Η Ισμήνη Μίχα συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Για εμένα η Ελληνική μυθολογία  είναι πηγή έμπνευσης. Ο μίτος της Αριάδνης δημιουργεί άπειρες εικόνες και πολλά θέματα με δημιουργικές μεταφορές  και ερμηνείες. Είναι μια εποχή που οι καλλιτέχνες από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα έχουν αντλήσει έμπνευση.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Ο Μίτος της Αριάδνης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η κατευθυντήρια δύναμη, το φως μέσα στο λαβύρινθο που μας βοηθά να βρούμε αυτό που ζητάμε στο ταξίδι μας. Καθώς όλοι ταξιδεύουμε μέσω μεταφορικών και πραγματικών λαβύρινθων στη ζωή μας, μπορεί συχνά να παραβλέπουμε το Μίτο που μας συνδέει με τον αληθινό μας εαυτό και τις δυνατότητες μας. Είναι όμως αυτός που εντέλει θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αφήγηση.   

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Ονειρεύομαι να συμβάλλω απέναντι σε ένα σύστημα που θέλει να περάσει και να δημιουργήσει μια κοινωνία ελεγχόμενη. Να αφήσω το στίγμα μου δείχνοντας  όχι μόνο αυτό που έχω μέσα μου αλλά πως θα πρέπει να είναι ο κόσμος, πολύχρωμος, χαρούμενος και όχι μουντός και θλιβερός.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον πλανήτη, η Τέχνη αποτελεί ένα όχημα ελπίδας και όχι μόνο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες αλλά και όλο τον κόσμο που μέσα από τις τέχνες μπορούν να βρουν αδιέξοδα. 

Είναι γεγονός ότι η Τέχνη έχει την δυναμική να επηρεάσει ηθικά και λειτουργικά την ανθρώπινη συνείδηση. Οι άνθρωποι της τέχνης δεν αφήνουν το δικό τους πάθος και συνεχίζουν εν μέσω κάθε συγκυρίας, πόσο μάλλον οι Έλληνες που έχουν υπάρξει αφετηρία για την παγκόσμια πορεία της ζωγραφικής από αρχαιοτάτων χρόνων. Η χώρα μας έχει δώσει και δίνει μεγάλους δημιουργούς, που θα μνημονεύονται εσαεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βιογραφικό: Η Ισμήνη Μίχα γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοιτώντας από την Μαράσλειο μελέτησε την παγκόσμια Ιστορία Τέχνης και τα διαφορετικά ρεύματα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης.

Τη δεκαετία του 90 ασχολείται με την τοιχογραφία. Έχει φιλοτεχνήσει  διάφορους χώρους μεταξύ αυτών και την Παιδιατρική Κλινική της Βέροιας. Έχει πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πάρα πολλές ομαδικές. Μεταξύ αυτών οι πιο πρόσφατες  είναι η  Biennale του Bari. Ιταλία 2021 , στο Διεθνές  φιλοσοφικό φόρουμ, Οκτωβριος 2021, καθώς και στην: «Ηθοποιός σημαίνει φως» από την Επίδαυρο στο European cecentre (παράρτημα μουσείου αρχιτεκτονικής και σχεδίου του Σικάγου). Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες  συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθως και στο Μουσείο Κοπελούζου.

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Γιάννης Χαραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr