Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας τιμά τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με πλήθος εκδηλώσεων

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

Ο Αύγουστος στα φόρτε του αλλά η Ένωση Μικρασιατών Θήβας εργάζεται για να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο την καταγωγή και τις ρίζες της!

Ας ρίξουμε ένα βλέφαρο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων  «Ιωνικές μέρες» Πολιτισμού και παράδοσης της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, με την υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων, της ΚΕΔΕ, της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, του ΔΟΘ, της ΔΗΚΕΘ, επιχειρήσεων και επαγγελματιών που στηρίζουν το σύλλογο και τιμούν την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων.

▪︎ 3 Σεπτεμβρίου

Κεντρική πλατεία Θήβας

Συναυλία «Στις γειτονιές των προσφύγων»

με τον Γιώργο Ντόβολο & την Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι, πολυμελή παραδοσιακή ορχήστρα και αφηγητή τον Λεωνίδα Κακούρη.

▪️4 Σεπτεμβρίου,

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

Επετειακή εκδήλωση με ομιλητές τους :

Γιώργο Κοντογιώργη,  Ομ .Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης – Τέως Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα :  «Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή»

Βασίλη Καραποστόλη: Ομ. Καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλος του ΕΣΡ(Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) με θέμα :  «Η προσφορά των προσφύγων»

Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιπροσωπευτικά δείγματα από την μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας, με τους μουσικούς:

Δημήτρη Ρέππα (μπουζούκι-κιθάρα-τραγούδι)

Γιάννη Ευαγγέλου (κιθάρα)

▪️Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντινου & Ελένης

Ετήσιο Μνημόσυνο και το αντάμωμα των Μικρασιατών της Θήβας. Αύλειος χώρος Ι.Ν.Αγ. Κων/νου & Ελένης Παρουσίαση του μουσικού CD «Καημένο μου Μέλι», του συμπατριώτη μας Βαγγέλη Τζουμανέκα, με παρουσίαση των τραγουδιών από τους συντελεστές.

▪️Παρουσίαση του βιβλίου «Σώκια-Μικρά Ασία- Πατρίδα μου» της Χρύσας Αρετούλη Μπάκα & του βιβλίου «Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια»  της Τζέμης Τασάκου.

▪️Τουρνουά τάβλι (αγωνιστικό) στο Καφέ Ακαδημία…(δηλώσεις συμμετοχής έως 2 Σεπτεμβρίου)!

Έναρξη πρωταθλήματος 4 Σεπτεμβρίου…!

▪️ «Περπατώντας στους δρόμους του Συνοικισμού», ένα οδοιπορικό στους δρόμους που μεγαλώσαμε, συνοδεία μουσικής!

▪️Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαίμαχων ΑΕΚ, ΑΟ ΘΗΒΑ, Ιωνικός Αστέρας, & ομάδας έκπληξη !

▪️ «Τρέχοντας στους δρόμους, που περπάτησαν οι πρόσφυγες του ’22» στον Συνοικισμό Θήβας σε συνδιοργάνωση με τον Σ.Δ.Υ.Μ. Θήβας.

▪️Μικρασιάτικα τσουκαλο-μαγειρέματα για παιδιά, βεγγέρα για τους μεγαλύτερους !

Οι συμπατριώτες μας, βραβευμένοι σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης & Γκίκας Ξενάκης, μαζί με άλλους βραβευμένους σεφ, μαγειρεύουν μαζί με τα παιδιά της Θήβας φαγητά από την πλούσια Μικρασιατική κουζίνα.

Παράλληλα, σε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό βραβεύουν τα καλύτερα φαγητά που θα προσφερθούν από το τμήμα γαστρονομίας, και τις γυναίκες της Ένωσης…!

Μαρτυρίες: Μαρίτσα Δεληκωνσταντίνου «η Μικρασιάτισσα» & Βασιλική Χατζηνικολάου- Τσάτη, «η Σμυρνιά αρχόντισσα» από συνεντεύξεις που έδωσαν το 2006.

Τιμούμε την  ετηρίδα Εθνικής Μνήμης, αναδεικνύοντας την ιστορική α”Λήθη”α !

Το ΔΣ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΥΤΕΙΤΕ ΜΝΗΜΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ!