Λαζαρίδου Ειρήνη: “Ο καλλιτέχνης θα βρει τον δρόμο του, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής του”

Σε ποια ηλικία ξεκίνησατε να ζωγραφίζετε;
Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από το Δημοτικό, σε ηλικία μόλις 6 ετών.
Η ζωγραφική ήταν διέξοδος για εμένα από την παιδική μου ηλικία.
Όταν ήμουν μικρή μου άρεσε να ζωγραφίζω πρόσωπα από παραμύθια.
Κατόπιν σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, ασχολήθηκα και με την μυθοπλασία στις εικόνες που ζωγράφιζα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Ο άνθρωπος που θα γίνει καλλιτέχνης το έχει στο D. N. A. του. Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να τον σταματησει. Ουτε η έλλειψη χρόνου, ούτε η έλλειψη χώρου. Ο καλλιτέχνης θα βρει τον δρόμο του, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής του.
Όμως όταν ο άνθρωπος έχει πείσμα και εμμονή με κάτι πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Όχι τόσο εύκολα και γρήγορα με τον χαρισματικό, αλλά θα καταφέρει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Τώρα βέβαια, αν υπερπηδησει αυτό το εμπόδιο, θα πρέπει να κάνει κάτι και με την Εικαστική ματιά που βλέπει τα πράγματα.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Εμμονή και πείσμα για γνώση. Εκνευρίζομαι αφάνταστα με τον εαυτό μου αν δω κάποια καινούργια τεχνική την οποία αγνοώ. Γι αυτό ακριβώς δεν σταματάω να μαθαίνω ποτέ. Δεν υπάρχει υλικό που να μην ξέρω ή να μην έχω χρησιμοποιήσει.

Νιώθετε την έμπνευση πριν δημιουργήσετε;
Ναι, πρώτα έρχεται το οπτικό ερέθισμα. Μπορεί να είναι μία εικόνα στον δρόμο, στο λεωφορείο, στο Μουσείο, ένα πρόσωπο, ένα τοπίο, ένα ηλιοβασίλεμα, οτιδήποτε, και τότε η ανάγκη να πιάσεις τα πινέλα είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορείς να αντισταθείς.

Πως θα χαρακτηριζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;
Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου εμμονικο και αχόρταγο για γνώση. Με χαρακτηρίζει η εμμονή μου με το πάντρεμα των υλικών. Στη αρχή σπούδασα Αγιογραφία, κατόπιν με κέρδισαν οι τεχνικές των Fagioum, με εγκαυστική τέχνη.
Διδαξα για 5 χρόνια Fagioum σε κόσμημα και μικτές τεχνικές ζωγραφικής στο Βαφοπουλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Προχώρησα σε ψηφιδωτό, χαρακτική, κόσμημα, πηλό, ζωγραφική με λάδια, σκόνες, ακρυλικά.
Επίσης σπουδές σε θεατρικό κουστούμι. Οταν έπαιρνα όλες αυτές τις γνώσεις, δεν ήξερα πως θα τις χρησιμοποιήσω. Όμως όλες αυτές οι γνώσεις μου άνοιξαν καινούργιους δρόμους.
Άρχισα να ζωγραφίζω τρισδιάστατους πίνακες χρησιμοποιώντας όλα αυτά που είχα μάθει. Τον πηλό, τα φύλλα χρυσού της Αγιογραφίας, πολύτιμους λίθους από το κόσμημα, σμάλτα, κεριά από τα Fayoum, μπορώ να πω ότι τώρα πια είμαι ικανοποιημένη από τον εαυτό μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν βλέψεις στο Εξωτερικό.
Έχω ξεκινήσει να ζωγραφίζω ηγέτες του κόσμου.
Αυτό όμως που σκέφτομαι τελευταία, επειδή αγαπώ πολύ τα παιδιά, θα ήταν όλη αυτή η δουλειά μου να δοθεί σε Συλλόγους που αγγαλιαζουν τα παιδιά, όπως ο Σύλλογος ΛΑΝΑΣΣΑ που βοηθάει παιδιά με καρκίνο, ώστε να επωφεληθούν αυτά.
Υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε εάν θέλουμε.
Είμαστε η κινητήριος δύναμη για έναν κόσμο καλύτερο.

Ας γνωρίσουμε τη δημιουργό Λαζαρίδου Ειρήνη.

Γεννήθηκε 7 Απριλίου 1959 στην Θεσσαλονίκη. Ελληνίδα εικαστικός καλλιτέχνης.
Η πρώτη της αγάπη ήταν η Αγιογραφία. Σπούδασε 7 χρόνια Αγιογραφία και Ζωγραφική δίπλα στην Κοντού Βασιλική από το 1993 μέχρι το 1999.
Το ταλέντο της άρχισε να φαίνεται από τα πρώτα της έργα, δουλευοντας σκόνες από πετρώματα και αυγοτέμπερα. Εκεί είχε την πρώτη της επαφή με τα αληθινά φύλλα χρυσού και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα. Αρχίζει να πειραματιζεται με λιωμένα κεριά, ρετσίνι, και διάφορα υλικά για παλαιωσεις.

Το ενδιαφέρον της τραβάει ο Αιγυπτιακός πολιτισμός. Μελετάει επί 4 χρόνια τα πορτραίτα των Fayoum,δουλευοντας τα με εγκαυστική τέχνη και σκόνες. Εξειδικευτεί στην τεχνοτροπία τους τόσο σε ξυλόγλυπτα, όσο και σε κοσμήματα. Αρχίζει να ζωγραφίζει δαχτυλίδια, μενταγιόν, καρφίτσες Fayoum σε μικρογραφίες, δουλευοντας με μεγεθυντικό φακό.
Το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσει την διδασκαλία FAYOUM ΣΕ ΚΌΣΜΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΚΤΈΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, στο ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ από το 2010 μέχρι το 2014, και μεταδίδει τις γνώσεις της σε δεκάδες μαθητές, από τους οποίους πολλοί έχουν διαπρέψει.
Παράλληλα κατά την δεκαετία 2000 – 2016 προσεγγίζει την Ζωγραφική της Ευρωπαϊκής Αναγγενησης, του CARAVAGGIO και των Οριενταλιστων.
Κατόπιν αποστασιοποιειται από όλα αυτά, για να αρχίσει να ανακαλύπτει τον εαυτό της με ατελείωτες ώρες δουλειάς καθημερινά. Ταυτόχρονα σπουδάζει Ενδυματολογια και σχέδιο Θεατρικού Ενδύματος σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών.
Αγαπάει ιδιαίτερα την τεχνική του Τσαρούχη, έχει όμως φοβερή αδυναμία στον GAUGUIN και λατρεύει την δουλειά του KLIMT. Η αγάπη της για τον KLIMT, την οδηγεί να ανακαλύψει την γοητεία του πηλού και μικτές τεχνικές ζωγραφικής, για να πετύχει να δώσει ζωή σε πίνακες, χρησιμοποιώντας αληθινά φύλλα χρυσού 24 καράτια, πολύτιμους λίθους και σμάλτα, με μοναδικό τρόπο αλλάζοντας τον καθιερωμένο τρόπο ζωγραφικής μετατρεποντας τους πίνακες σε πολύτιμα έργα τέχνης.
Στο ενεργητικό της έχει αρκετές ατομικές εκθέσεις Αγιογραφίας και Ζωγραφικής στο Βαφοπουλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σε Πινακοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εκθέσει τα έργα της σε άπειρες ομαδικές Εκθέσεις, όπως στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης (INTERNATIONAL CONTEMPORARY ART FAIR THESSALONIKI), στην Γκαλερί MEGA ART στο Corhiano της Ιταλίαςκαι στο DUBAI.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Β Ελλάδος, της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ φορέων καρκινοπαθων. Είναι επίσης μέλος του Ομίλου για την UNESCO ΤΕΧΝΩΝ, ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Έργα της βρίσκονται στο γραφείο του Περιφερειαρχη Κεντρικής Μακεδονίας Ελλάδος, στην Ιταλία, Μπαγκλαντές, Λονδίνο και προσωπογραφιες της κοσμούν τα Αραβικά Εμιράτα.