Κοσμοσυρροή στην «Αποδελτίωση ΙΙ» της Σεμίνας Διγενή

Ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Γαλαξίας», στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αποδείχθηκε πολύ μικρός για να χωρέσει περισσότερα απο 500 άτομα που πήγαν χθες βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου «Αποδελτίωση ΙΙ» της Σεμίνας Διγενή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Για το βιβλίο μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Χριστίνα Αλεξανιάν και Τάσος Σωτηράκης, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «η προσφορά της Σεμίνας στη δημοσιογραφία, την παραγωγή ή την έμπνευση έργων για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολυμορφική, κοινωνική, πολιτιστική με σαφές ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα και όταν δεν αναφέρεται άμεσα στην κυρίαρχη πολιτική στα κόμματα. Προσωπικά ξεχωρίζω στα δικά της άρθρα έναν λόγο με απίστευτες βαθιές μαχαιριές εναντίον της αστικής υποκρισίας, της υποκουλτούρας, της σήψης που χαρακτηρίζει το σύστημα. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι η μορφή των συνεντεύξεων που επέλεξε η Σεμίνα για τα βιβλία της, μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πιο καλά ανθρώπους του πολιτισμού, κοινωνικούς παράγοντες, αγωνιστές και αγωνίστριες στον τομέα τους, γενικότερα. 

Πρώτον η Σεμίνα δίνει άφθονο χώρο στον συνομιλητή της να μιλήσει, να ξεδιπλώσει, να ανοίξει τις σκέψεις του. Σύντομες ερωτήσεις, απλές που βγάζουν αρκετά ζητήματα, πτυχές τους στην επιφάνεια.

Δεύτερο ίσως και το πιο σημαντικό είναι ότι διαβάζοντας τα άρθρα ή και το ίδιο το βιβλίο καταλαβαίνεις, αυτό τουλάχιστον είναι η δική μου πεποίθηση, ότι η Σεμίνα έχει γνωρίσει το έργο του συνεντευξιαζόμενου, ξέρει με ποιον μιλάει, ανεξάρτητα της δικής της προσωπικής άποψης. Αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. 

Η Σεμίνα Διγενή από τη μεριά της είπε ότι τα δυο βιβλία «Αποδελτίωση» και «Αποδελτίωση ΙΙ» περιέχουν κάποιες συλλεκτικές συνεντεύξεις, που δεν υπάρχουν πια, έχουν σβηστεί από κάποια κανάλια που είχαν παιχτεί, όπως π.χ. η πρώτη ζωντανή συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα, το παρασκήνιο της εκπομπής με τον Δημήτρη Χορν, οι σπάνιες εξομολογήσεις του Μίκη Θεοδωράκη και της Αλέκας Παπαρήγα, η πρώτη μη ξεκαρδιστική συνέντευξη του Χάρρυ Κλυνν, τα παράπονα της Άννας Καλουτά και του Στέλιου Καζαντίδη ή άγνωστες ιστορίες του Γιώργου Μαρίνου, της Ειρήνης Παπά, της Έλλης Λαμπέτη και άλλων. Επίσης αυτά τα δυο βιβλία περιέχουν συνεντεύξεις με σύγχρονα πρόσωπα, όπως η Αλέιδα Γκεβάρα, η κόρη του Τσε, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Χαραλαμπόπουλος, ο Στάνκογλου, ο Μετζικώφ, η Ράντου, πολλοί…

Και η Σεμίνα τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πάρα πολύ να ψάχνω στο παρελθόν και να ανακαλύπτω πράγματα και να βρίσκω διαμάντια από ανθρώπους που πέρασαν και άφησαν ένα στίγμα στην πολιτική, την καλλιτεχνική, την επιστημονική ζωή αυτού του τόπου και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να καταγράφουμε τον παλμό της εποχής μέσα από τους ανθρώπους της». Κοιτώντας με νόημα την Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε ότι υπήρξαν και κάποιοι δύσκολοι συνομιλητές στην προσέγγιση, αλλά… «αυτοί οι δύσκολοι συνομιλητές είναι αυτοί που τελικά έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», ενώ ευχήθηκε οι «Αποδελτιώσεις» να είναι «χρήσιμες και στις επόμενες γενιές και να ανακαλύψουν εκεί πράγματα που δεν φαντάζονται ότι κάποτε υπήρξαν. Και θα πάρουν για κάποια πρόσωπα όχι μόνο εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, αλλά και λόγια ουσίας και να νιώσουν αυτό το άγγιγμα ψυχής». «Εγώ θα συνεχίσω να κάνω συνεντεύξεις όσο μπορώ κι όσο αντέχω, στον REAL FM και στον Ριζοσπάστη», υποσχέθηκε.

Για την υποψηφιότητά της με το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές είπε ότι «κατεβαίνω στον μεγαλύτερο τομέα της Αθήνας, με τη σιγουριά ότι αγωνίζομαι δίπλα στους έντιμους, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τους ακέραιους και τους ασυμβίβαστους». 

Οι ηθοποιοί Τάσος Σωτηράκης και Χριστίνα Αλεξανιάν, αφού εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, διάβασαν ο πρώτος ένα αποσπάσματα από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη από την πρώτη «Αποδελτίωση» και ηΧρ. Αλεξανιάν ένα απόσπασμα του άρθρου της Σεμίνας για την Μάγδα Φύσσα που περιλαμβάνεται στην «Αποδελτίωση ΙΙ». 

Στη συνέχεια η Σεμίνα Διγενή υπέγραψε βιβλία της, ενώ ο χώρος ετοιμάστηκε για να δοθεί ο λόγος στη μουσική. Η Γιώτα Νέγκα, η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Κώστα Τριανταφυλλίδης, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την Σεμίνα, της ευχήθηκαν καλή επιτυχία με πολλές ψήφους στις εκλογές και χάρισαν ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα με δικές τους επιτυχίες, αλλά και άλλα υπέροχα τραγούδια.