«Η ΡΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένα υπέροχο νέο παραμύθι με θέμα την πολύτιμη αξία της προσφοράς, μας παρουσίασε φέτος στα τέλη του Ιουνίου η συγγραφέας και παιδαγωγός με εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία, Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου. Η συγγραφέας είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της International Action Art και με την υπογραφή της κυκλοφορούν πολλά παραμύθια, αρκετά από αυτά μουσικά και με σημαντικές βραβεύσεις.

Το βιβλίο της «Η ΡΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ» έχει γραφτεί, τιμώντας το πολύτιμο έργο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων στην οποία η συγγραφέας είναι ενεργό μέλος του Τμήματος Παιδιού τα τελευταία χρόνια. Το κλασσικό αυτό παραμύθι κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα και το έχει εικονογραφήσει μοναδικά η Ναταλία Καπατσούλια, ενώ το σχολιάζει στο οπισθόφυλλο του ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κος Ιωάννης Μαρωνίτης.

Με μηνύματα για τη φιλαλήθεια, την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη, η συγγραφέας ενεργοποιεί με τα γραφόμενα της, τη συνείδηση μεγάλων και μικρών αναγνωστών και προάγει την πολύτιμη αξία του εθελοντισμού, που είναι θείο δώρο και μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο πληρότητα.
Η Ραλλού των αστεριών είναι μία υφάντρα προικισμένη με αξιοσύνη και υψηλές ηθικές αξίες, μέσα από τις πράξεις και τα λόγια της, μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλον και να προχωράμε μπροστά με αλληλοβοήθεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Το βιβλίο ακολουθεί κι ένα όμορφο τραγούδι σε στίχους της συγγραφέως, το οποίο ερμηνεύει η παιδική χορωδία «Νότες με Χρώμα» , συντροφιά με την εξαίρετη ερμηνεύτρια Έλενα Γκατζά. Τη μουσική έχει γράψει η Θώμη Μπουμπάρη ενώ στο φλάουτο συνοδεύει η Ειρήνη Τσερώνη.
Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι αυτό, στην παρακάτω διαδρομή από το κανάλι της κας Τσακίρη στο youtube https://youtu.be/j5InkuJS3kA

Στόχος του βιβλίου της Ραλλούς, είναι να ευαισθητοποιήσει τα μικρά παιδιά μας, μαθαίνοντας τους αξίες ζωής που θα τα κάνουν αύριο
ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες.
Μέσα στη χρόνια θα ενεργοποιηθούν σχολεία εθελοντές, που θα τραγουδήσουν το τραγούδι της Ραλλούς των αστεριών και θα στείλουν βίντεο με την ερμηνεία τους, συνοδευόμενο από εικόνες με εικαστικά των μαθητών σχετικά με το θέμα. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ξεχωριστό αφού τα μικρά παιδιά με την αγνότητα που τα διακατέχει θα μας δείξουν πως αντιλαμβάνονται το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Τα σχολεία εθελοντές παράλληλα θα συλλέξουν αν θέλουν, κουπόνια ΑΒ Βασιλόπουλος ώστε να στρώσουν το τραπέζι στα παιδιά των αστέγων του Πειραιά, της Νίκαιας και της Κορίνθου. Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410546568 – 6972271968 ώρες 13.30 -15.00 ή στο mail [email protected] ώστε να τους αποστέλλει υλικό για τη δράση.

