Η Κέλλυ Κοντζαμάνη στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; Τα περισσότερα έργα μου είναι προσωπογραφίες, κυρίως νέων ανθρώπων, που κοιτούν κατάματα τον θεατή. Υπάρχει μια σχέση ειλικρίνειας με το φιλότεχνο κοινό. Δεν υποδύομαι κάτι, δεν εκπέμπω βαρύγδουπα μηνύματα, απλά μοιράζομαι την ομορφιά.

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες και ζηλεύω τους πραγματικούς δεξιοτέχνες της ακουαρέλας, όπως ο Thomas W. Schaller, ο La Fe ή ο Marcos Beccari.

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Φυσικά θα έβρισκα τρόπο να εκφραστώ καλλιτεχνικά, εφόσον κάλυπτα τις βασικές μου ανάγκες. Φαντάζομαι έργα με φυσικά υλικά, άμμο, πέτρα, ξύλα, φύλλα και κλαδιά. Εφήμερα και κόντρα σε κάθε ματαιοδοξία. Για τη χαρά της δημιουργίας.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Οι αξίες των ανθρώπων μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν εξαιρέσουμε την γενικά αποδεκτή αγάπη για τους οικείους και ευρύτερα τους συνανθρώπους, πάντοτε για μένα στην κλίμακα των αξιών ήταν ψηλά η αξιοπρέπεια. Καθώς μεγαλώνω, μεγαλώνει μέσα μου και η αξία της προσφοράς και της καλοσύνης.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασία σας με την Επιμονή Τέχνη; Νομίζω ότι ο κυριότερος λόγος είναι η αστείρευτη θετική ενέργεια της ιδρύτριας της Επίμονης Τέχνης, της Χρύσας Μπαρτζώκα και η διάθεσή της να γεμίσει τον κόσμο με έργα τέχνης σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά.

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Οι δυο φορές που παρουσιάσαμε έργα μας στο Μπενσουσάν Χαν αποτυπώθηκαν εντονότερα στη μνήμη μου, ίσως γιατί ο χώρος αυτός εξέπεμπε μια μαγεία από το παρελθόν, αλλά συνέχιζε να καρδιοχτυπά με έναν σύγχρονο γοητευτικό τρόπο.

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας; Δύσκολη ερώτηση, έχω ζήσει πολλούς ρόλους στη ζωή μου. Δεν μπορώ ακόμα να βάλω τίτλο. Μόνο σκόρπιες λέξεις θα πω:
Χρώματα, φως, έρωτας, φόβοι, απώλειες, ομορφιά, πνεύμα, λόγος, χιούμορ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; Πολλά τα αγαπημένα, ο «Αύγουστος»του Νίκου Παπάζογλου, «Εκεί στο Νότο» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, κυρίως παλιότερα τραγούδια με συγκινούν πολύ.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Δεν θέλω να μιλάω για τους φόβους μου, προτιμώ να τους αγνοώ για να τους υποβαθμίσω. Οι τραγωδίες είναι πολλές, κυρίως οι πόλεμοι.

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Εσείς δεν το πιστεύετε; Ένα μόνο θα πω: Η τέχνη είναι θεραπευτική.

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Προσπαθώ να μη βυθιστώ στον κυκεώνα των πληροφοριών για όλα αυτά τα εγκλήματα για να μην επηρεαστώ υπερβολικά. Ο θυμός και η θλίψη είναι αναπόφευκτα. Πάντοτε συνέβαιναν ειδεχθή εγκλήματα αλλά δεν γίνονταν τόσο γνωστά και με τόσες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Θέλω να πιστεύω ότι η κοινωνία μας, έστω και βασανιστικά αργά, γίνεται καλύτερη.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Φυσικά, αν μπορεί κάποιο έργο μου να βοηθήσει, γιατί όχι;

ΚΕΛΛΥ Π. ΚΟΝΤΖΑΜΑΝΗ

Facebook Page: Kelly’s Art (@KellyKontza)

Ζει στη Θεσσαλονίκη. Οδοντίατρος και Εκπαιδευτικός. Ασχολείται με τη ζωγραφική από το 2010. Κύριο θέμα της είναι οι προσωπογραφίες και οι υδατογραφίες γυμνών μοντέλων. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Μονή Λαζαριστών, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο, στη Gallery Govedarou, στη MyRo Gallery και αλλού. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις σε άλλες πόλεις, Κατερίνη, Βέροια, Αθήνα.

Το 2018 και 2022 επιλέχθηκε και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Έκθεση Ακουαρέλας στη Bologna και στο Fabriano της Ιταλίας. Διακρίθηκε τέσσερις φορές στους «Παράλληλους Δρόμους» του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας με έπαινο και το Α΄ Βραβείο Ακουαρέλας.

Μέλος του ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας). Πραγματοποίησε δύο Ατομικές Εκθέσεις: το 2017 στον  Πολυχώρο Τέχνης REMEZZO και το 2018 στην Αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. 

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr