Κατερίνα Μελίτη: “Επιθυμώ να βρεθώ επί σκηνής δίπλα σε αγαπημένους μου καλλιτέχνες που ασκούν επιρροή, στην μουσική και ερμηνευτική μου εξέλιξη”

“Ο συνδυασμός μουσικής παιδείας, ταλέντου και σωστής επικοινωνιακής συμπεριφοράς είναι εργαλεία που σε βάθος χρόνου μπορούν να αποδώσουν μια επιτυχή πορεία στο τραγούδι”

Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Θα έλεγα ότι είμαι ένας άνθρωπος αρκετά ρομαντικός και ονειροπόλος. Γήινος και πρακτικός σε συγκεκριμένες εκφάνσεις της καθημερινότητας. Η μουσική για εμένα είναι η προβολή του χαρακτήρα μου και όπως δεν μου αρέσει να βάζω «ταμπέλες» στους ανθρώπους, έτσι και στο τραγούδι αποδέχομαι όλα τα είδη και τις διαφορετικές κουλτούρες αρκεί να με εμπνεύσουν και να μου «μιλήσουν» σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό πιστεύω δικαιολογείται λόγω των επιρροών που έχω από παιδί μέχρι τώρα, ακούγοντας από κλασική μουσική, όπερα, τραγούδια της παλιάς Αθήνας, μέχρι τζαζ και ροκ.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Θυμάμαι τον εαυτό μου ακόμα στο δημοτικό, όταν έψαχνα στη μεγάλη συλλογή δίσκων του πατέρα μου μουσικές από όλο τον κόσμο, ενώ αμέσως ξεχώρισα τις απλές μα τόσο πλούσιες σε συναισθήματα μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Κάπου τότε μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να σπουδάσω μουσική και να γνωρίσω από κοντά αυτή τη τόσο σπουδαία και απαραίτητη για τη πνευματική μας καλλιέργεια, Τέχνη. Το τραγούδι προέκυψε κατά τη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων στο μουσικό σχολείο όπου φοίτησα, μέσα από τις συμμετοχές μου στις χορωδίες και στα μαθήματα φωνητικής. Από τότε ξεκίνησε μια σχέση ζωής με το τραγούδι.

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Οι σπουδές μου μετά το Λύκειο ήταν επάνω στη Μουσική Τεχνολογία. Συγκεκριμένα τελείωσα το τμήμα Τεχνολόγων Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης, νυν Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει πολύ, αν και ασχολούμαι σε μικρότερο βαθμό επαγγελματικά απ’ ότι με το τραγούδι και τη διδασκαλία της φωνητικής. Παράλληλα όμως ολοκλήρωσα και τις σπουδές μου στη μονωδία, παίρνοντας δίπλωμα από το Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στο χώρο του τραγουδιού; Δεν γνωρίζω το μυστικό της επιτυχίας, και δεν ξέρω αν υπάρχει κιόλας. Κάτι που λέω στον εαυτό μου αλλά και στους μαθητές μου είναι για τον συνδυασμό μουσικής παιδείας, ταλέντου και σωστής επικοινωνιακής συμπεριφοράς, εργαλεία που σε βάθος χρόνου μπορούν να αποδώσουν μια επιτυχή πορεία στο τραγούδι.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Η στέρηση της ατομικής, αλλά και κοινωνικής ελευθερίας. Ύστερα από όλα αυτά που περάσαμε και δυστυχώς περνάμε κατά τη περίοδο της πανδημίας, προβληματίζομαι για το τι τελικά είναι ελευθερία και σε τι βαθμό την έχουμε. Χωρίς να αμφισβητώ την αναγκαιότητα μέτρων και ενεργειών στα πλαίσια της αντιμετώπισης της, άρχισα όμως να εκτιμώ περισσότερο αυτό το πολύτιμο αγαθό. Τίποτα δεν είναι πιο ωραίο, απ’ το να μπορείς να λες τη γνώμη σου ελεύθερα, να περιφέρεσαι ελεύθερα, να δημιουργείς, να γράφεις, να εκφράζεσαι ελεύθερα!

Ποιά είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Έχω ήδη συμμετάσχει στο «The Voice of Greece» πριν από ένα χρόνο, και ήταν μια σημαντική εμπειρία για μένα. Οπότε δεν τα απορρίπτω, αρκεί κατά τη γνώμη μου να πας συνειδητοποιημένα έχοντας συγκεκριμένους στόχους. Η αλήθεια είναι ότι η τηλεόραση είναι ένα ισχυρό μέσο προβολής σε συνδυασμό με τα social media, που αν τα αξιοποιήσεις σωστά ενδεχομένως να σε βοηθήσουν στα καλλιτεχνικά βήματα που προσπαθείς να κάνεις. Ένα ακόμα θετικό, είναι ότι πολλές φορές έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις αξιόλογους ανθρώπους στο χώρο της μουσικής που έστω μία τους συμβουλή αρκεί για να νιώσεις ότι άξιζε η απόφαση σου να λάβεις μέρος.

Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Αυτή την περίοδο συνεργάζομαι με μία ταλαντούχα νέα συνθέτρια, την Όλγα Μακρή και πρόσφατα δημιουργήσαμε το πρώτο μας τραγούδι με τίτλο «Άσε τα παλιά». Τους στίχους υπογράφει η Μαρία Κολιού. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη συνεργασία και σύντομα θα δείτε κι άλλα τραγούδια, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες live εμφανίσεις. Ετοιμάζω ακόμα και κάποιες άλλες δουλειές με εξαιρετικούς δημιουργούς που με εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτό. Κάτι που για μένα αποτελεί επιθυμία για το μέλλον είναι να βρεθώ επί σκηνής δίπλα σε αγαπημένους μου καλλιτέχνες που ασκούν επιρροή στη μουσική και ερμηνευτική μου εξέλιξη!

Λίγα λόγια για την Κατερίνα Μελίτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος διπλωματούχος μονωδίας του Ελληνικού Ωδείου Αμαρουσίου, και με σπουδές ανωτέρων θεωρητικών (πτυχίο αρμονίας). Φοίτησε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης, ενώ είναι πτυχιούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΑΤΕΙ Κρήτης, τμήματος Τεχνολόγων Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής. Ως ερμηνεύτρια έχει ασχοληθεί με αρκετά είδη τραγουδιού, κυρίως του ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου, έχοντας στο ενεργητικό της συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες, και συμμετοχές σε παραστάσεις/ συναυλίες τόσο σε μουσικές σκηνές, όσο και σε συναυλιακούς χώρους. Μερικοί απ’ αυτούς τους χώρους είναι το «Χαμάμ», «Το Μπαράκι της Διδότου», το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θέατρο Ερωφίλη Ρεθύμνου, Ανατολικής Τάφρου Χανίων, Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Κηποθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Ευριπίδειο Θέατρο Σαμαλαμίνας, Θέατρο «Σολυγείας» Σοφικού Κορινθίας κ.α. Από το 2015 είναι καθηγήτρια τραγουδιού στη μουσική σχολή «Ορφέας» Παγκρατίου.