Η Μάγδα Αποστόλου στην γκαλερί Αργώ

Η γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της τη Μάγδα Αποστόλου, η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά µε έργα ζωγραφικής κάτω από το γενικό τίτλο «Σπουδή στη Σιωπή».

Αυτή είναι η 3η ατοµική της έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 09 Νοεµβρίου στις 5 το απόγευµα και θα διαρκέσει ως τις 04 Δεκεµβρίου 2021.

Για την έκθεση αυτή σχολιάζει η Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη,

“Ανοίκειες αλλά και οικείες είναι οι εικόνες µε τις τοπιογραφίες της Μάγδας Αποστόλου. Αυθύπαρκτα, επιβλητικά, σιωπηλά, αν και θεαµατικά λαλίστατα τα τοπία της είναι φιλοτεχνηµένα µε µελάνι πάνω σε χαρτί ή σε καµβά. Η εικαστικός εκµεταλλεύεται τις πλαστικές ιδιότητες των υλικών και συνθέτει τις τοπιογραφίες της µε σαφή µινιµαλισµό.  Επιβάλλει τη χειρονοµιακή και ενστικτώδη γραφή της στη λευκή επιφάνεια του φόντου και φιλοτεχνεί µε µια πρωτότυπη λυρική αφαίρεση. Στις θεµατικές της απουσιάζει παντελώς η ανθρώπινη παρουσία, ενώ δεν κάνει αναφορά σε κανένα χρονικό ή τοπικό προσδιορισµό και εναλλάσσει συστηµατικά τα φυσικά τοπιογραφικά στοιχεία µε τα ονειρικά.

Η Αποστόλου δηµιουργεί τοπιογραφίες συνδυάζοντας τις οπτικές εναλλαγές από βιωµένα τοπία, που έχουν βαθιά χαραχθεί στη µνήµη της, µαζί µε τις εικόνες που έχει νοητά διαµορφώσει µέσα της και στη συνέχεια µε την προσωπική της εικαστική επέµβαση φτάνει στην τελική µορφή και την επιθυµητή εννοιολογική υπόσταση: «εµπνέοµαι κυρίως από τη φύση, το υγρό στοιχείο και από φωτογραφίες που τραβάω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών µου». 

Οι συνθέσεις της είναι κυρίως ασπρόµαυρες και δηµιουργούν µία αίσθηση   αέναης κίνησης στα έργα της. Η ζωγράφος αποτυπώνει µια δεδοµένη χρονική στιγµή, όπου µε το πρώτο φύσηµα του αέρα όλα θα µεταβληθούν και θα αναµορφωθούν αισθητικά, δίνει δηλαδή την εντύπωση της στιγµιαίας ιχνογράφησης. 

Άχρονα τοπία, σιγηλά και επιβλητικά, µέσα σε τετράγωνες επιφάνειες δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα να τα ανακαλύψει µέσα από τη δική του οπτική γωνία, να τα θαυµάσει ή να τα αναγνώσει πίσω από τους φαινοµενικούς φυσικούς σχηµατισµούς των κορµών των δέντρων, των θαλασσινών όγκων, της ποτάµιας ακτής, του χιονισµένου όρους ή του παρθενικού δάσους. 

Η αισθητική και η εσωτερικότητα των ατέρµονων έργων της µε παρέπεµψε ασυνείδητα στο έργο του Chu Teh-Chun, που επίσης ισορροπούσε τη ζωγραφική του παλέτα µεταξύ της αισθητικής της Δύσης και της Ανατολής. Έτσι και η Μάγδα Αποστόλου αντιµέτωπη µε το εύθραυστο τείχος της σιωπής διαµόρφωσε το προσωπικό της  ιδίωµα ως µια τέχνη «Βιωµένης εµπειρίας και περισυλλογής».

Η Μάγδα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1993-1998) µε καθηγητή τον Βαγγέλη Δηµητρέα.

Το 1996 φοίτησε για ένα χρόνο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης µε καθηγητή τον Joaquim Chancho. Έργο της έχει συµπεριληφθεί στο σχολικό βιβλίο της Βιολογίας της Α’ Γυµνασίου. Έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι µέλος του Επιµελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

http://www.argo-gallery.gr

ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ

Ιδρύθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Χαρακτηρίστηκε επισήμως ως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια συστηματικής προβολής της Τέχνης στο νεοσύστατο κυπριακό κράτος. Το 1976 άρχισε την δραστηριότητά της στην Αθήνα. Την εγκαινίασε ο Μαρίνος Καλλιγάς, πρώην διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ. Ασχολήθηκε με συλλεκτικές εκδόσεις Τέχνης, την έκδοση μεταξοτυπιών, χαρακτικών και γλυπτών. Συχνά συνδυάζει εικαστικά γεγονότα με εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου.

Το 2014 κυκλοφόρησε καλλιτεχνικό χρονικό “Η Τέχνη στην Αργώ”, το οποίο καλύπτει μια “τεσσαρακονταετία” (1970 – 2010 ) Παρουσιάζονται όλες οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις πνευματικού ενδιαφέροντος που φιλοξένησε. Κείμενα και εικόνες συνυπάρχουν σ’ αυτή την πρωτότυπη έκδοση, οι καλλιτέχνες προβάλλονται με σχόλια και αποσπάσματα κριτικών.

Η «Αργώ» δεν αυτοπεριορίζεται στον προγραμματισμό της. Προβάλλει καταξιωμένους και νέους δημιουργούς. Φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνοτροπιών χωρίς να αποφεύγει τις πρωτοποριακές διατυπώσεις. Είναι ανοικτή σε όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις που έχουν να δώσουν ένα έργο ουσίας.

Argo was founded in 1970 in Nicosia and was officially characterized as the first serious attempt to systematically promote Art in the newly formed State of Cyprus.  Ιts activity in Athens started in 1976. Argo was inaugurated by Marinos Kalligas, former director of the National Gallery.

Argo is a founding member of PSAT. Also has published collectibles art publications, silkscreens, engravings and sculptures and often combines artistic with cultural events.

In 2014, an artistic “Chronicle” titled “Art in Argo” was released, which covers “forty years” (1970 – 2010) of the gallery’s history. All the exhibitions and events of intellectual interest that were hosted are presented. Texts and images coexist in this original edition, the artists are featured with comments and reviews from art critics.

Argo promotes established and young creators. It hosts exhibitions of various styles without avoiding innovative projects. It is open to all artistic trends that have to give a work of substance.

ΝΕΟΦ. ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΤΗΛ: 2107249333, FAX: 2107249777 / email: [email protected]

website: http://www.argo-gallery.gr

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr