Κατερίνα Πέτρουλα: “Για να γίνει κάποιος καλλιτέχνης πρέπει να δουλέψει σκληρά, να καλλιεργήσει το ταλέντο του, να αποκτήσει γνώση, αισθητική και παιδεία πάνω στο αντικείμενό του”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Πιστεύω πως θα ακουστεί τετριμμένη η απάντησή μου, αλλά από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα. Γενικότερα η αγάπη μου για όλων των ειδών τις τέχνες είναι κάτι που με συντροφεύει από παιδί. Ενώ ζωγράφιζα παράλληλα λάτρευα την υποκριτική και τον κινηματογράφο. Στα 18 μου αποφάσισα να ασχοληθώ και να σπουδάσω τη γραφιστική. Όπως γνωρίζουμε όλοι ο κόσμος της γραφιστικής παλαιότερα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωγραφική. Όταν αυτό σταμάτησε να ισχύει και η χρήση των υπολογιστών έγινε βασικό κομμάτι της δουλειάς μου, αποφάσισα να ακολουθήσω σπουδές ζωγραφικής, αφήνοντας πίσω μια χρόνια καριέρα και οικονομική ανεξαρτησία. Τα όνειρα θέλουν πάντοτε θυσίες, που δύσκολα κάποιος μπορεί να κάνει σε μια χώρα σαν τη δική μας δυστυχώς… Αλλά τίποτα δεν είναι ανέφικτο αν το πιστέψουμε κ κυρίως αν πιστέψουμε λίγο παραπάνω στον εαυτό μας.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνης νομίζω δεν γεννιέται κανείς, σίγουρα όμως πρέπει να έχει μια κλίση. Για να γίνει κάποιος καλλιτέχνης πρέπει να δουλέψει σκληρα, να καλλιεργήσει το ταλέντο του, να αποκτήσει γνώση, αισθητική και παιδεία πάνω στο αντικείμενό του. Αυτό μπορεί να έρθει μόνο μέσω υπομονής, επιμονής και σκληρής δουλειάς.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να πω ότι χαρακτηρίζομαι από μια μόνο λέξη. Ίσως πιστεύω πως καλύτερα θα μου ταίριαζε η φράση… “Τα πάντα ρει και ουδέν μένει”. Η πορεία της δουλειάς μου σχετίζεται με την πορεία της ζωής μου όπως και τα κινήματα της τέχνης δημιουργούνται από τις ανάγκες της εποχής τους. Ο κύκλος της τέχνης ακολουθεί τον ευμετάβλητο κύκλο της ζωής και αυτό είναι που την κάνει κάθε φορά τόσο ενδιαφέρουσα. Υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο – διαφορετικό να πεις, μια πρόκληση που σε οδηγεί σε αναζητήσεις νέων δεδομένων, τεχνικών και εννοιών.

Νιώθετε την “έμπνευση” πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση για μένα οπως και για κάθε καλλιτεχνη, είναι η κινητήρια δύναμη για να προχωρήσω στην δημιουργία ενός έργου. Μαζι με την έμπνευση βέβαια έρχεται η αγωνία και η ανασφάλεια, συστατικά που δεν λείπουν ποτέ από τη διαδικασία της δημιουργίας. Όμως αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε να υπάρξει μία ισορροπία, ανάμεσα στην “τρέλα της έμπνευσης, που πολλές φορές θέτει δικούς της κανόνες ή αμφισβητεί τους ήδη υπάρχοντες, και τη γνώση που αποκτήσαμε από τους παλαιότερους μας ώστε να δημιουργηθεί και να εκφραστεί κάτι καινούργιο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

θα έλεγα ότι είμαι ενθουσιώδης, όμως η αυτοαμφισβήτηση και η ανασφάλεια που συνυπάρχουν δεν μου κανουν τη ζωη πιο εύκολη! Η αυτοαμφισβήτηση είναι μια δημιουργική παράμετρος που διακατέχει καλλιτέχνες όλων των μορφών τέχνης. Άλλωστε αν δεν αμφισβητήσουμε εμείς τον εαυτό μας πως θα φτάσουμε στο σημείο της αυτοπραγμάτωσης; Θα ήταν ματαιο. Αυτά με αναγκάζουν να δω τη ζωγραφική οχι απλά σαν μία παρόρμηση δίχως κανόνες και όρια, αλλά σαν ένα σύνολο πραγμάτων που αν καταφέρω να τα συνδυάσω αρμονικά, θα ολοκληρώσουν το αρχικό συναίσθημα που είναι ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα για δημιουργία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προς το παρόν δουλεύω για δύο ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Πάρο οπου παίρνω μέρος μαζί με μία ομάδα μαθητών μου. Είναι μία διαδικασία συναρπαστική και πολύ ενδιαφέρουσα να τη βιώνεις με τους μαθητές σου. Η διαδικασία μιας ομαδικής έκθεσης μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας και κυρίως ενθουσιασμού, σε αναζωογονεί ψυχικά αλλά και καλλιτεχνικά θα έλεγα. Παράλληλα δουλεύω πάνω στο θέμα της επόμενης μου ατομικής έκθεσης, με θέματα αφηγηματικά σαν στιγμιότυπα από καταστάσεις πραγματικές ή φανταστικές. Η πρόσμιξη της φαντασίας με στοιχεία πραγματικότητας είναι κάτι που από καιρό ήθελα να δοκιμάσω και μου ανοίγει νέους δρόμους. Είναι μια έκθεση που ελπίζω να γίνει σύντομα παρά το φόρτο εργασίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Στοκχόλμη το 1975. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-2011 Πτυχίο με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, εργαστήριο Κυριάκου Κατζουράκη.
-1996- Πτυχίο γραφιστικής από Βακαλό art & design.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

-2016- “Σπουδή στην Οδύσσεια”, αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη υπό την αιγίδα της διεθνούς εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των εκδόσεων Καζαντζάκη και του μουσείου Καζαντζάκη,Αθήνα, Ελλάδα

-2017- “Έκθεση στο πατάρι 3”, επιμέλεια Ίρις Κρητικού και Μικρή Άρκτος, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα-

-2016- “Αrt madrid”, Kαπλανών 5 gallery, Μαδρίτη, Ισπανία

-2016- “90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη”, επιμέλεια Ίρις Κρητικού και Μικρή Άρκτος, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα

-2016- “Έκθεση στο πατάρι 2”, επιμέλεια Ίρις Κρητικού και Μικρή Άρκτος, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα

-2016- “Αrt thessaloniki”, International contemporary Αrt fair, Καπλανών 5 gallery, Θεσσαλονικη

-2016- “Weekend gallery και αφιέρωμα στο Dada”, Καπλανών 5 gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2016- “Ομαδική εικαστική έκθεση, με έργα που παρουσιάστηκαν στις Swab Art fair Βαρκελώνης και Art Madrid Μαδρίτης”, αίθουσα τέχνης Ένα, Αθήνα, Ελλάδα

-2016- “Ομαδική εικαστική έκθεση”, Ιανός αίθουσα τέχνης, Θεσσαλονίκη

-2015- “Μικρά έργα”, Καπλανών 5 gallery Αθήνα Ελλάδα

-2015- “Μεγάλη οθόνη”, Καπλανών 5 gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2015- “Άρτ Αθήνα”, Καπλανών 5 gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2014- “Έκθεση στο πατάρι 1”, επιμέλεια Ίρις Κρητικού Μικρή Άρκτος, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα

-2014- “Riders on the storm”, Genesis gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2014- “Μυστικός δείπνος”, Καπλανών 5 gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2014- “Αναφορά στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο”, αίθουσα τέχνης Ένα (καπλανών 5 galleries), Αθήνα, Ελλάδα

-2013- “Οδός σταδίου”, επιμέλεια Ίρις Κρητικού και Μικρή Άρκτος, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα Ελλάδα

-2013- “Γεώργιος Α'”, Καπλανών 5 gallery σε συνεργασία με τον Νίκο Βατόπουλο, Αθήνα, Ελλάδα

-2013- “Legacy”, Genesis gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2013- “Never promised you a rose garden”, Genesis gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2012- “Χριστουγεννιάτικες ιστορίες”, ίδρυμα Τσιχριτζή, επιμέλεια Ίρις Κρητικού, Αθήνα, Ελλάδα

-2012- “Ομαδική έκθεση δήμου Αθηναίων και υπουργείου πολιτισμού, Αθήνα, Ελλάδα

-2012- “Αφιέρωμα στον William Shakespeare”, επιμέλεια Ίρις Κρητικού και Μικρή Άρκτος, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα

-2012- “Human resources”, Genesis gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2009- “Ομαδική έκθεση εργαστηρίου Κυριάκου κατζουράκη”, Μακεδονικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

-2018- “Μare nostrum”, Genesis gallery, Αθήνα, Ελλάδα

-2014- “Y los sueños… sueños son…” καπλανών 5 gallery, Αθήνα, Ελλάδα