Η απόφαση για την κάλπη

Γιώργος Βαγιωνάς

Βουλευτής Χαλκιδικής – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 Η απόφαση για την κάλπη

 Από την πραγματικότητα δεν ξεφεύγει κανείς, όσα αφηγήματα κι αν στηθούν στα υπόγεια του Μαξίμου

Πολύ σύντομα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον μιας δύσκολης απόφασης, αυτής για το χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως θα προτιμούσε να ολοκληρώσει τη θητεία του. Η εξουσία είναι μεθυστική, ακόμα κι αν δεν παραδέχεται πως την πήρε- δια στόματος της συζύγου του, Μπέτυς Μπαζιάνα- με τη νίκη του στις εκλογές.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για τον κ. Τσίπρα δεν είναι ένα, είναι πολλά. Τίποτε δεν εξελίσσεται όπως το υπολόγιζε. Τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι τόσα που δεν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα.

Ας ξεκινήσουμε από τα εθνικά: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ για το Μακεδονικό, δεν συμβουλεύεται κανέναν, στρέφει το βλέμμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιδιώκει να προκαλέσει ανεπιτυχώς ρήγματα και στη ΝΔ.  Από τη λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων -erga omnes-, κατοχυρωμένη με συνταγματική αναθεώρηση, φτάσαμε στη χειρότερη δυνατή λύση: «Μακεδονία του Ίλιντεν». Πρόκειται για την πεμπτουσία του αλυτρωτισμού. Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με τον Μακεδονικό αλυτρωτισμό, είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε τεντωμένο σκοινί. Οι διεκδικήσεις της γείτονος κλιμακώνονται, την ώρα που δυο έλληνες αξιωματικοί του στρατού είναι κρατούμενοι εδώ και τρεις μήνες στις τουρκικές φυλακές.

Περνώντας στην υπόθεση Novartis οι διαρροές, χωρίς τα απαραίτητα πειστήρια, έχουν προκαλέσει την αδιαφορία των πολιτών που αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως όντως πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά ιατροφαρμακευτικό. Οι πολιτικές προεκτάσεις είναι όνειρο θερινής νυκτός. Στα της Δικαιοσύνης, φτάσαμε στην πρωτοφανή στα χρονικά παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, η οποία φέρνει στο προσκήνιο και πάλι τις σκιές στις σχέσεις κυβέρνησης- Δικαιοσύνης.

Στα της οικονομίας, γίναμε μάρτυρες της θορυβώδους κατάρρευσης του κυβερνητικού αφηγήματος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Επρόκειτο εξαρχής για ουτοπική σκέψη, καθώς είναι ήδη υπογεγραμμένα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δις για το 2019 και το 2020. Οι συντάξεις θα κοπούν από 1/1/2019 και το αφορολόγητο θα μειωθεί από 1/1/2020, ενώ η επιτροπεία των επόμενων ετών θα είναι αυστηρή.

Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και η απόφαση για την προσφυγή στις κάλπες είναι δύσκολη. Βέβαια, οι κυβερνώντες, ή έστω μεγάλη μερίδα τους, θεωρούν πως οι όποιες παροχές στις οποίες θα προχωρήσουν και ο κομματικός στρατός που έχουν εγκαταστήσει στο δημόσιο, θα τους σώσουν.  Οι εκλογές όμως, όποτε και να γίνουν, θα καταστήσουν πολύ σαφές πως από την πραγματικότητα δεν ξεφεύγει κανείς, όσα αφηγήματα κι αν στηθούν στα υπόγεια του Μαξίμου.