Καίτη Τσαβαρή: “Ο Πολιτισμός δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποιες δύσκολες καταστάσεις και αν έρθουν”

“Η ζωή προχωράει είτε μας αρέσει είτε όχι και θα πρέπει να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα και να βαδίσουμε με πίστη και αισιοδοξία… Να μην πάψουμε να δουλεύουμε και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Ό,τι γνωρίζαμε και ζούσαμε ως σήμερα άλλαξε. Οι παντός είδους περιορισμοί και οι συνέπειες που επέφεραν στο περιβάλλον μας δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο κανένα. Η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής, ο φόβος και η απώλεια κάθε είδους ήταν ό,τι πιο σκληρό είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά, σαν τα νομίσματα που έχουν δύο όψεις, η άλλη πλευρά της κατάστασης αυτής είναι η ευκαιρία που μας έδωσε, μέσω της απομόνωσης, να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό να ανασύρουμε τις κρυμμένες μας δυνάμεις, να ανασυγκροτηθούμε καθώς και να ασχοληθούμε με πράγματα για τα οποία δεν βρίσκαμε πριν χρόνο. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια μελετώ πολύ και προσπαθώ να βρω τις χαμένες ρίζες των προγόνων μου. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτό, που δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα  και ελπίζω όλα αυτά να τα εκφράσω μέσω της τέχνης. 

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Συμφωνώ με ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας. Το αν αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά ή όχι είναι μια άλλη υπόθεση αλλά και αν δεν υπήρχαν μέτρα ίσως η κατάσταση να ήταν χειρότερη. Όταν τελειώσει αυτή η πανδημία θα μπορέσουμε να κρίνουμε την ορθότητα ή μη των μέτρων.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο Πολιτισμός δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποιες δύσκολες καταστάσεις και να έρθουν.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον και ούτε πρόκειται να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν. Η ζωή προχωράει είτε μας αρέσει είτε όχι και θα πρέπει να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα και να βαδίσουμε με πίστη και αισιοδοξία. Η αποδοχή ότι όλα άλλαξαν είναι το πρώτο βήμα  που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Ήμαστε πιο δυνατοί από ό,τι πιστεύουμε. Να μην πάψουμε να δουλεύουμε και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. 

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Είναι σαν να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και ξεχύθηκαν όλα τα δεινά έξω στον κόσμο. Ελπίζω όλη αυτή η έκρηξη βίας, αποξένωσης και ασυνεννοησίας να μας κάνει να αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης που έχει ο καθένας από μας. Να σκεφτούμε που έχουμε κάνει λάθος και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Στο κουτί της Πανδώρας έμεινε μόνο η ελπίδα, αλλά ελπίδα ότι θα φτιάξουν τα πράγματα χωρίς προσπάθεια είναι μια ουτοπία. Δεν γνωρίζω πως θα είναι η επόμενη ημέρα αλλά ελπίζω ότι θα είναι καλύτερη γιατί μέσω του εγκλεισμού καταλάβαμε πλέον τι είναι σημαντικό για μας και τι όχι.   Το πώς θα αντιδράσει ο καθένας βέβαια έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του. Σίγουρα δεν θα γίνει ο κόσμος ιδανικός και ούτε θα εκλείψει η βία αλλά ελπίζω να πάψει να υπάρχει η ψυχική αποξένωση και να συνεργασθούμε για να φτιάξουμε ένα κόσμο καλύτερο, τουλάχιστον για τις γενιές που θα έρθουν μετά από μας. 

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Σε μια χρονιά που ο κόβιντ εξακολουθεί να δημιουργεί εμπόδια παντός είδους, δεν κάνω σχέδια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εργάζομαι για μελλοντικές δράσεις.