Η Άννα Τσιβδάρη συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Το έναυσμα για τη δημιουργία του έργου μου «Η Πρόκληση του Εσωτερικού Δρόμου» για την έκθεση «Ο Μίτος της Αριάδνης», ήταν ανάγκη και σκοπός μου να ξετυλίξω μαζί με τους συνοδοιπόρους μου μέσα στον Λαβύρινθο το κουβάρι των σκέψεων, των αμφιβολιών, των παθών, των φόβων συλλογικών και ατομικών- σε μια αναζήτηση για το ουσιώδες μέρος της ύπαρξης, την επίγνωση- έξοδο στο φως.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Στο Λαβύρινθο της ζωής, μέσα στην πολλαπλότητα και την πολυπλοκότητα των δρόμων και των επιλογών, ανάμεσα στην ενότητα και το διαχωρισμό, στην ανάλυση και τη σύνθεση, στην υποκειμενική μας αντίληψη, ως υφαντές που πλέκουν τους ιστούς στους δαίδαλους του νου, η Αριάδνη-Ψυχή μας δίνει το νήμα, έναν οδηγό για την επιστροφή στην έξοδο του φωτός: στον Ήλιο, στην εσωτερική γνώση, στην ενοποίηση του κατακερματισμένου μας εαυτού. Ο μίτος είναι ένα κλειδί, μια μυητική διαδικασία, μια μετάβαση και υπέρβαση από τον κόσμο των φαινομένων στην ύλη στο ουσιώδες, στην πνευματικότητα, στην εσωτερική πόρτα της επίγνωσης του εαυτού: «Ψάξε την Αριάδνη σου στο Παρασκήνιο του Θεάτρου Σου κι Αναρωτήσου γιατί την Έκρυψες με Περίσσια Φροντίδα και με Ηθελημένη Άγνοια απ’ τη Θέα των Ματιών σου….»

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Η ανοιχτή αίσθηση στην ελευθερία… η ακολουθία της ύλης και του πνεύματος: το πνεύμα δημιουργεί μια μορφή και την υπερβαίνει προχωρώντας σε άλλες. Πίσω από την ύλη, μέσα στην ύλη κρύβεται το δημιουργικό πνεύμα. Είναι η λευκή γονιμοποιός ακτίνα που οδηγεί στην εξέλιξη. (Wassily Kandinsky)

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Σε καμιά εποχή δεν μπορεί να βρεθεί η Τέχνη έξω από τη Ζωή. Η Τέχνη έχει τις ρίζες της στην εποχή της, με σπουδαιότερο αίτημα του ανθρώπου την εξέλιξη. Οι Έλληνες καλλιτέχνες μέσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα δίνουν το στίγμα μιας μεταβατικής περιόδου, προετοιμάζουν το έδαφος «σήμερα» για το «αύριο», είναι μια δημιουργική δύναμη που θα αφήσει το στίγμα-προσφορά της στον κόσμο.

Άννα Τσιβδάρη: Γεννήθηκε στην Χαλκιδική, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε εικαστικές τέχνες, κεραμική, αγιογραφία, graphic design. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, με σημαντικότερες την ΧΙΙth Florence Biennale ως επιλεγμένη καλλιτέχνιδα από τον Πρόεδρο της Biennale Pasquale Celona το 2019 στη Φλωρεντία – Ιταλία, και «The World Wide Art & Artavita Pavilion, at artExpo New York USA το 2019.

Έργα της  βρίσκονται σε δημοτικές πινακοθήκες, στην Αιγυπτιακή  Πρεσβεία Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.

Το έργο της χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση διεύρυνσης του εαυτού μέσα από  τη δημιουργία που απορρέει από τη σύνδεση: Παρατηρητής-Διακρίνων-Ηθοποιός, πίσω από τα καθημερινά φαινόμενα,  όπου οι δυναμικές σε ροή δημιουργούν σταθμούς και νέες αφετηρίες, νέες ιστορίες, σ’ ένα διευρυνόμενο συνεχές παρόν. Τα τελευταία χρόνια, τα έργα μου αφιερώνονται στον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό, σε δράσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε μια υπενθύμιση του λαμπρού πολιτισμού μας, ασπίδα πνευματική στις μεγάλες δοκιμασίες των τελευταίων ετών… 

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Γιάννης Χαραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr