! Πιστεύω όμως πως ο κάθε φωτογράφος έχει μια γκάμα αν θέλετε με πράγματα που μπορεί να κάνει και μια λίστα που αποφεύγει – γιατί τελικά δεν μας ταιριάζουν όλα !

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Φυσικά αν η πανδημία μας αφήσει τα περιθώρια να ξανά ρθούμε κοντά έχω στο νου, εκθέσεις, φεστιβάλ, κάποια μίνι ντοκιμαντέρ που θα σκαρώσουμε με συνεργάτες – ελπίζω μέσα στον νέο χρόνο να καταφέρω να βρω την ιδέα που εμμονικά θα αναπτύξω για μια επόμενη ατομική έκθεση κινούμενος σε εννοιολογικό άξονα.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήμενος στην Αθήνα στα μέσα του 70. Σπούδασε φωτογραφία και visual arts. Είναι εικαστικός φωτογράφος και δραστηριοποείται απο το 1993. Ασχολήθηκε με παραγωγές ντοκιμαντέρ καθώς και με την δημιουργία βίντεο για εικαστικούς αλλά και εταιρίες. Video art και performances του έχουν εκτεθεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού και το 2012 σκηνοθέτησε το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Έμπνευσή του, τα αντικείμενα, η πόλη και ο κόσμος της. Εικόνες και άρθρα του κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί στο internet και σε έντυπα. Συνεργάζεται με ιστοσελίδες τέχνης και πολιτισμού, γκαλλερί και χώρους τέχνης και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές. Επιμελήθηκε και δούλεψε σε καλλιτεχνικά workshops, έχει συμμετάσχει σε 57ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει πραγματοποιησει μια διατομική και 4 ατομικές εκθέσεις.

Fanis Logothetis https://vimeo.com/flogo www.photographystudio.gr

www.500px.com/flogothetis

insta : fanislogothetis www.ost-documentary.gr