Η Ιωάννα Λιγνού συμμετέχει στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στο Θεό!”

KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.

https://www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

https://www.facebook.com/konsfarmartatelier

«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»

Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση κάνει έναρξη στις 5 Μαρτίου 2022. Η έκθεση σήμερα 6 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΙΓΝΟΥ.

Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΓΝΟΥ: “…γιατί ζωγραφίζοντας μαθαίνω τον εαυτό μου και τον κόσμο, περιπλανιέμαι στον χρόνο, γεννιέμαι και χάνομαι…
Γιατί ζωγραφίζοντας… μιλώ, ονειρεύομαι, αισθάνομαι… θυμάμαι!” μας λέει η Ιωάννα Λιγνού για να διαπιστώσουμε πως η ζωγραφική για την Ψυχολόγο-ζωγράφο είναι αναγκαιότητα! Μία ανάγκη που πηγάζει από μέσα της θέλοντας να ξεχαστεί διεισδύοντας στις εικόνες που καταγράφει το μυαλό της, αποζητά να απεικονίσει ότι αγαπά, ότι την προβληματίζει, ακόμη και αυτό που την θυμώνει. Θέλει να αποτυπώνει στον καμβά πράγματα που την απασχολούν σύμφωνα με τα ερεθίσματα που δέχεται από τον προσωπικό της περίγυρο, από το κοινωνικό της περιβάλλον αλλά και από το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ιωάννα Λιγνού θα έλεγε κανείς ότι αναπτύσσει σχέσεις στοργής με τα έργα της όπως η μητέρα με τα παιδιά της. Της αρέσει να πειραματίζεται να μελετά και να δοκιμάζει τεχνικές που θα της δώσουν την εξέλιξη που ονειρεύεται. Την ενδιαφέρει ο χαλαρός ρεαλισμός και αυτό αποτυπώνεται στα έργα της. Όπως η ίδια δηλώνει” η ζωγραφική ως μία άλλη γλώσσα την ενδιαφέρει ως προσωπική αλλά και πανανθρώπινη δυνατότητα επικοινωνίας και κοινωνικής μαρτυρίας.”
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο Θα τα πώ όλα στον Θεό! που παρουσιάζεται από την “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki με 2 έργα Ζωγραφικής.
Α) “Εγκατάλειψη”, λάδι σε καμβά 50Χ70, 2014. Το τραύμα ως φάντασμα εαυτού.
Β)”Κραυγή,” κάρβουνο σε χαρτί 40Χ60, 2014. Η απόγνωση και η κραυγή αναζήτησης βοήθειας.

Κωνσταντίνα Φαρμάκη
Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/ Εικαστικός

4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΓΝΟΥ

Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική για εμένα είναι μια γλώσσα, άρα έκφραση και επικοινωνία. Επικοινωνία μέσα και έξω από μένα. Πέραν της ομιλίας της γραφής, της στάσης ζωής, μεταφέρεις και δέχεσαι μηνύματα μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα… αναγκαία ομως.

Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Έμπνευση, ταλέντο και σκληρή δουλειά μαζί φέρουν καλά αποτελέσματα. Πιστεύω όμως ότι όταν επιθυμείς να “μιλήσεις” ζωγραφικά η γραφή σου επεξεργασμένη ή οχι, ταλαντούχα ή όχι είναι ήδη ένα προϊόν τεχνης.

Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Τα έργα έχουν δύναμη ούτως ή άλλως μεταφέρουν μηνύματα φανερά ή μη, πολιτικά, κοινωνικά, διαγενεακα… Εξιστορούν.

Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Πιστεύω πως στη χώρα μου η τέχνη καρποφορεί δεν έχει όμως βρει την καταξίωσή της, δεν έχει “αγκαλιαστεί” όπως της πρέπει. Στις μέρες μας κυριως, που είναι σκληρές, αντιμετωπιστηκε με ελαφρότητα. Σαν αξεσουάρ περριτό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Ιωάννα Α. Λιγνού γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Σαντορίνη. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία, Φ.Π.Ψ. και Πρόγραμμα Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2008 παρακολουθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων στην Αθήνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού. Από το 2014 παρακολουθεί επίσης ιδιωτικά μαθήματα Ζωγραφικής και συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις. Ατομική έκθεση έγινε το 2013, 2018/2019 σε πολιτιστικό χώρο της Κυψέλης στην Αθήνα. Φιλοσοφία, ψυχολογία και ζωγραφική συναντώνται και συνδιαλέγονται στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και εκφράζει τις απόψεις της τα συναισθήματά της και τις ενδότερες εμπειρίες της. Η ζωγραφική, ως μια άλλη γλώσσα την ενδιαφέρει, ως προσωπική αλλά και πανανθρώπινη δυνατότητα επικοινωνίας και κοινωνικής μαρτυρίας.

Εγκαίνια: 05 Μαρτίου 2022 ώρα 16:00 Διάρκεια έκθεσης: από 05.03. – 20.03.2022
Ώρες επισκέψεων:
καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο
Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr