Εμανουέλα Βασιλείου: “Θεωρώ πως το όπλο του κάθε ανθρώπου θα πρέπει να είναι το να αγαπήσει τη μοναδικότητά του και να μάχεται για να εξελίξει τον εαυτό του (για τον εαυτό του)!”

“Η μουσική είναι μία, δεν διαχωρίζει ανθρώπους πάρα μόνο τους ενώνει, διεγείρει τη συναισθηματική, νοητική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και με τα κατάλληλα ερεθίσματα μας φέρνει πιο κοντά στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην ιστορία και τις ρίζες μας”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Να τραγουδώ σπίτι μπροστά από την κάμερα του πατέρα μου, ο οποίος φυσικά ήθελε να καταγράφει όσα περισσότερα πράγματα μπορούσε από την παιδική μας ηλικία, για να τα έχουμε σαν ενθύμιο αλλά και για να μη ξεχνάμε πως είμαστε σαν παιδιά και πως μας άρεσε να περνάμε το χρόνο μας. Πολλές φορές βλέπεις αυτά τα βίντεο και έρχονται πίσω αναμνήσεις και χαίρομαι που οι γονείς μου το έκαναν αυτό για τα παιδιά τους!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό μου στη Μουσική Ψυχολογία, επέστρεψα στην Αθήνα και άρχισα να εργάζομαι σε μουσικά στέκια με πρώτιστο σκοπό να έχω μια άμεση τριβή με το αντικείμενο, να αποκτήσω ρεπερτόριο, να συνεργαστώ με ανθρώπους που κάνουν ήδη αυτή τη δουλεία. Κατ’ επέκταση ήθελα να μάθω πράγματα για τη λαϊκή μας παράδοση, έτσι ξεκίνησα άμεσα την προσωπική μελέτη και τα μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και ερμηνείας με έναν υπέροχο άνθρωπο, που μου μαθαίνει πολλά σε καθημερινή βάση, τη δασκάλα μου κα. Αρετή Τοπουζίδη. Όσο για τις επιρροές φυσικά και υπήρξαν και το οφείλω αρχικά στους γονείς μου οι οποίοι είναι λάτρεις του καλού, διαχρονικού τραγουδιού και από μικρά παιδιά είχαμε τέτοια ακούσματα και ερεθίσματα! Επιπλέον οι επιρροές ενισχύθηκαν θετικά και ήταν καθοριστικές στο να με υποδεχτεί ο καλλιτεχνικός χώρος με αρκετή ευγένεια, γιατί είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογους μουσικούς, οι οποίοι μου έμαθαν πολλά πράγματα, συμμετείχαν σε αρκετές μου δουλειές και τους είμαι ευγνώμων. Όσο για τα αρνητικά, υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα, αλλά και από αυτά μαθαίνεις πράγματα και γίνεσαι πιο δυνατός.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν κατακρίνω τα παιδιά που δοκιμάζονται στα talent shows, απλά εμένα προσωπικά δε με αφορούν. Στο στάδιο που βρίσκομαι τώρα τουλάχιστον δεν αισθάνομαι ότι είναι κάτι που ταιριάζει με την αισθητική και την προσωπικότητα μου.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ονειρεύομαι πολλές συνεργασίες αλλά λένε ότι τα όνειρα είναι καλύτερα να τα κρατάς για τον εαυτό σου. Εύχομαι κάποια στιγμή, κάποια από αυτά να πραγματοποιηθούν και να λάβετε εμπράκτως την απάντηση.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Από την αρχαία Ελλάδα η μουσική θεωρείτο αναγκαία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, των βασικών αξιών και τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Η μουσική παιδεία είναι πολύ σημαντική ανεξαιρέτως αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική, γιατί αντικατοπτρίζει πολλές από τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, συμβάλλει στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και στη βελτίωση πολλών καταστάσεων και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Φυσικά και τη θεωρώ αναγκαία γιατί η μουσική είναι μία, δεν διαχωρίζει ανθρώπους πάρα μόνο τους ενώνει, διεγείρει τη συναισθηματική, νοητική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και με τα κατάλληλα ερεθίσματα μας φέρνει πιο κοντά στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην ιστορία και τις ρίζες μας.

Αν είχατε τη δύναμη να αλλάξετε κάτι στην κοινωνία που ζούμε τι θα ήταν αυτό; Θα ήθελα με ένα μαγικό ραβδάκι να εξομαλύνω τη σύγκριση η οποία καλλιεργεί ζήλια και ένα αχρείαστο ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων. Θεωρώ πως το όπλο του κάθε ανθρώπου θα πρέπει να είναι το να αγαπήσει τη μοναδικότητά του και να μάχεται για να εξελίξει τον εαυτό του (για τον εαυτό του)!

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Βεβαίως και υπάρχουν σπουδαίοι μουσικοί και πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που μας μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Υπάρχουν και πολλά νέα παιδιά, τραγουδοποιοί, με μεγάλο ταλέντο. Ίσως στις μέρες μας να μη δίνεται τόσο εύκολα το βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους να προβληθούν ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά για να κάνουν γνωστό το έργο και την ιστορία τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Δυστυχώς ένεκα των συνθηκών και του 2ου lockdown λόγω Κορωνοϊού, οι εμφανίσεις μας στα διάφορα μουσικά στέκια έχουν αναβληθεί και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πως θα λειτουργήσουν τα πράγματα στο μέλλον. Καλούμαστε όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, τις επόμενες μέρες θα ανέβει άλλο ένα βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube, μια επανεκτέλεση ενός παλιού λαϊκού τραγουδιού σε ενορχήστρωση του Νίκου Γύρα. Επιπλέον αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπούμε στο στούντιο, θα μπορέσετε σύντομα να με ακούσετε και σε νέα ανέκδοτα τραγούδια.

Bio. Εμανουέλα Βασιλείου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό, σε μια οικογένεια που την παροτρύνει να ασχοληθεί με τη μουσική. Έτσι στα 8 της χρόνια ξεκινά μαθήματα πιάνου και στα 13 της αρχίζει παράλληλα και μαθήματα τραγουδιού. Τελειώνοντας το σχολείο πηγαίνει στην Αγγλία όπου σπουδάζει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο University of Leeds. Η αγάπη της για την μουσική την κερδίζει και έτσι συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ψυχολογία στο University of Leeds, όπου και ασχολείται με το ψυχοσωματικό κομμάτι στη ζωή των τραγουδιστών και την έρευνα. Στα τέλη του 2015, επιστρέφει στην Αθήνα και εκεί έρχεται για πρώτη φορά επαγγελματικά σε επαφή με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και ερμηνείας στο Vocal Studio της Αρετής Τοπουζίδη. Στόχος της να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στις διάφορες τεχνικές που απαιτεί το ελληνικό παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι και η εφαρμογή αυτών στο πιο σύγχρονο έντεχνο-λαϊκό ρεπερτόριο.
Αυτή την περίοδο ασχολείται με την επανεκτέλεση ή και διασκευή αγαπημένων τραγουδιών σε συνεργασία με αξιόλογους φίλους μουσικούς.

YouTube: Emanouela Vassiliou/Eμανουέλα Βασιλείου

Ιστότοπος: https://www.youtube.com/channel/UCuU6Toemz683tkZRyn7v2_g

Fb page: https://www.facebook.com/EmanouelaVassiliousinger/?modal=admin_todo_tour