Τα δύο τελευταία χρόνια κυκλοφορούν πανελλαδικά και στην Κύπρο σε συνεργασία με τον εκδοτικό οργανισμό Τζιαμπιρής Πυραμίδα. “Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική”, 2018 Ενα βιβλίο εργαλείο στα χέρια γονέων και εκπαιδευτικών που μαθαίνει στα παιδιά με έμμετρο κείμενο την πολύτιμη αξία της σωστής διατροφής. ” Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας” 2019 το βιβλίο που με υλικό βραβευμένο από το saferinternet4kids.gr και το ΥΠΕΠΘ, βάζει σε τάξη τη σχέση μικρών και μεγάλων με το διαδίκτυο, και η ιστορία της Ραλλούς που ξεκίνησε το ταξίδι της μέσα, στο δύσκολο για όλους μας 2020 και μας μιλά για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου, χωρίς αποκλεισμούς και βία.
Παράλληλα η συγγραφέας έχει υλοποιήσει την επιμέλεια σε αρκετά βιβλία ξένων συγγραφέων, με την απόδοσή τους στην ελληνική γλώσσα. Κάποια από αυτά είναι “Το Μίκρο Γιατί” του Jonny Lambert για το οποίο δημιούργησε και ομώνυμο τραγούδι που είναι κοινοποιημένο στον λογαριασμό της στο youtube ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ , ”Οι πειρατές δεν πάνε σχολείο” του Alan Mac Donald ένα βιβλίο για την ενθάρρυνση των παιδιών μας κατά την ένταξη τους στο σχολικό περιβάλλον και «Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν» του Jan Fearnley που κι αυτό μιλά για την όμορφη εμπειρία και την ικανοποίηση που χαρίζει η προσφορά μας στον συνάνθρωπο .
Αναμένουμε σύντομα τα επόμενα γραφόμενα της αγαπημένης συγγραφέως, που από όσα μας εκμυστηρεύτηκε θα είναι πολύ ενδιαφέροντα τόσο για τους ευαισθητοποιημένους γονείς όσο και για τα παιδιά μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου είναι μια ονειροπόλα παραμυθού που λατρεύει τη μουσική, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη . Αγαπά τις περιπέτειες, τη θάλασσα & τα ταξίδια. Στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα υπήρξε κειμενογράφος διαφημιστικών, εκφωνήτρια, παραγωγός & υπεύθυνη διαφήμισης στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΔΕΘ, έγραφε και επιμελούνταν αφιερώματα μόδας στο περιοδικό ΕLLE και ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με συμμετοχές σε πλήθος παραστάσεων (ενηλίκων & παιδικές).
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου, με εξειδίκευση στην «Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή». Είναι μέλος της IBBY του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς .Είναι Εκπαιδεύτρια Επαιδευτών & Πιστοποιημένη Εισηγήτρια του ΕΚΕΠΙΣ , υπήρξε υπεύθυνη στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΙΕΚ «ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ» , διδάσκει Δημιουργική Απασχόληση σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης & είναι ιδιοκτήτρια του Πρότυπου Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «ΛΗΤΩ» στη Λάρισα. Είναι μητέρα δυο αγοριών, λατρεύει τα παιδιά και πάντα γράφει τους ρόλους για τις παραστάσεις των μικρών της μαθητών . Έμμετρά και Θεατρικά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Παράθυρο» στην εκπαίδευση, πολλά τραγουδάκια της είναι δημοσιοποιημένα στο youtube . «Ανακύκλωση μαζί», «Φθινοπωράκι», το «Παραμυθοτράγουδο της Συγγνώμης», «Τεχνολογία Χαλαρά», «Δρακοϊστορίες», «Ειρήνη», «Ένας δράκος μια φορά» τραγουδάκια για τους μήνες & τις εποχές , και πολλά άλλα.
Οι μουσικές της ιστορίες που ξεκλειδώνουν τα παιδικά συναισθήματα με γενικό τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ με τα βιβλία «Η ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ» , «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑ», «ΟΝΕΙΡΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ», «ΣΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΚΡΗ…ΦΙΛΙΑ ΕΧΩ & ΑΓΑΠΗ» Εικονογράφος της σειράς η Νίκη Λεωνίδου. Τα τραγούδια & τα ορχηστρικά των βιβλίων υπογραφούν αξιόλογοι μουσικοί. Υλοποιούνται πανελλαδικά βιωματικά ανοικτά σεμινάρια για το πως λειτουργούν στον ψυχισμό των παιδιών τα μουσικά παραμύθια Μια νέα σειρά μουσικών παραμυθιών της με γενικό τίτλο «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ» με πρώτο το βιβλίο « ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ Ο ΦΟΒΕΡΟΣ» κυκλοφόρησε το 2017 & έχει ως θέμα την πρώιμη παρέμβαση στο σχολικό εκφοβισμό, εικονογράφος ο Νίκος Γιαννόπουλος & μουσική Νικόλας Ευθυμιάδης . «Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΗΣ» είναι το έκτο μουσικό της παραμύθι , με υπέροχη μουσική από το Γιάννη Κοτσερίδη & εικονογράφηση από τη Γεωργία Στύλου . Με τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμύδα κυκλοφορούν « Η ΚΥΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», «Ο ΙΝΤΕΡΝΕΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ», «ΕΝΑΣ ΖΩΗΡΟΣ ΙΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ» & οι επιμέλειες της για την Ελληνική γλώσσα των ξένων βιβλίων με τίτλους «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑΤΙ», « ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥΛΗ ΡΟΜΠΙΝ», «ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ» και το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Η ΡΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»